Hoppa till huvudinnehåll

Merkel och Hollande: ”Assad bär ensam ansvaret för attacken i Syrien”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Franksrikes president François Hollande skakar hand på krismötet om Grekland.
Arkivbild på Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande. Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Franksrikes president François Hollande skakar hand på krismötet om Grekland. Bild: EPA/ETIENNE LAURENT epaselect

Omvärlden har reagerat på USA:s attack mot en flygbas i Syrien. Bland andra Frankrikes president François Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel anser att skulden går att finna i Syriens ledning.

Ryska ledare, med president Putin i spetsen, har uttalat sig rätt så kritiskt mot USA och den attack i Syrien som president Donald Trump gav order om.

Men på annat håll har USA och Trump också försvarats.

Den brittiska regeringen har gett USA sitt fulla stöd. Enligt en talesperson för regeringen anser de att attacken var ett rimligt svar på den giftgasattack som den syriska regeringen lät utföra tidigare i vecan.

Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon säger dessutom att USA:s försvarsminister James Mattis hade kontakt med honom innan attacken. Mattis bad om den brittiska regeringens bedöming om huruvida den syriska regeringen var skyldig till giftgasattacken, varpå han ännu diskuterade med president Trump.

- Han (Mattis) ringde mig på nytt senare för att berätta om presidentens beslut och för att berätta om attacken. Vår premiärminister hölls hela tiden uppdaterad om läget, säger Fallon.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk tycker att attacken är en behövlig lösning på den syriska giftgasattacken. Tusk försäkrar också att EU kommer att samarbeta med USA för att få slut på brutaliteterna i Syrien.

Merkel och Hollande kommenterade tillsammans

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande har gett ett gemensamt uttalande om attacken. Enligt nyhetsbyrån AFP har de sagt att Syriens president Bashar al-Assad ensam bär ansvaret för den här utvecklingen.

Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel har uttryckt förståelse för attacken, han påpekar att den syriska regeringen har gjort sig skyldig till krigsbrott.

Den franska extremhögerns presidentkandidat Marine Le Pen har tidigre uttryckt sitt stöd för Bashar al-Assad. Hon anser att Trump vill ”agera världspolis” och hon tror att händelsen kan ha motsatt effekt jämfört med det tänkta.

Carl Bildt: ”Det politiska målet var även Putin”

Den svenska politikern Carl Bildt kommenterade attacken på Twitter. Han säger att militärt var det en attack mot den syriska presidenten Bashar al-Assad, men det politiska målet var lika mycket Rysslands president Vladimir Putin.

Sveriges statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström uttalar sig för Aftonbladet. De anser att FN:s säkerhetsråd, där Sverige för tillfället har en plats, bör finna en politisk lösning på konflikterna i Syrien.

Anna Kinberg Batra, partiledare för Moderaterna, säger att situationen är komplicerad men hon tycker ändå att USA:s agerande är moraliskt försvarbart.

"Något måste göras för att få bort Assad"

Turkiets utrikesminster Mevlüt Çavuşoğlu ger USA sitt stöd för attacken. Han anser att Syriens president Bashar al-Assad genast måste avsättas och en provisorisk regering måste tillsättas.

- Om inte Assad vill lämna sin post, om det inte kommer en övergångsregering och om Assad fortsätter utföra brott mot mänskligheten, så måste något göras för att få bort Assad, säger Çavuşoğlu till lokala reportrar i Turkiet.

Det indonesiska utrikesministeriet uttrycker sig negativt om USA:s attack. Ministeriet understryker att man absolut fördomer de syriska gasattackerna tidigare i veckan, men indoneserna vill inte heller att USA, eller någon anna för den delen, slår tillbaka på egen hand.

Japans premiärminister Shinzo Abe säger att han förstår och stöder USA:s strategi. Han anser att attacken var nödvändig för att undvika att situationen i Syrien förvärras.

Källor: Reuters, AP, AFP, Twitter, Aftonbladet

Artikeln är uppdaterad 7.4.2017 kl.12:58 med kommentarer av Stefan Löfven, Margot Wallström och Anna Kinberg Batra.