Hoppa till huvudinnehåll

Skidlöftet Julia Svan valde att ge upp sin dröm

Julia Svan skidar
Julia Svan. Julia Svan skidar Bild: Tobias Höiem-Flyckt Julia Svan,framtidens stjärnor

Den svenska skidåkaren Julia Svan hade en lovande skidkarriär framför sig men istället valde hon att som 24-åring lägga skidorna på hyllan. Men att lägga av med något som man satsat helhjärtat på i flera år är inget lätt beslut.

Julia Svan debuterade i världscupen i Lahtis när hon var 20 år gammal och har hunnit samla på sig en rad meriter värda att skryta med. Under det senaste året har hon ändå fått kämpa med skador och sjukdomar och i februari bestämde hon att det är dags att lägga av.

- Till slut så kände jag väl att det blev för mycket kämpande och för lite utdelning för jobbet jag lade ner och jag kände att jag nu vill göra något annat, säger Svan.

Jag kände att om det nu går bra och det ändå inte är roligt då är det väl ingen idé att fortsätta.― Julia Svan

Även om det utåt sett kanske såg ut som att beslutet kom hastigt är det något som Svan funderat på i närmare ett års tid. Men stunden då hon till slut kände att hon fått nog dök upp i vintras.

- Det var då jag hade varit på jätteroliga tävlingar i Italien, Tyskland och Schweiz och jag presterade bra men kände ändå inte att det var kul längre. Jag brann inte för tävlingen på det vis som jag alltid tidigare har gjort och som har drivit mig. Då kände jag att om det nu går bra och det ändå inte är roligt då är det väl ingen idé att fortsätta.

Orolig för vad andra skulle tycka

Att välja att plötsligt sluta med något man satsat helhjärtat på i närmare tio års tid är inget lätt beslut, trots det känner Svan att hon valt rätt.

- Jag känner en lättnad eftersom jag hade tänkt på det så länge och att jag vågade ta det här beslutet, det känns faktiskt bra. Men det är klart att det är lite vemodigt att släppa någonting jag hållit på med så länge och satsat på. Också det att jag berättat för medier att mitt mål är att bli bäst i världen, att sedan försöka förklara varför jag ger upp den drömmen, det är klart att det är svårt.

Julia Svan i Tour de Ski 28 december 2013.
Julia Svan i Tour de Ski december 2013. Julia Svan i Tour de Ski 28 december 2013. Bild: imago/Karina Hessland/ All Over Press Julia Svan,skidåkare,längdskidåkare,skida

Förväntningarna blir inte heller mindre av att Svans pappa råkar var skidlegenden Gunde Svan. Från hans håll har Svan ändå inte upplevt någon press.

- Pappa har varit en stor stöttepelare eftersom han gått igenom samma sak och vet vad det innebär. Jag har tagit mycket hjälp av honom men det har aldrig varit någon press från hans sida, han har alltid varit tydlig med att det viktigaste är att jag vill och han stöttar mig också i mitt beslut att sluta eftersom han ser på mig att jag inte har viljan längre.

Jag hade berättat för medier att mitt mål är att bli bäst i världen, att sedan försöka förklara varför jag ger upp den drömmen, det är klart att det är svårt.― Julia Svan

Har resten av din omgivning varit lika förstående?

- Ja verkligen. Jag var lite osäker över hur det skulle tas emot och orolig över vad som skulle sägas då jag lägger av i så tidig ålder. Men alla har varit väldigt stöttande och förstått mitt beslut med tanke på mitt senaste år med krångel med skador o sjukdomar.

”Vad är det värsta som kan hända?”

Att göra ett val som i hög grad påverkar hela ens framtid kan kännas väldigt skrämmande. Men i slutändan handlar det ändå om att göra vad som känns rätt.

- För mig har det handlat mycket om att fundera ifall jag skidar för min skull eller om jag gör det för att det förväntas av mig. Man måste ta reda på vad det är man själv egentligen vill. Man kan också ta hjälp av andra, typ en mental coach, som kan hjälpa en att reda ut alla tankar om det är svårt att komma fram till vad man vill.

För personer som står vid ett vägskäl rekommenderar Svan att inte göra en för stor grej av det hela.

- Jag tänkte så här: Vad är det värsta som kan hända? Att jag ångrar mig och då kan jag ju börja igen. Det behöver inte vara så stort, det finns ju ett val att börja igen om man skulle vilja.

Julia Svan medverkar i serien Framtidens stjärnor som handlar om fem ungdomar och deras familjer som satsar allt på elitidrotten. Se serien på Arenan.

Nyligen publicerat - X3M