Hoppa till huvudinnehåll

Bord med serveringsbricka

Det bästa med den här brickan är att man inte behöver röja plats på bordet för den, benen kommer nämligen med i samma handtag.

Idén till brickbordet kommer från ett bord jag sett på en resa i Norge. Det bordet var gjort i metall och med en helt annan konstruktion men funktionen är den samma. Jag brukar ibland tänka så på resor, att från den här resan skall jag hitta inspiration till något som jag skall snickra. Så här blev resultatet från den här resan.

Material:

  • 12 mm tjockt björkfaner
  • skruvar
  • lim
  • ett handtag
  • 4 st plastknoppar som stöd under brickan

Verktyg:

  • borr
  • pendelsåg
  • girsåg
  • skruvdragare
  • en fräs om man vill runda av kanten på brickan

Gör såhär:

    Såga till följande fanerdelar:
  • Två bendelar som är 300 mm x 500 mm stora.
  • En fanerdel som benen skruvas fast i, 300 mm x 295 mm.
  • En sargdel som skruvas fast mellan bendelarna ca. 300 mm x 150 mm. Denhär delen är det bäst att rita av och såga till efter att benen är ihopskruvade och limmade.
  • En cirkel med diametern 600 mm.
  • En kant till cirkeln, yttre diameter 600 mm och inre 520 mm.

Den övre kanten på bendelen kan sågas lite snett för att få benen att luta utåt. Bordet blir stadigare så.

serveringsbord
serveringsbord Bild: yle/Strömsö bord,möbler,Strömsö (tv-program)

Jag sågade bort en 140 mm x 300 mm bit i de fanerdelar som fungerar som ben, bordet fick ett lättare och mindre lådlikt utseende så.

Skruva och limma ihop bendelar med den övre fanerdelen.

limmar ihop fanerskivor till bord
limmar ihop fanerskivor till bord Bild: yle/Strömsö bord,möbler,Strömsö (tv-program)

Sätt sargfaneret mot benen och rita av så att lutningen blir samma som benen har. Såga ut och skruva fast från alla håll.

Skruva fast handtag och plastknoppar uppe på bordet i alla fyra hörn.

gummiknopp under brickan
gummiknopp under brickan Bild: yle/Strömsö Bricka,möbler,Strömsö (tv-program)

Såga ut cirkeln och kanten som skall bli själva brickan.
Sågar cirkel i faner
Sågar cirkel i faner Bild: yle/Strömsö bord,Bricka,Strömsö (tv-program)

Limma ihop bricka med kant.

Märk ut mitten på brickan och såga ut ett spår för handtaget.

handtag och bricka
handtag och bricka Bild: yle/Strömsö Bricka,möbler,Strömsö (tv-program)

Serveringsbrickan
Serveringsbrickan Bild: yle/Strömsö Bricka,möbler,Strömsö (tv-program)
Ett vitt sidobord med glas på.
Ett vitt sidobord med glas på. Bild: Yle/Strömsö bord,Strömsö (tv-program)

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Portion med portobello slider och vårsallad.

    Slider med portabello och vårsallad

    En vegetarisk burgare för grillen.

    En slider är egentligen namnet på en mindre burgare. Direkt liten är vår slider inte men den är 100% vegetarisk.

  • Trädgårdstomtar tillverkade av återvunna plastflaskor uppställda i en triangel.

    Sommarspel i tomtedräkt

    Dags för lite tomtar i trädgården!

    När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

  • En docka som ligger nerbäddad i en liten kappsäck och en docka som står bredvid, iklädd kjol och virkad kofta.

    Sy en mjuk docka

    Gör själv en mysig kompis.

    Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

  • Mjöd och struvor hör till valborg.

    När Strufwor och Mjöd blef en del af Valborgshelgen

    "Valborgshelgen firas med medeltida bakverk".

    Mjödet och struvan är ett oskiljbart par under valborgshelgen i Finland. Men hur långt bak i tiden måste vi gå för att få veta när de träffades för första gången?

  • Mousserande vin och hot dogs.

    Ellas bubbledogs

    Kalasnytt - mousserande vin till korv och bröd!

    Mousserande vin är en dryck som kan så mycket mer än att bara sparka igång ett kalas - det kan bli den perfekta följeslagaren genom hela måltiden.

  • Inne i Urbcultbastun

    Bada gratis i bastu av byggnadsavfall i Hangö

    Evenemanget ska skapa god stämning.

    I september kan turister och Hangöbor gratis få bada i en bastu byggd av byggnadsavfall vid vågbrytaren utanför Drottningberg. Meningen är att evenemanget Hangon höyry ska skapa god stämning och gynna bastukulturen i staden.

  • Valutaväxlingskontor i Hong Kong.

    Matfusket ökar med globaliseringen

    "En större världsmarknad lockar till matfusk".

    Livsmedelsförfalskning är en business i miljardklassen och en viktig inkomstkälla för organiserad kriminalitet. Men det är du som drabbas när falsk olivolja, honung, mozzarella eller ruttet kött hamnar på din tallrik eller i matkassen. Hur kan matfusket tyglas?

  • Viivi firas med krans runt nacken.

    Kossan Viivi slog rekord i mjölkning

    Viivi har mjölkat hundra ton mjölk.

    Viivi är en snart elvaårig ko som mjölkat mer än någon annan ko i Ingå. Närmare bestämt över hundratusen kilo mjölk under sin livstid. Hundratonnaren firades med havre och uppvaktning.

  • Pensalabördiga Matthias Åhman är Årets kock.

    Årets Kock: En dröm som gick i uppfyllelse

    Pensalabördiga Mattias Åhman är Årets Kock i Finland.

    Pensalabördiga Mattias Åhman visste redan i grundskolan att han ville bli kock. Under lektionerna i huslig ekonomi väcktes passionen för matlagning. Nu är han Årets Kock i Finland.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Familjen Kytömäki vandrar i en gräsklädd bergsdal.

    Familjen som inte reser charter

    Hos fyrbarnsfamiljen Kytömäki är resandet en stor passion.

    Flyget från bakgården och en vecka på en playa med all inclusive. Det är inget för fyrbarnsfamiljen Kytömäki i Vasa. De reser med flyg, tåg och båt. Och väl framme har de inget emot att gå.

  • Mjöd och struvor hör till valborg.

    När Strufwor och Mjöd blef en del af Valborgshelgen

    "Valborgshelgen firas med medeltida bakverk".

    Mjödet och struvan är ett oskiljbart par under valborgshelgen i Finland. Men hur långt bak i tiden måste vi gå för att få veta när de träffades för första gången?

  • Kenneth Nars serverar bubbel till Sonja Kailassaari och Mårten Svartström.

    Efter Nios första maj-meny

    I Kenneth Nars uppsättning ingår både matplock och dryck.

    Saknar du idéer för vad du ska servera på picknick-filten den första maj? Matskribenten Kenneth Nars presenterar några säkra, goda och enkla alternativ. Som tillbehör kan man alltid servera ost, struvor, munkar och gravad lax på ett gott rågbröd.