Hoppa till huvudinnehåll

Fårholmsbron i Jakobstad blir betongbro

Fårholmsbron skall förnyas
Fårholmsbron. Fårholmsbron skall förnyas Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,broar,fårholmsbron

Fårholmsbron längs Jakobstads omfartsväg, väg 749, förnyas helt med start i höst. Den nya bron byggs i betong och under byggnadstiden stoppas sannolikt såväl trafiken längs omfartsvägen som sjötrafiken under bron.

Den nuvarande bron är byggd i järn på Varkauden Konepaja 1958 och har stora rostangrepp och bron har därför fått viktbegränsningar i fjol. Den nya bron byggs i betong och får också en lättrafikled och beräknas kosta tre miljoner euro.

Brohandlingarna till påseende

Anmärkningar kring projektet kan göras ända fram till den 2 maj i år och sedan tar Regionförvaltningsverket ställning till vattenlovet för projektet. När planeringen är klar är det dags för offertförfrågningar.

- Det går nog ända till hösten innan vi kommer igång och sedan beror det på eventuella besvär kring vattenlovet, säger broingenjör Jukka Ylimäki vid Södra Österbottens NTM-central.

- Vi har föreslagit att det skulle vara stopp på all trafik under byggtiden längs vägen liksom för sjötrafikens del.

Fårholmsbron är i dåligt skick
Fårholmsbron. Fårholmsbron är i dåligt skick Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,broar,fårholmsbron

Den nya Fårholmsbron byggs i betong och kommer att ha samma frihöjd som den nuvarande bron men själva bron blir bredare eftersom en lättrafikled skall byggas över bron. Byggtiden är beräknad till tio månader. Den mindre Tjuvörsbron förnyas i samma veva.

- Byggtiden beror på när vi kan starta. Om det blir sent på hösten är det först sent på 2018 som bron står klar. Vi kan knappast gjuta under vintern även om formarna kan byggas.

Brogrannarna glada över projektet

Det finns många sommarstugor i närheten av Fårholmsbron sedan gammalt och många har idag vinterbonat sina stugor och bor i dem året runt. Den nuvarande järnbron för en hel del ljud med sig och trafiken längs omfartsvägen är livlig.

Christel och Håkan Nyman har byggt hus nära Fårholmsbron
Christel och Håkan Nyman. Christel och Håkan Nyman har byggt hus nära Fårholmsbron Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,fårholmsbron

- Vi ser fram emot en ny bro, den gamla är byggd i järn och har väldigt högt ljud. Modernare broar för inte så mycket ljud kan man anta, säger Håkan Nyman, som bor året runt invid bron med frun Christel.

- Det smäller när man kör över den och de har reparerat den med 2-3 års mellanrum men det lyckas inte.

- Vi gläder oss åt att trafiken stängs av längs vägen, broprojektet får gärna ta två år för vår del.

Båttrafiken i Larsmo sjön och hur den skall ordnas bekymrar förstås båtägare.

- Jag hoppas att de har funderat på det om man kan bygga bron i skeden, det är långt att åka med båt via Gertruds i Larsmo så det är nästan uteslutet, säger Håkan Nyman.