Hoppa till huvudinnehåll

Finland försiktigt i bedömningarna om angreppet mot Syrien

President Sauli Niinistö efter att den utrikespolitiska ledningen diskuterat Syrien på fredagen.
President Sauli Niinistö efter att den utrikespolitiska ledningen diskuterat Syrien på fredagen. President Sauli Niinistö efter att den utrikespolitiska ledningen diskuterat Syrien på fredagen. Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen Sauli Niinistö,republikens president

Finland är försiktigt i bedömningarna angående USA:s missilangrepp mot en syrisk flygvapenbas i natt. Landets utrikespolitiska ledning höll ett snabbinkallat sammanträde för att diskutera frågan.

– USA har den uppfattningen att angreppet den 4 april med kemiska vapen har en klar koppling till den flygvapenbas som attackerades, det har skett, sade republikens president Sauli Niinistö.

Presidenten underströk behovet att det internationella samfundet agerar snabbt, men preciserade inte vad som borde göras.

– Frågan (om gasattacken) har behandlats i FN men någon enhällighet uppnåddes inte före USA:s angrepp och det kan hända att det är svårt att hitta snabba lösningar inom FN. Men det är ofrånkomligt att det internationella samfundet agerar, sade Niinistö.

I ett pressmeddelande från statsrådets kansli heter det att ”Finland betonar den roll som FN:s säkerhetsråd har och anser att särskilt de permanenta medlemsländerna har ett ansvar för åtgärderna och att för att de skyldiga ställs till svars.”

Presidenten påpekade att den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson ska resa till Moskva inom en knapp vecka. Det besöket får nu en ännu större betydelse.

– I det här skedet verkar det klart att al-Assad (Syriens president) är huvudskyldig till allt som har hänt i Syrien, slog Niinistö fast.

Spänningarna mellan USA och Ryssland

Ryssland har ställt sig på Syriens sida i den här konflikten. På frågan om missilangreppet leder till ökade spänningar svarar presidenten inte direkt:

– Ryssland har reagerat med att avsluta koordineringen av flygverksamheten, nu utvecklas läget hela tiden och vi försöker hela tiden noggrant följa med vad som sker, sade Sauli Niinistö.

Presidenten underströk också behovet av att noggrant utreda vad som har skett, såväl den 4 april i gasangreppet och det som har skett nu.

Allmänt om läget i Syrien konstaterar Niinistö att läget är värre än för några dagar och veckor sedan.

– Folkrätten prövas både här och där, uttryckligen gränserna för den. De här gränserna tolkas rätt fritt, sade Niinistö.

Finland har kraftigt fördömt gasattacken i Khan Saykhun i södra Iblib-provinsen som ledde till stor förödelse.

Pressmötet utanför statsrådsborgen startade 45 minuter senare än utlovat, men Niinistö försökte tona ner betydelsen av krismötet. Han sade sig vilja undersöka hur snabbt den utrikespolitiska ledningen i det som kallas TP-Utva, det vill säga presidenten tillsammans med regeringens Utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott, kan samlas och hålla koll på läget.

– Jag ville också själv kontrollera hur vår förvaltning och vi själva i ministerutskottet kan ta ställning till snabba händelser, den här brådskan var inget dramatiskt, sade presidenten.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes