Hoppa till huvudinnehåll

Bord med serveringsbricka

Det bästa med den här brickan är att man inte behöver röja plats på bordet för den, benen kommer nämligen med i samma handtag.

Idén till brickbordet kommer från ett bord jag sett på en resa i Norge. Det bordet var gjort i metall och med en helt annan konstruktion men funktionen är den samma. Jag brukar ibland tänka så på resor, att från den här resan skall jag hitta inspiration till något som jag skall snickra. Så här blev resultatet från den här resan.

Material:

  • 12 mm tjockt björkfaner
  • skruvar
  • lim
  • ett handtag
  • 4 st plastknoppar som stöd under brickan

Verktyg:

  • borr
  • pendelsåg
  • girsåg
  • skruvdragare
  • en fräs om man vill runda av kanten på brickan

Gör såhär:

    Såga till följande fanerdelar:
  • Två bendelar som är 300 mm x 500 mm stora.
  • En fanerdel som benen skruvas fast i, 300 mm x 295 mm.
  • En sargdel som skruvas fast mellan bendelarna ca. 300 mm x 150 mm. Denhär delen är det bäst att rita av och såga till efter att benen är ihopskruvade och limmade.
  • En cirkel med diametern 600 mm.
  • En kant till cirkeln, yttre diameter 600 mm och inre 520 mm.

Den övre kanten på bendelen kan sågas lite snett för att få benen att luta utåt. Bordet blir stadigare så.

serveringsbord
serveringsbord Bild: yle/Strömsö bord,möbler,Strömsö (tv-program)

Jag sågade bort en 140 mm x 300 mm bit i de fanerdelar som fungerar som ben, bordet fick ett lättare och mindre lådlikt utseende så.

Skruva och limma ihop bendelar med den övre fanerdelen.

limmar ihop fanerskivor till bord
limmar ihop fanerskivor till bord Bild: yle/Strömsö bord,möbler,Strömsö (tv-program)

Sätt sargfaneret mot benen och rita av så att lutningen blir samma som benen har. Såga ut och skruva fast från alla håll.

Skruva fast handtag och plastknoppar uppe på bordet i alla fyra hörn.

gummiknopp under brickan
gummiknopp under brickan Bild: yle/Strömsö möbler,Strömsö (tv-program),Bricka

Såga ut cirkeln och kanten som skall bli själva brickan.
Sågar cirkel i faner
Sågar cirkel i faner Bild: yle/Strömsö Bricka,bord,Strömsö (tv-program)

Limma ihop bricka med kant.

Märk ut mitten på brickan och såga ut ett spår för handtaget.

handtag och bricka
handtag och bricka Bild: yle/Strömsö Bricka,möbler,Strömsö (tv-program)

Serveringsbrickan
Serveringsbrickan Bild: yle/Strömsö Bricka,möbler,Strömsö (tv-program)
Ett vitt sidobord med glas på.
Ett vitt sidobord med glas på. Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),bord

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Kålrotspasta

    Kamouflera kålroten till smakrik spaghetti.

    Kålrot är en smaklig, näringsrik och billig rotsak som vi gärna kunde använda mer. Vi kamouflerar den till spaghetti och blandar ut den med vanlig pasta vilket gör kålroten väldigt mild i smaken och med vår goda kantarell- och baconsås till är den rent fantastisk.

  • Skedkrona

    Återanvänd skedar i festlig kandelaber.

    Sedan liten har jag beundrat de stora ljuskronorna som hänger i våra kyrkor. Våra vanliga matskedar har den perfekta formen för att på ett enkelt sätt skapa en egen ljuskrona, modell mindre!

  • Sy en trasmatta av jeans

    Återanvänd textiler och gör en matta utan vävstol.

    Så här kan du sy en matta av gamla kläder och annan lump.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid