Hoppa till huvudinnehåll

Bord med serveringsbricka

Det bästa med den här brickan är att man inte behöver röja plats på bordet för den, benen kommer nämligen med i samma handtag.

Idén till brickbordet kommer från ett bord jag sett på en resa i Norge. Det bordet var gjort i metall och med en helt annan konstruktion men funktionen är den samma. Jag brukar ibland tänka så på resor, att från den här resan skall jag hitta inspiration till något som jag skall snickra. Så här blev resultatet från den här resan.

Material:

  • 12 mm tjockt björkfaner
  • skruvar
  • lim
  • ett handtag
  • 4 st plastknoppar som stöd under brickan

Verktyg:

  • borr
  • pendelsåg
  • girsåg
  • skruvdragare
  • en fräs om man vill runda av kanten på brickan

Gör såhär:

    Såga till följande fanerdelar:
  • Två bendelar som är 300 mm x 500 mm stora.
  • En fanerdel som benen skruvas fast i, 300 mm x 295 mm.
  • En sargdel som skruvas fast mellan bendelarna ca. 300 mm x 150 mm. Denhär delen är det bäst att rita av och såga till efter att benen är ihopskruvade och limmade.
  • En cirkel med diametern 600 mm.
  • En kant till cirkeln, yttre diameter 600 mm och inre 520 mm.

Den övre kanten på bendelen kan sågas lite snett för att få benen att luta utåt. Bordet blir stadigare så.

serveringsbord
serveringsbord Bild: yle/Strömsö bord,möbler,Strömsö (tv-program)

Jag sågade bort en 140 mm x 300 mm bit i de fanerdelar som fungerar som ben, bordet fick ett lättare och mindre lådlikt utseende så.

Skruva och limma ihop bendelar med den övre fanerdelen.

limmar ihop fanerskivor till bord
limmar ihop fanerskivor till bord Bild: yle/Strömsö bord,möbler,Strömsö (tv-program)

Sätt sargfaneret mot benen och rita av så att lutningen blir samma som benen har. Såga ut och skruva fast från alla håll.

Skruva fast handtag och plastknoppar uppe på bordet i alla fyra hörn.

gummiknopp under brickan
gummiknopp under brickan Bild: yle/Strömsö möbler,Strömsö (tv-program),Bricka

Såga ut cirkeln och kanten som skall bli själva brickan.
Sågar cirkel i faner
Sågar cirkel i faner Bild: yle/Strömsö Bricka,bord,Strömsö (tv-program)

Limma ihop bricka med kant.

Märk ut mitten på brickan och såga ut ett spår för handtaget.

handtag och bricka
handtag och bricka Bild: yle/Strömsö Bricka,möbler,Strömsö (tv-program)

Serveringsbrickan
Serveringsbrickan Bild: yle/Strömsö Bricka,möbler,Strömsö (tv-program)
Ett vitt sidobord med glas på.
Ett vitt sidobord med glas på. Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),bord

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi på redaktionen

  • Gör en nordisk chili con carne i kåltaco

    Bondbönor, grönsaker och svamp med en fin bit nötkött.

    Chili con carne är som namnet indikerar i huvudsak en chilirätt med kött som tillbehör, inte tvärtom. Vi väljer att smaksätta de goda inhemska bondbönorna med chili och till det serverar vi en härlig ragu med en fin köttbit.

  • Lampskärm i papper

    Se ljuset med en lampskärm i papper!

    Att förändra saker man har hemma är befriande! Så passa på att damma av den gamla tråkiga lampskärmen och ge den ett nytt utseende med hjälp av några hundra papperscirklar!

  • Svarva en mortel i björk och ask

    Svarva i torrt trä för att minimera sprickrisken.

    Det är lättare att svarva i fuktigt trä men en mortel är det säkrast att svarva i torrt.

  • Bröd med insektmjöl

    Den lättaste vägen att vänja sig med insekter i maten.

    Nu är det tillåtet att sälja och odla insekter också i Finland. Börja med mjuklandning - prova Strömsös syrsesemlor!

  • Bönor och ärter med trattkantareller och parmesan

    Baljväxter används alldeles för lite med tanke på att de suger upp smak och blir väldigt aromatiska och mustiga när man väl ger dem en chans! Vi gör en krämig och fyllig rätt som piffas till med en enkel fänkålssallad.

  • Marockanska inlagda citroner

    En god och frisk krydda till en mängd olika rätter.

