Hoppa till huvudinnehåll

"I början grät ju några och man märker att det är lite pressad stämning"

Terrorattentat i centrala Stockholm den 7 april 2017.
Terrorattentat i centrala Stockholm den 7 april 2017. Terrorattentat i centrala Stockholm den 7 april 2017. Bild: EPA / ANDERS WIKUND Stockholm,terrorattacker,attentat,Drottninggatan

Vasabon Nicodemus Åstrand, nu bosatt i Stockholm, befann sig endast några hundra meter från platsen där en lastbil körde in i Åhlens i centrum av Stockholm på fredag.

- Jag höll på att träna när jag hörde att en lastbil har kört in i Åhlens och sedan var det inte något mer med det, vi hörde att det var något men vi fortsatte bara. Sedan började det samlas folk vid receptionen för att folk var oroliga och så hörde vi en smäll eller nånting och så började alla springa från tunnelbanan och så blev det lite kaos här på gymmet också. Men sedan blev det relativt snabbt lugnt här, men allt är låst så ingen kommer in eller ut, säger Åstrand till Yle Österbotten via telefon.

Hur tog ni emot nyheten när ni hörde om händelsen?

- Först när vi hörde om lastbilen vid Åhlens så började vi snacka och alla stannade upp lite. Sedan när vi hörde någon slags smäll och när vi hörde att det var skottlossning på Fridhemsplan, så då blev det lite tryckt stämning här, för då visste man inte om det kommer hitåt.

Hur är stämningen nu?

- För tillfället är det ganska lugnt alla är på sina telefoner och ingen går ju runt och tränar direkt. I början grät ju några och man märker att det är lite pressad stämning.

Trodde du att något sådant här skulle kunna ske i Stockholm?

- Nog finns det ju alltid den risken. Speciellt när det varit så mycket under de senaste åren i stora städer, så det var väl bara en tidsfråga innan det händer här i Stockholm också. Man tänker ju inte så mycket på det då, men nu när man själv rör sig på de här områdena, på Drottninggatan och vid Fridhemsgatan vid tunnelbanan, så då blir man lite mer påverkad av det.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten