Hoppa till huvudinnehåll

Tall Ships Races-arrangörerna bekantade sig med Åbo

Tall ships race i Åbo 2003
Tall Ships Races i Åbo 2009. Tall ships race i Åbo 2003 Bild: Åbo stad segelfartyg

Åbo besöktes under onsdagen och torsdagen av Sail Training International (STI), organisationen som står bakom Tall Ships Races-tävlingen som kommer till Åbo för femte gången i sommar. I Finland kastar skeppen också ankar i Kotka.

Tall Ships Races är en seglingstävling i Östersjön som i år arrangeras i samband med Finlands 100-årsjubileumsfestligheter. Tävlingen är störst i världen i sitt slag och väntas locka en miljonpublik. Det är i och med det fråga om det publikmässigt största evenemanget under jubileumsåret.

Internationell gemenskap mellan unga

Huvudarrangören STI är en internationell organisation med säte i England, som verkar för att föra samman unga från olika delar av världen genom segling. I Tall Ships Races måste därför minst 50 procent av skeppens besättning vara i åldern 15-25.

- Vårt mål är att skapa internationell gemenskap mellan ungdomar, oberoende av kön, härkomst, religion och ekonomisk bakgrund. Det är en sorts välgörenhetsorganisation på det viset, berättar Knut Western, ordförande för STI.

STI har under dagarna i Åbo träffat de lokala arrangörerna och sett till att de praktiska arrangemangen löser sig.

- Vi har haft ett möte med hamnorganisationen för att gå igenom detaljerna. Vi har särskilt sett på arrangemangen för besättningen, det är viktigt att de har det bra. Vi vill se till att det finns bra sanitärutrymmen, fritidssysslor, sociala evenemang och så vidare. Vi är mycket nöjda med det vi har sett, så det här ska nog bli en succé, tror Western.

Finns det något som blir en särskild utmaning att ställa i ordning?

- Det tror jag inte. Åbo har klarat av Tall Ships Races förr och det finns en bra organisation här. Det var en av orsakerna till att komma hit, tillsammans med att vi vill uppmärksamma Finlands 100-årsjubileum förstås.

Knut Western.
Knut Western. Knut Western. Bild: Yle/Fredrik Häggman knut western

Från Sverige till Polen via Finland och Litauen

Seglingstävlingen startar i Halmstad 30 juni, varefter man seglar upp till Finska viken där man stannar i Kotka 13-16 juli. Skeppen kommer sedan till Åbo 20-23 juli. Därefter går seglatsen vidare till Klaipeda i Litauen och avslutas i Szczecin i Polen.

- Det är dels en tävling och dels ett spektakel för publiken, men främst ska det som sagt vara en upplevelse för ungdomarna, säger Western.

Så tävlingen kommer i andra hand?

- Nja, väl ute till sjöss är det nog fullt allvar.

Vad förväntar ni er av årets Tall Ships Races?

- Vi förväntar oss fint väder och några tusen glada ungdomar, där de som har längst väg hit kommer från Brasilien och Oman. Dessutom väntar vi oss att det blir en fin maritim festival också för Åbos befolkning.

I samband med att Tall Ships Races gästar Åbo uppträder också brittiska Hurts och Pet Shop Boys på Tall Ships Races Music Festival, som ordnas i slottsparken.

Tall Ships Races i Helsingfors 2103.
Så här såg det ut när Tall Ships Races gästade Helsingfors 2013. Tall Ships Races i Helsingfors 2103. Bild: YLE/Linnea de la Chapelle The Tall Ships' Races,segelfartyg,tall ships races 2013

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland