Hoppa till huvudinnehåll

Milka, Nutella, Linda, Doris, Diana och Lila är cirkuskossor till yrket

Latoya Donnert uppträder med kor på Cirkus Finlandia (2017)
Latoya har dresserat sex kor för Sirkus Finlandias show Latoya Donnert uppträder med kor på Cirkus Finlandia (2017) latoya donnert

Ett av dragplåstren i årets upplaga av Sirkus Finlandias show är sex kor. Dressören Latoya Donnert har jobbat med cirkushästar, men den här gången är det kossorna som gör som hon vill.

Milka, Nutella, Linda, Doris, Diana och Lila är cirkuskossor till yrket. Det innebär en sex månader lång turné, 8 000 kilometer på vägarna och föreställning varje kväll.

Cirkus Finlandia inleder säsongen i Karis
100 bilar och 50 släp hör till Sirkus Finlandia Cirkus Finlandia inleder säsongen i Karis cirkus finlandia

Latoya Donnert är sjunde generationens cirkusartist. Hennes specialgebit är hästar, men i vintras åkte hon till Danmark för att träna med kor. Och nu får den finländska publiken veta vad allt en ko kan gå för.

Djuren lockar

Lantbruksdjuren har alltså ersatt de vilda djuren på våra europeiska cirkusar. Djur på cirkus är viktiga. Åtminstone om man får tro Jimmy Johansson, teknisk chef vid Sirkus Finlandia.

Jimmy Johansson, teknisk chef vid Cirkus Finlandia 2017
Jimmy Johansson är teknisk chef vid Sirkus Finlandia Jimmy Johansson, teknisk chef vid Cirkus Finlandia 2017 cirkus finlandia

- Publiken vill se djur i manegen. Det är bara så. Och vi är beroende av att locka folk, säger Johansson.

- Men alla våra djur behandlas med respekt. De har utomordentliga förhållanden under hela turnén, säger han.

Lama och afghanhundar

Förutom kossorna hör också fyra lamor och tre afghanhundar till årets cirkusfölje. Det är Joulia Tchakanova som uppträder med dem.

Cirkusartist Joulia Tchakanova uppträder med lama och afghanhundar på Cirkus Finlandia 2017
Bland årets cirkusdjur finns också en lama och afghanhundar Cirkusartist Joulia Tchakanova uppträder med lama och afghanhundar på Cirkus Finlandia 2017 joulia tchakanova

Och fyra hästar.

- Jag var själv ryttare på min pappas och farbrors Cirkus Gala i Sverige i tiderna, berättar Jimmy Johansson. Jag och mina bröder uppträdde i många år och vi vann flera tävlingar för cirkusartister ute i Europa på den tiden.

På Sirkus Finlandia heter årets hästdressör Ignat Ignatov. Han är en av de utländska artisterna som fått plats i ensemblen trots att Sirkus Finlandia satsar inhemskt i år.

Inhemskt för Finland 100 år

I år får ovanligt många inhemska artister plats på Sirkus Finlandia.

- Det är ett medvetet val såhär Finlands 100-åriga historia till ära, säger Jimmy Johansson. Vi har en cirkusskola i Lahtis och ungdomarna måste få komma ut och visa upp sig.

Sebastian är ett exempel. Han är årets konferencier.

Sebastian fungerar som konferencier på Cirkus Finlandia 2017
Sebastian ser till att cirkuspubliken trivs Sebastian fungerar som konferencier på Cirkus Finlandia 2017 Bild: john f. tremblay cirkus finlandia

Ada Forsberg är också en ung inhemsk artist som underhåller i årets show. Hennes specialnummer är att stå på huvudet i en gungande trapets högt upp i kupolen.

Trapetsdansös Ada Forsberg, Cirkus Finlandia
Ada Forsberg i trapetsen högt upp i kupolen Trapetsdansös Ada Forsberg, Cirkus Finlandia ada forsberg

Det här kallas Washington.

Ada Forsberg inledde sin cirkusbana redan som 9-åring i Borgbackens cirkusskola. Idag är hon utexaminerad från cikrusskolan i Lahtis.

Nu står en sex månader lång turné för dörren för Ada och alla andra i Sirkus Finlandia. De 100 bilarna och 50 släpvagnarna ska rulla 8000 kilometer genom vårt avlånga land. Tältet ska resas 200 gånger.

Precis såsom familjen Jernströms cirkus har gjort i 40 års tid.