Hoppa till huvudinnehåll

Penseltuppar

Påskpynt gjort av gamla penslar som blev penseltuppar
Påskpynt gjort av gamla penslar som blev penseltuppar Bild: Yle/Minna Mäkelä Strömsö (tv-program),Gör-det-själv,Camilla Forsén-Ström,påskpyssel

Alla har vi väl nån gammal pensel som glömts bort och torkat in efter att målarivern lagt sig? Eller penslar som bara tjänat väl och nu är spretiga och tufsiga? Bra. De kan få nytt galet liv som tuppar med intensiv attityd! Tapetklister och tidningspapper ger dem den rätta formen.

Material:
Förutom gamla penslar, tapetklister och någon sida ur en dagstidning behöver du hobbyfärg och penslar som du kan måla med.

Gör så här:

  1. Riv avlånga bitar av tidningspappret och blanda till tapetklistret, det behövs inga stora mängder. Jobba gärna på vaxduk för det här är ett kladdigt arbete!
  2. Dra klister på båda sidorna av pappret och täck in metalldelen av penseln. Om du vill låter du lite papper komma inpå penselstråna på den sida som är framsidan av din kommande tupp.
  3. Sedan är det bara att stegvis få till ett ansikte på tuppen. Det mest markanta är ju näbben men du kan också forma till antydan av ögonbryn och tuppens slör, den s.k. påsen under hakan.

  4. Riv små smala bitar och limma ovanpå varandra. Tryck ihop det limmade pappret så det bildar ett litet veck där näbben kommer. Stegvis blir näbben allt större och dragen allt mer markanta ju mer papper du limmar och formar till. Du bestämmer själv hur din tupp ska se ut.
  5. Vill du ha en riktigt stor näbb är det bra att låta pappret torka lite emellan. Ett bra tips är att jobba med flera penslar samtidigt. Låt torka.

  6. När ytan är helt torr är det dags att måla. Börja grovt med färgytorna, ge t.ex. ansiktet en färg, näbben en annan. Dutta mörkt där ögonen kommer och måla också på baksidan.
  7. När grovjobbet är klart är det dags för finliret. Ta fram den tunnaste penseln och måla fram ögon och cirklar runtom ögonen. Dutta fram lite patina på näbben och markera näbben ytterligare genom att dra färg upp mot penselstråna som en tuppkam. Måla också penselstråna lite grann. Dra konturstreck runt ögon och slör.

Fortsätt med nästa pensel i lite annorlunda färgskala så blir det en rolig och smått galen helhet. Och vill du hänga dem på väggen så är det bara att limma fast tavelöglor på baksidan av penseln.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Kålrotspasta

    Kamouflera kålroten till smakrik spaghetti.

    Kålrot är en smaklig, näringsrik och billig rotsak som vi gärna kunde använda mer. Vi kamouflerar den till spaghetti och blandar ut den med vanlig pasta vilket gör kålroten väldigt mild i smaken och med vår goda kantarell- och baconsås till är den rent fantastisk.

  • Skedkrona

    Återanvänd skedar i festlig kandelaber.

    Sedan liten har jag beundrat de stora ljuskronorna som hänger i våra kyrkor. Våra vanliga matskedar har den perfekta formen för att på ett enkelt sätt skapa en egen ljuskrona, modell mindre!

  • Sy en trasmatta av jeans

    Återanvänd textiler och gör en matta utan vävstol.

    Så här kan du sy en matta av gamla kläder och annan lump.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid