Hoppa till huvudinnehåll

Finansieringsbolag blir ägare till Raseborgs nya stadshus

En stor ljus stenbyggnad, tre våningar, bilar parkerade på gården. En stor björk skymtar framför byggnaden.
Ekåsen huvudbyggnad var tidigare ett psykiatriskt sjukhus. En stor ljus stenbyggnad, tre våningar, bilar parkerade på gården. En stor björk skymtar framför byggnaden. Bild: Yle/Maria Wasström Ekenäs,stadshus,Raseborg,ekåsens psykiatariska sjukhus

Staden Raseborg säljer Ekåsens huvudbyggnad till bolaget Kommunfinans. Kommunfinans betalar renoveringen av huset som ska bli Raseborgs stadshus.

Huvudbyggnaden säljs nu till Kommunfinans för cirka 770 000 euro. Stadsstyrelsen ska godkänna köpet på måndag (10.4).

Raseborg blir ägare om 25 år

Det stora Ekåsenprojektet är ett så kallat sale and lease back-arrangemang. Det innebär att staden själv inte behöver låna pengar för att finansiera renoveringen utan i stället säljer objektet och sedan hyr det av den nya ägaren.

I praktiken går det till så att staden gör upp ett leasingavtal med Kommunfinans. Leasingsavtalet är värt 8,8 miljoner euro och det sträcker sig över en period på 25 år. I summan finns också det nu aktuella försäljningspriset för huvudbyggnaden med.

Om staden vill, kan köpesumman enligt avtalet amorteras redan i ett tidigare skede.

Kommunfinans står sedan för renoveringskostnaderna. Under 25-årsperioden betalar staden av renoveringskostnaderna i form av en slags hyra. Efter 25 år har staden betalat allt och blir åter ägare till huvudbyggnaden igen.

Stadsstyrelsen väntas på måndag också besluta arrendera ut till Kommunfinans den tomt som Ekåsens huvudbyggnad står på. Arrendeavtalet gäller i 40 år och årsarrendet är 24 000 euro och det binds till levnadskostnadsindexet.

Också driften kostar

Kan man helt krasst dela summan 8,8 miljoner euro på 25 år och säga att Ekåsenrenoveringen kostar staden cirka 350 000 euro per år, stadsdirektör Tom Simola?

- Jo, i stort. Kostar väl max åtta miljoner, då byggnaden mera är ett plus minus noll-arrangemang.

En man i halsduk och jacka står utanför stadshuset i Ekenäs. Raseborgs stadsdirektör Tom Simola.
Tom Simola En man i halsduk och jacka står utanför stadshuset i Ekenäs. Raseborgs stadsdirektör Tom Simola. Bild: Yle/Christoffer Westerlund västnyland,Raseborg

Staden kommer utöver renoveringen också att betala för vanliga driftskostnader, det vill säga sådant som värme och underhåll.

Kan det bli frågan om ytterligare andra kostnader?

- Jo vanliga dritfskostnader, inte annat.

Varför gäller leasingavtalet 25 år och tomtarrendet 40 år?

- Bra fråga, det är i slutändan kanske lite smaksak. I praktiken spelar det inte så stor roll. Sannolikt bryts arrendet efter 25 år.

Staden köpte det tidigare sjukhusområdet Ekåsen med byggnaderna av HNS för några år sedan och betalade då ungefär fyra miljoner euro för paketet.

Hur hänger det ihop med summan huset nu säljs för?

- 770 000 är en del av den summan på fyra miljoner.

Här kan du läsa hur Statistikcentralen beskriver så kallade sale and lease back-avtal.

Uppdatering 11.4.17 klockan 10.38. Beslutet i stadsstyrelsen gick enligt förslag.

Läs också