Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland sammankallar FN:s säkerhetsråd - tycker USA:s attack försvårar kamp mot terrorism

USA:s marin utför missilattacker från Medelhavet mot Syrien den 7 april 2017.
USA:s marin utför missilattacker från Medelhavet mot Syrien den 7 april 2017. Bild: EPA/SEAMAN FORD WILLIAMS / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY USA,Syrien

USA:s missilattack mot Syrien i natt kan försvåra den syriska regeringens kamp mot terrorism som Ryssland stöder. Det säger Konstantin Kosatjev som leder det ryska överhusets försvarsutskott.

Kosatjev kräver att FN:s säkerhetsråd sammankallas till ett krismöte om Syrien. Enligt Kosatjev har USA:s missilattack i natt försvårat den syriska regeringens kamp mot terrorism som Ryssland stöder.

Han tror också att attacken sätter stopp för alla förhoppningar om samarbete mellan Ryssland och USA i Syrien.

- Ryska kryssningsmissiler slår till mot terrorister, amerikanska missiler slår till mot den syriska regeringen som leder kampen mot terroristerna, säger Kosatjev.

Juri Shvitkin, viceordföranden för underhusets försvarsutskott, säger för sin del att attacken avslöjar USA:s dubbelmoral.

Shvitkin anklagar USA för att använda den Islamiska staten IS, för att främja sina geopolitiska intressen.

USA har i natt avfyrat 59 kryssningsmissiler mot syriska regeringsstyrkor som hämnd för giftgasattacken mot en rebellkontrollerad stad i tisdags. Ryssland som informerades på förhand varnade för "negativa följder."

Syriens exil-opposition jublar

Också andra länder har reagerat på attackerna. Den förenade syriska exil-oppositionen jublar och hoppas att USA fortsätter med sina attacker mot regeringen för att "förhindra nya attacker med bannlysta vapen."

En rebellkommendör nära den drabbade staden Khan Sheikun hoppas för sin del att det här innebär en vändpunkt i det sex år långa kriget.

Major Jamil al-Saleh som leder en pro-amerikansk styrka i grannprovinsen Hama, säger att USA slog till mot rätt mål, det vill säga flygfältet som har använts för giftattacker inte bara i Idlib utan även i andra rebellkontrollerade områden i norra Syrien.

Även al-Saleh hoppas på fortsatt amerikansk skydd för civila och rebeller.

Israel: Starkt och klart budskap i ord och handling

Syriens grannland, USA:s nära allierade Israel gläder sig och stöder det "starka och klara budskap" som USA sände i natt.

- President Donald Trump sände ett starkt och klart budskap både i ord och handling i natt, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

- Israel stöder Trumps beslut och hoppas att budskapet om beslutsamhet inför Assad-styrets gruvliga aktioner hörs inte bara i Damaskus, utan även i Teheran, Pyongyang och p+ andra håll, sade Netanyahu.

Blandade reaktioner i USA

I USA är reaktionerna blandade. Republikanerna hyllar Trumps beslut och anser att det bevisar hans handlingskraft.

- President Trump stod inför ett kritiskt skede i Syrien och grep chansen i olikhet med den förra administrationen, sade den hökaktiga republikanen John McCain, som leder senatens försvarsutskott.

Även demokraterna berömde Trump men i mindre översvallande ordalag.

- Det är rätt att göra det klart för Assad att han tvingas betala ett pris om han gör sig skyldig till avskyvärda åtgärder, sade senatens minoritetsledare, demokraten Chuck Schumer.

Källor: RIA-Reuters, AFP

Läs mera:

USA angrep Syrien med kryssningsmissiler - hämnd för giftgasattacken i tisdags

USA har avfyrat 59 kryssningsmissiler mot syriska regeringsstyrkor som hämnd för giftgasattacken mot en rebellkontrollerad stad i tisdags. Ryssland som informerades på förhand, varnar för "negativa följder."