Hoppa till huvudinnehåll

Ögonvittne i Stockholm: Jag hade jättetur

Terrorattack i Stockholm.
Terrorattack i Stockholm. Bild: AFP / Lehtikuva Stockholm,Sverige,terrorism,terrorattacker,polisen

Julia Brink steg ner i tunnelbanan strax efter att en lastbil körde in i köpcentret Åhléns. I det skedet visste hon inte ännu att polisen misstänkte att det handlade om ett terrordåd.

- Jag trodde att det var en brand på Åhléns, och området var avspärrat. Jag gick ner i tunnelbanan. Det måste ha skett strax innan jag gick där och innan tunnelbanan stängdes, säger Brink per telefon till Yle Nyheter.

Stockholms lokaltrafik har stängt Stockholms centralstation med anledning av attentatet. Polisen bekräftar för SVT att man misstänker att det handlar om ett terrordåd.

Efter att tunnelbanan stängdes av fick Brink gå den sista biten och det var också då hon via en väns sms fick besked om att det var fråga om ett terrordåd.

- Vad tänker du nu?

- Den här känns mycket nära. Jag är skärrad, det känns att det är litet mycket just nu, säger Brink.

- Jag hade jättetur som hann hämta mina barn innan all trafik stängdes ner, då skulle jag inte ha fått hem dem, säger Brink som hade hunnit till Bromma när Yle Nyheter når henne.

"Människor låg livlösa på gatan"

Christer Schoultz befinner sig i Stockholm på arbetsresa. Han och kollegan stod bara 30 meter ifrån när lastbilen åkte in i Åhléns entré.

- Det hade just hänt. Jag såg massor med människor som började springa, och det började ryka. Jag vet inte om det skedde någon explosion, men det rykte massor. Människor låg livlösa på gatan, säger Schoultz.

- I springfarten ringde jag till min fru och sade: Här är en terrorattack men jag är vid liv. Nu springer vi, hejdå. Änglarna var med oss, den tanken gick genom huvudet.

Christer Schoultz
Christer Schoultz Christer Schoultz Bild: Privat christer schoultz

Schoultz och kollegan beslöt snabbt att inte bli kvar ifall något mera skulle hända.

- Vid kvarteret bredvid sprang människor och ropade: Han är där, han är där.

- Sedan sprang vi genom centrum till Arlanda Express och satte oss på tåget. Där verkade lugnt, men just då ringde de från jobbet och sade att det har varit skottlossning, och att vi skulle ta oss ut ur tåget.

När Svenska Yle Nyheter når fram till Schoultz befinner han sig i en taxi på väg mot färjeterminalen. För honom känns det som det säkraste alternativet för en hemresa.

Vilka tankar går genom huvudet i den här situationen?

- En slags rationalitet slår till. Det som hände i Nice förra sommaren har ju funnits i ens tankar, och man har funderat på vad man skulle göra i en sådan situation. Kollegan sade snabbt: Nu bort snabbt, det kan finnas flera.

- Lite funderade man på om man borde ta ett foto - men nej, nej, nej. Det gör vi inte nu, det får andra göra.

"Det luktade krut"

Stockholmbon Lars Östling var vid T-Centralen när lastbilen körde in i Åhléns. Själv hade han passerat varuhuset någon minut tidigare.

- Det gick en massa rykten och jag och min kollega vände oss tillbaka för att se vad det var som hade hänt. Vi möttes av en skarp krutlukt. Det kändes som om det hade varit skottlossning men det visade sig att det var lastbilen som brann.

- Polisen gjorde mycket snabbt större avspärrningar och uppmanade folk att så fort som möjligt lämna platsen och det skapade i sin tur ganska stora panikscener. Man såg plötsligt stora folkmassor springa åt olika håll och det skapade i sin tur ännu mer panik, säger Östling.

Östling själv bor på Kungsholmen och beskriver stämningen i området som rätt lugn.

- Här är det lugnt och inga större panikkänslor. Det är folk som promenerar väldigt mycket, man märker att lokaltrafiken är avstängd, säger Östling.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes