Hoppa till huvudinnehåll

Hungriga damlejon går för brons - Tyskland väntar

Finland lyckades inte skrälla mot Kanada en andra gång, även om laget skapade målchanser i nattens semifinal. Nu väntar en bronsmatch mot Tyskland.

När VM-semifinalen mot Kanada var över hade Finland inte lyckats göra ett enda mål. I gruppspelet när lagen möttes gjorde Finland fyra, men semifinalen förlorade damlejonen med 0-4.

– Chanser hade vi. Jag räknade till elva bra målchanser i de två sista perioderna, men vi gör inga mål, framförallt inte i powerplay. Visst spelade deras målvakt bra, men vi hade behövt lite syre. Vi hade behövt en kvittering i den andra perioden, sade tränaren Pasi Mustonen efter matchen till Yle.

Noora Räty gjorde 31 räddningar för Finland medan Kanadas Shannon Szabados stod för 23 räddningar och höll nollan.

– Jag tycker vi fick en dålig start idag. Vi åkte inte lika bra skridsko denna gång och gjorde det lite svårt för oss själva. Vi hade våra chanser, men idag var det svårare och vi kanske inte skapade lika mycket trafik framför mål. Vi hade gärna gjort bättre ifrån oss än så här, sade Michelle Karvinen efter förlusten.

Tyskland står för motståndet i kampen om VM-bronset

Under nattens lopp blev det också klart att Finlands motståndare i bronsmatchen blir Tyskland.

– Tyskland har haft en jättebra turnering och det är ett bra lag som framförallt har en bra målvakt. Vi måste åka mycket mer skridsko än vad vi gjorde idag och våga hålla pucken och jobba i offensiven, sade Karvinen.

Ifjol blev Finland utan medalj vid VM, den senaste medaljen knep laget 2015 (ett brons). Nu är siktet inställt på att vinna turneringens sista match även om nederlaget ännu sved i skinnet efter Kanada-förlusten.

– Just nu är man lite besviken, man går alltid ut för att vinna. Man måste ta känslan med sig till imorgon så man kan göra bättre ifrån sig då. Det finns inget annat att göra. Vi skall göra allt vi kan för att vinna brons, lovade Michelle Karvinen.

Michelle Karvinen med Finlands senaste VM-medalj, bronset från 2015.
Karvinen med Finlands senaste VM-medalj, bronset från 2015. Michelle Karvinen med Finlands senaste VM-medalj, bronset från 2015. Bild: imago/nph/ All Over Press Michelle Karvinen

Bronsmatchen visas i Yle TV2 och på Arenan med start klockan 22.35 (svenskt referat).

Läs också

Nyligen publicerat - Sport