Hoppa till huvudinnehåll

Expert: Oerhört allvarlig situation

Donald Trump och Vladimir Putin.
USA:s president Donald Trump till vänster. Rysslands president Vladimir Putin till höger. Donald Trump och Vladimir Putin. Bild: EPA/JIM LO SCALZO/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO Donald Trump,Vladimir Putin, Presidentvalet i USA 2016,USA,Ryssland,politik

USA:s överraskande attack mot syriska flygbaser väcker förvåning och förskräckelse. Rysslandsspecialisten Kristian Gerner säger till nyhetsbyrån TT att den amerikanska regeringen är oerhört inkompetent och visar på en total oberäknelighet. För världsfredens skull hoppas han att Ryssland agerar återhållsamt.

- Det är oerhört allvarligt att Ryssland och USA nu står mot varandra, säger historikern Kristian Gerner till den svenska nyhetsbyrån TT.

Den amerikanska attacken mot syriska baser tas emot med stor förvåning och även bävan.

Gerner: Trumps regering farlig för världsfreden

Det som gör situationen så allvarlig är den direkta konfrontationen med Ryssland. Om konflikten och tidigare krig har förts genom ombud står parterna nu mot varandra i Syrienkonflikten.

- Ryssland har bundit upp sig så starkt för Assad-regimen och därför blir det en så stor politisk konflikt, säger Kristian Gerner, historiker och specialist på Ryssland.

Gerner beskriver en situation där länderna fram tills nu navigerat i konflikten för att undvika direkt konfrontation. Nu ser det annorlunda ut.

- I det här läget reagerar regeringen på kemattacken men utan att tänka på hela den komplexa situationen, vilket gör Trump och hans regering mycket farligare för världsfreden än någon annan regering i världen, inklusive Rysslands.

- Det är en oerhört inkompetent amerikansk regering, och visar på en total oberäknelighet.

Han vågar inte spekulera i hur Ryssland kommer att agera.

- För världsfredens skull får vi hoppas att den ryska sidan agerar återhållsamt, och på något sätt kan finna en motåtgärd som visar att de vill göra något men inte trappa upp konflikten till direkt konfrontation med USA, säger han.

"Sätt att visa handlingskraft"

President Trump håller sitt första tal inför kongressen 29.2.2017
USA:s president Donald Trump har tidigare kritiserat Barack Obama då Obama övervägde att engagera sig i konflikten i Syrien. Nu agerar han alltså själv. President Trump håller sitt första tal inför kongressen 29.2.2017 Bild: EPA/JIM LO SCALZO / POOL Donald Trump

Dag Blanck, som är docent vid Svenska institutet för Nordamerikastudier, säger att USA:s angrepp på ett sätt var oväntat eftersom USA:s president Donald Trump tidigare kritiserat Obama när Obama talade om att vilja engagera sig.

Att Trump nu agerar i Syrien är ett sätt för honom att visa handlingskraft.

- Och när han agerar agerar han också väldigt snabbt. Obama tog ju väldigt lång tid på sig när han funderade och vägde alternativ fram och tillbaka. Och till slut så bestämde sig Obama för att inte agera militärt i Syrien.

- Det Trump gjort visar också en förändrad inställning. Han talade ju tidigare om att USA inte alltid skulle agera och engagera sig i världen utan USA skulle se till amerikanska intressen först. Nu har han förklarat sig med att det är amerikanska intressen på spel här.

"Reagerat på bilder"

Ett syriskt barn får vård vid ett fältsjukhus i provinsen Idlib efter en kemisk attack den fjärde april 2017.
Ett syriskt barn får vård vid ett fältsjukhus i provinsen Idlib efter en kemisk attack den fjärde april 2017. Ett syriskt barn får vård vid ett fältsjukhus i provinsen Idlib efter en kemisk attack den fjärde april 2017. Bild: EPA/STRINGER Syrien,kemiska vapen

Dag Blanck tror att Trump, precis som många andra i världen, blivit berörd av bilder från kemvapenattacken och framförallt av att det är barn som blivit dödade.

- Där tror jag att han har reagerat till slut. Till en början hade han en mer avvaktande reaktion men nu har han reagerat. När han bestämmer sig för att göra någonting så gör han det snabbt.

- Det här är det första stora militära utspelet som han gör. Nu får vi se vad som händer och hur det går visavi Ryssland. Uppenbarligen hade ryssarna blivit varnade innan att USA skulle göra det här så att ryska plan inte skulle komma till skada, säger Dag Blanck.

Kemisk attack mot civila fick Trump att reagera

  • USA:s missilattacker mot Syrien i dag (fredag) är en reaktion på en kemisk attack mot rebellstaden Khan Sheikhoun i syriska provinsen Idlib i tisdags, den fjärde april 2017
  • Attacken dödade omkring 90 personer och en stor del av dem var barn
  • Enligt lokalbefolkningen och aktivister bombade det syriska flygvapnet Khan Sheikhoun med kemisk gas
  • Men hittills har Syriens regering förnekat användningen av kemiska ämnen och påstått att bomber träffade ett av rebellernas lager där kemiska vapen förvarades. Också Syrienallierade Ryssland förnekade en kemisk attack
  • Senare stoppade Ryssland i FN:s säkerhetsråd en resolution som som skulle ha fördömt angreppet. USA hotade vidta åtgärder om det internationella samfundet inte agerar

Källor: Svenska Yle, BBC


Text: FNB-TT

Artikeln uppdaterad 7.4.2017 kl 10:10: Texten under mellanrubriken "Trumps regering farlig för världsfreden" är förtydligad och uppdaterad med nya citat av FNB-TT.

Läs också