Hoppa till huvudinnehåll

Pedersörebo utanför Åhléns när det small: "Total kris och kaos"

Ambulanser och räddningspersonal i stocholm, efter en terrorattack i centrum av staden.
Ambulanser och räddningspersonal i stocholm, efter en terrorattack i centrum av staden. Bild: EPA/FREDRIK SANDBERG Stockholm,lastbilsattack

Pedersörebon Yvonne Ahlstedt var på väg upp från tunnelbanan vid Åhléns då det small i Stockholm. - Det var total kris och kaos, säger hon.

Yvonne Ahlstedt som är bosatt i Stockholm stod i rulltrappan vid Åhléns när paniken plötsligt utbröt.

- Plötsligt flög det in folk i rulltrappan från Drottningatan, det var ett så hårt tryck att människor ramlade nerför rulltrappan, säger Yvonne Ahlstedt.

När Ahlstedt kom upp för rulltrappan hörde hon en högljudd smäll.

- Det small till, det var lastbilen som körde rakt in i huset en liten bit bort, säger Ahlstedt.

Man med draget vapen

Yvonne Ahlstedt hade ingen aning om vad det var som hände eller vart hon skulle ta vägen.

- Plötsligt sprang en man mot oss med draget vapen för att mota bort oss. Jag visste först inte om det var en polis eller en galning eftersom han var civilklädd, säger Ahlstedt.

Paniken var total och Ahlstedt såg hur människor hjälptes åt att släpa bort en lemlästad kvinna som låg mitt på gatan.

- Kvinnan gallskrek, det var en fruktansvärd syn och folk var panikslagna och chockade. Vakter jagade bort alla från entrén men vi visste inte vart vi skulle springa, säger Ahlstedt.

Ahlstedt säger att alla började irra omkring.

- Jag mötte en kvinna som var i chocktillstånd, hon hyperventilerade och var flammig i ansiktet. Jag försökte lugna och krama om henne och få henne med mig bort därifrån, men det gick inte. Hon var inte kontaktbar, säger Ahlstedt.

Ahlstedt säger att hon gärna hade velat hjälpa till, göra vad hon kunde. Men det var omöjligt.

- Det var totalt kaos, jag visste inte vad jag skulle göra eller vart jag skulle ta vägen. Det var så hemskt att inte kunna göra något.

Kunde inte ta sig hem

Ännu flera timmar efter dådet var gatorna fyllda med chockade människor som inte kunde ta sig hem.

Ahlstedt lyckades till slut kliva på en buss men efter 100 meter fick alla passagerare kliva av. Bussarna skulle tillbaka till garaget. Ahlstedt tog sig till fots till Östermalm och lyckades hoppa på en båt till Lidingö där hon bor.

- Det har varit en otroligt omskakande upplevelse, att se hur utelämnade vi är i en attack och hur lite vi kan göra när allt omkring är kaos, säger Yvonne Ahlstedt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten