Hoppa till huvudinnehåll

Paula Risikko och Skyddspolisen: Vi gör allt för att Finland ska förbli tryggt

Inrikesminister Paula Risikko höll presskonferens efter terrorattentatet Stockholm den 7 april 2017.
Inrikesminister Paula Risikko höll presskonferens efter terrorattentatet Stockholm den 7 april 2017. Bild: Lehtikuva Paula Risikko,Attentatet i Stockholm 2017,terrorism,terrorattacker,Finlands inrikesminister

Attentatet i Stockholm berör finländarna extra starkt. Många av oss har släkt och vänner i Sverige, sade inrikesminister Paula Risikko (Saml) under en presskonferens. Polisens representanter, som också var närvarande, försäkrade att myndigheterna gör allt för att kunna förhindra dylika dåd.

- Ju närmare ett terrordåd kommer desto mer upprör det oss. Och nu gällde det vårt grannland så det är klart att vi är bekymrade.

Risikko ville ändå påminna finländarna om att Finland har klassats som ett av världens tryggaste länder.

- Vi försöker förbereda oss på allt. Vi arbetar effektivt med att försöka förhindra terrordåd, och vi är ständigt på alerten. Vi vet att terroristorganisationer har uppmanat enskilda människor att använda sig av den här sortens metoder.

Risikko påpekade ändå att dessa nya så kallade mjuka metoder - som användning av vanliga bilar som ständigt finns i gatubilden - gör det svårt att förutse attentat.

- Men vi vet att det nu för tiden kan gå så här och vi förbereder oss för det. Stora folksamlingar - till exempel på Senatstorget i Helsingfors - bevakas extra noga. Vi ordnar kontinuerligt övningar för att upprätthålla beredskapsnivån. Alla nya terrormetoder finns med i kalkylerna.

- Men man måste leva, och man måste kunna röra sig fritt.

Polisen: Ytterst hänsynslöst

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen konstaterade att bilden av händelsen i Stockholm fortfarande är splittrad, och att polisen i Finland naturligtvis följer med läget kontinuerligt.

- I ett öppet samhälle kan den här typens handlingar betecknas som ytterst hänsynslösa. Då någon utnyttjar ett demokratiskt öppet samhälle innebär det en stor utmaning för polisen.

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen vid presskonferens i Helsingfors efter terrorattentatet i Stockholm den 7 april 2017.
Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen. Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen vid presskonferens i Helsingfors efter terrorattentatet i Stockholm den 7 april 2017. Bild: Lehtikuva Seppo Kolehmainen (polisöverdirektör),Attentatet i Stockholm 2017,terrorism,terrorattacker,polisöverdirektör

I Finland kommer polisen att synas mera i gatubilden. Också nivån på polisens prestationsförmåga höjs. Kolehmainen går inte in på några detaljer.

- Vi jobbar hela tiden med att se om det skulle finnas eventuella samband mellan attentatet och Finland men vi har inte hittills funnit något.

- Säkerhetsnivån höjs inte i Finland. Den uppdaterades för några år sedan och vi bedömer att den håller.

- Ända sedan attentaten i Nice, Paris och Bryssel har vi varje gång bedömt hur vi i Finland kan agera i fall av en liknande händelse, och hur vi kan förbereda oss.

- Myndigheterna gör sitt yttersta för att skydda finländarna. Men det finns inget hundraprocentigt skydd mot en attack som denna i Stockholm. I det här fallet var det svårt att ingripa på förhand eftersom attentatet skedde plötsligt.

- Vi såg redan för fem år sedan att terrororganisationen Islamiska staten i sitt propagandamaterial förde fram den här sortens attentatsmetoder. Problemet är ju att man sällan får information för att i tid kunna förhindra den här sortens attacker.

Vi har en mycket god och kontinuerlig kontakt med polisen i Sverige.

Bevakningen i Helsingfors har skärpts

I Finland har polisen nu utökat sin bevakning i Helsingfors - speciellt i centrum och på platser där det rör sig mycket folk. Polisen står i beredskap och polisen visar sin närvaro. Också på flygplatsen har närvaron utökats och prestationsnivån höjts hos patrullerna.

Varje polisinrättning har beordrats att synligt öka sin närvaro på platser där det rör sig folk. Polisen har också utrett rapporter om stulna lastbilar - men det finns inga uppgifter om stölder i den vägen.

- Vi är redo att snabbt höja vår beredskap i Finland om det i Sverige kommer fram ny information.

Bevakningen av hamnar har skärpts och sjöbevakningen agerar aktivare.

Alla stora folksamlingar gör att polisen står inför ett extra hårt tryck.

- Om vi i förväg får ett tips om någon form av hot gör vi allt för att skärpa bevakningen. Samtidigt är det viktigt för oss att inte störa vårt öppna samhälle med extrem övervakning. Vi måste avväga riskerna.

Skypo: Det här hade vi nog förutspått

Skyddspolisen samarbetar med en stor mängd länder och utbyter snabbt information. Om det finns uppgifter om att det riktas ett hot mot Finland får vi snabbt in den informationen, sade Skyddspolisens vice direktör Seppo Ruotsalainen vid presskonferensen.

- Vi har tidigare bedömt att hoten mot Finland har ökat. Detta bedöms kontinuerligt. Alla myndigheter och medier informeras om vi höjer säkerhetsbedömningen.

Enligt Ruotsalainen har Skyddspolisen en mycket god underrättelsetjänst och ett ständigt utbyte av information. Skypo är också förberedd på olika trender i terrorverksamheten.

- Det som skedde i Stockholm hade vi nog förutspått.