    Marockanska citroner är citroner inlagda med salt. Vi gör en aningen mjukare variant som blir en god och frisk krydda till en mängd olika rätter. Men det gäller att vara ute i god tid - den här burken ska nämligen stå en hel månad innan man öppnar och smakar!

  • Citrus confit

    Konservering i sockerlag ger hållbarhet i flere månader.

    Confit betyder konservering, i det här fallet i sockerlag. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sej flere månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

  • Sticka sockor med Finland 100 år mönster

    Lee har gjort ett till mönster baserat på folkets bidrag.

    Tillsammans med folket skapade Lee ett par nya stickmönster för att hylla vårt hundraåriga land. Nu kommer ytterligare ett mönster, denna gång till ett par sockor, som matchar de tidigare produkterna.

  • Energikick med superpulver

    Så mixar du ihop ett nyttigt mellanmål.

    Maquibägare, macabollar eller kanske en spirulinadrink? Här är tipsen för hur du kan använda superpulver i nyttiga mellanmål och energishots.

  • Nyttiga nötter och eget nötsmör

    Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!

  • Vaklucka - lucka till isvak

    För regelbundet bad i vaken hela vintern.

    Det hela började med att Elin sade sig vilja vinterbada regelbundet. Men för att vinterbada behöver man en vak, och de kan vara rätt arbetsdryga att hålla öppna. Jim byggde därför en lucka till isvaken.

  • Lekfulla fönsterdekorationer

    Rita direkt på fönstret och skapa magi!

    Det är mörkt ute. Fönstren gapar som svarta hål. Dags att plocka fram fönstertuschen och skapa fantasifulla mönster som piggar upp!

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Svarva en mortel i björk och ask

    Svarva i torrt trä för att minimera sprickrisken.

    Det är lättare att svarva i fuktigt trä men en mortel är det säkrast att svarva i torrt.

  • Lampskärm i papper

    Se ljuset med en lampskärm i papper!

    Att förändra saker man har hemma är befriande! Så passa på att damma av den gamla tråkiga lampskärmen och ge den ett nytt utseende med hjälp av några hundra papperscirklar!

  • Gör en nordisk chili con carne i kåltaco

    Bondbönor, grönsaker och svamp med en fin bit nötkött.

    Chili con carne är som namnet indikerar i huvudsak en chilirätt med kött som tillbehör, inte tvärtom. Vi väljer att smaksätta de goda inhemska bondbönorna med chili och till det serverar vi en härlig ragu med en fin köttbit.

  • Gröt med rökt råg och kryddor

    Varför inte koka en god råggröt till middag?

    Finländsk råg som rostats eller rökrostats håller sej länge i en burk i skåpet. Varför inte koka en god råggröt till middag?

  • Kitsch och ett gammalt gökur

    Camilla återupptäcker och återuppväcker ett gökur.

    Att omge sig med saker som gör en glad är en riktigt fiffig linje att följa. Att stiga ur sin komfortszon och ta ett färgglatt steg åt sidan kan kännas bra. Att mixa stilar utan begränsning och upptäcka att man befinner sig i kitschens värld är underbart!

  • Bröd med insektmjöl

    Den lättaste vägen att vänja sig med insekter i maten.

    Nu är det tillåtet att sälja och odla insekter också i Finland. Börja med mjuklandning - prova Strömsös syrsesemlor!

  • Bästa burken är återanvänd

    Zero waste med konstnärliga burkar.

    Nu när julen är slut och pyntet åker ut kan det kännas tomt på hyllorna. Nya dekorationer behövs och det är här plåtburken kommer in.

  • Marockanska inlagda citroner

    En god och frisk krydda till en mängd olika rätter.

    Marockanska citroner är citroner inlagda med salt. Vi gör en aningen mjukare variant som blir en god och frisk krydda till en mängd olika rätter. Men det gäller att vara ute i god tid - den här burken ska nämligen stå en hel månad innan man öppnar och smakar!

  • "Zero waste" -sik: Använd hela fisken

    Fenor, fjäll och ben har mycket smak!

    Ät hela fisken! Fenor, fjäll och ben har så mycket god smak som vi annars går miste om. Alla de olika delarna av fisken kan frysas in och tillredas senare.

  • Kyld flaska och lätt hand ger rätta hugget

    Lär dig sabrera champagnen elegant!

    Vill du imponera på släkt och vänner med att korka upp bubblet på nyårsafton med sabel? Tricket för en lyckad sabrering är en välkyld flaska och att glida med sabeln snarare än att hugga.