Hoppa till huvudinnehåll

Penseltuppar

Påskpynt gjort av gamla penslar som blev penseltuppar
Påskpynt gjort av gamla penslar som blev penseltuppar Bild: Yle/Minna Mäkelä Camilla Forsén-Ström,Gör-det-själv,påskpynt,påskpyssel,Strömsö (tv-program),tuppar

Alla har vi väl nån gammal pensel som glömts bort och torkat in efter att målarivern lagt sig? Eller penslar som bara tjänat väl och nu är spretiga och tufsiga? Bra. De kan få nytt galet liv som tuppar med intensiv attityd! Tapetklister och tidningspapper ger dem den rätta formen.

Material:
Förutom gamla penslar, tapetklister och någon sida ur en dagstidning behöver du hobbyfärg och penslar som du kan måla med.

Gör så här:

  1. Riv avlånga bitar av tidningspappret och blanda till tapetklistret, det behövs inga stora mängder. Jobba gärna på vaxduk för det här är ett kladdigt arbete!
  2. Dra klister på båda sidorna av pappret och täck in metalldelen av penseln. Om du vill låter du lite papper komma inpå penselstråna på den sida som är framsidan av din kommande tupp.
  3. Sedan är det bara att stegvis få till ett ansikte på tuppen. Det mest markanta är ju näbben men du kan också forma till antydan av ögonbryn och tuppens slör, den s.k. påsen under hakan.

  4. Riv små smala bitar och limma ovanpå varandra. Tryck ihop det limmade pappret så det bildar ett litet veck där näbben kommer. Stegvis blir näbben allt större och dragen allt mer markanta ju mer papper du limmar och formar till. Du bestämmer själv hur din tupp ska se ut.
  5. Vill du ha en riktigt stor näbb är det bra att låta pappret torka lite emellan. Ett bra tips är att jobba med flera penslar samtidigt. Låt torka.

  6. När ytan är helt torr är det dags att måla. Börja grovt med färgytorna, ge t.ex. ansiktet en färg, näbben en annan. Dutta mörkt där ögonen kommer och måla också på baksidan.
  7. När grovjobbet är klart är det dags för finliret. Ta fram den tunnaste penseln och måla fram ögon och cirklar runtom ögonen. Dutta fram lite patina på näbben och markera näbben ytterligare genom att dra färg upp mot penselstråna som en tuppkam. Måla också penselstråna lite grann. Dra konturstreck runt ögon och slör.

Fortsätt med nästa pensel i lite annorlunda färgskala så blir det en rolig och smått galen helhet. Och vill du hänga dem på väggen så är det bara att limma fast tavelöglor på baksidan av penseln.

  • vatten fungerar inte

    Vattenavbrott i Sibbo på onsdag kväll

    Vattnet i Lönnbacka stängs av klockan 20.

    Invånarna i delar av Sibbo får klara sig utan vatten på onsdag kväll (26.4). Avbrottet varar i ett par timmar.

  • Sångaren Nina Persson uppträder på en lilafärgad scen på Rusrock.

    The Cardigans och Liam Gallagher till Åbo

    Uppträder i samband med Tall Ships Races i juli.

    Brittiska Liam Gallagher, frontfigur och sångare i Oasis samt svenska The Cardigans uppträder i Åbo den 21 juli. Konserterna är en del av den två dagar långa festivalen The Tall Ships Races Music Festival som går av stapeln i slottsparken invid Åbo slott.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Inne i Urbcultbastun

    Bada gratis i bastu av byggnadsavfall i Hangö

    Evenemanget ska skapa god stämning.

    I september kan turister och Hangöbor gratis få bada i en bastu byggd av byggnadsavfall vid vågbrytaren utanför Drottningberg. Meningen är att evenemanget Hangon höyry ska skapa god stämning och gynna bastukulturen i staden.

  • Valutaväxlingskontor i Hong Kong.

    Matfusket ökar med globaliseringen

    "En större världsmarknad lockar till matfusk".

    Livsmedelsförfalskning är en business i miljardklassen och en viktig inkomstkälla för organiserad kriminalitet. Men det är du som drabbas när falsk olivolja, honung, mozzarella eller ruttet kött hamnar på din tallrik eller i matkassen. Hur kan matfusket tyglas?

  • Viivi firas med krans runt nacken.

    Kossan Viivi slog rekord i mjölkning

    Viivi har mjölkat hundra ton mjölk.

    Viivi är en snart elvaårig ko som mjölkat mer än någon annan ko i Ingå. Närmare bestämt över hundratusen kilo mjölk under sin livstid. Hundratonnaren firades med havre och uppvaktning.

  • Pensalabördiga Matthias Åhman är Årets kock.

    Årets Kock: En dröm som gick i uppfyllelse

    Pensalabördiga Mattias Åhman är Årets Kock i Finland.

    Pensalabördiga Mattias Åhman visste redan i grundskolan att han ville bli kock. Under lektionerna i huslig ekonomi väcktes passionen för matlagning. Nu är han Årets Kock i Finland.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid