Hoppa till huvudinnehåll

Putin fördömer attacken i Syrien, ryska utrikesministeriet anser att problemen blir värre

President Vladimir Putin i S:t Petersburg den 3 april 2017
President Vladimir Putin i S:t Petersburg den 3 april 2017 President Vladimir Putin i S:t Petersburg den 3 april 2017 Bild: Itar Tass / Lehtikuva Vladimir Putin,Ryssland,Rysslands Förbundspresident,Kreml

Rysslands president Vladimir Putin går hårt åt USA:s attack mot en flygbas i Syrien.

Ryssland har redan tidigare kallat samman FN:s säkerhetsråd för att diskutera den militära attacken i Syrien.

Nu har också president Vladimir Putin uttalat sig om attacken.

Putin misstänker att attacken bryter mot internationell rätt, och den har gjort stor skada på relationerna mellan USA och Ryssland.

Enligt Putins talesperson Dmitrij Peskov har Putin kallat attacken för ”aggression mot en suverän stat”, och den grundar sig på ett ”påhittat svepskäl”.

Putin ska också ha sagt att attacken är ett cyniskt försök att dirigera bort uppmärksamheten från civila som dör i Irak.

Enligt Peskov tror Ryssland inte att Syrien har haft några kemiska vapen. Han anser också att attacken är ett bakslag för avsikten att skapa en internationell koalition mot terrorism.

Attacken har förberetts redan länge?

Även det ryska utrikesministeriet har kommenterat attacken. Ministeriet säger att attacken är ett försök att flytta bort uppmärksamheten från situationen i Irak, eller närmare bestämt staden Mosul.

Enligt ministeriet var attacken ogenomtänkt och den kan försvåra redan existerande problem.

Utrikesministeriet säger också att det är uppenbart att USA har förberett attacken redan före giftgasattacken tidigare i veckan.

Enligt utrikesministeriet säger Ryssland upp flygsäkerhetsavtalet med USA. Avtalet syftar till att undvika kollissioner mellan de två stormakternas respektive flygattacker i Syrien.

Källor: Reuters, TASS

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes