Hoppa till huvudinnehåll

Tongåvan ber dig om en liten gest

Tomi Käkelä från Rauman Seudun MS-yhdistys
Tomi Käkelä från Rauman Seudun MS-yhdistys Bild: Studio Auran Kuva insamlingen en liten gest

Tongåvans insamling går i april till människor i olika åldrar. Det hänger ju inte på åldern när man insjuknar i astma eller i diabetes, när man är synskadad eller har problem med hjärtat.

I anslutning till kommunalvalet ordnas insamlingen En liten gest för att stöda handikapp- och hälsoarbete i Finland. Bössinsamlingen har pågått under hela förhandsröstningen och kommer att synas den 9.4.2017 vid röstningsställena. Målet är att samla in 1,5 miljoner euro.

I insamlingen En liten gest har 17 olika handikapp- och hälsoorganisationer slagit sig ihop, och samarbetet är omfattande dels mellan organisationerna men också till kommunerna. Omkostnaderna för insamlingen är relativt små: cirka tio procent går till produktionskostnader för insamlingsmaterialet, distributionskostnader och marknadsföring.

Femtio procent av insamlingsvinsten från respektive kommun blir kvar på lokalnivå för att delas mellan de deltagande föreningarna. Resten delas jämt på riksnivå på de olika organisationerna.

Jämställdhet är målet

Då man är handikappad – det må då vara frågan om reuma, hörselskada eller utvecklingsstörning - är vardagen besvärligare än för friska mänskor. Man behöver hjälpmedel som kostar, man behöver rehabilitering och information och kanske någon att prata med som är i liknande situation. Då känns det skönt att inte helt och hållet vara tvungen att ta pengarna ur egen ficka, utan få hjälp av organisationer som hjälper både ekonomiskt, psykosocialt och kan komma med den senaste informationen från forskningshåll.

Jämställdhet bland de olika sjukdomsgrupperna och de handikappade är det viktigaste som man vill arbeta för i de olika organisationerna.

En hand lägger en fem eruso sedel i insamlingslåda
En hand lägger en fem eruso sedel i insamlingslåda insamling,insamlingen en liten gest

Insamlingen har 110 år på nacken

Insamlingen En liten gest har en rätt så lång historia. Den startade år 1907 och kallades då Valinsamlingen och ordnades som bössinsamling i samband med riksdagsvalet. Då gick pengarna till att bekämpa tuberkulos. I sin nuvarande form har insamlingen fungerat sedan 1991, och fortfarande sker insamlingen i samband med olika val, nu i samband med kommunalvalet.

Det bästa resultatet i Europarlamentsval är 1 miljon euro och det bästa resultatet i presidentval är 2,6 miljoner euro.

Bössinsamlingen på röstningsplatserna har över 10 000 frivilliga insamlare. En stor del av dem har en skada eller kronisk sjukdom.

Organisationerna som är med i insamlingen:

Allergi- och Astmaförbundet, Andningsförbundet, Centralförbund för Mental Hälsa, De Utvecklingsstördas Stödförbund, Diabetesförbundet i Finland, Epilepsiförbundet, Finlands Dövas förbund, Finlands Hjärtförbund, Finlands Neuroförbund, Finska Hörselförbundet, Förbundet De Utvecklingsstördas Väl, Förbundet Utvecklingsstörning, Invalidförbundet, Njur- ja leverförbundet, Synskadades förbund, Psoriasisförbundet, Reumaförbundet i Finland.

Delta i insamlingen

- Via nätdonation insamlingens webbplats
- Betala in på konto FI98 5541 2820 0220 11
- På Otto-kontantautomaterna (16.3.-15.5.2017): Välj Uttag&Bidrag, donationssumman är 3 €
- Genom att skicka ett textmeddelande ”LAHJOITA 5” till nummer 16301. Donationssumman är 5 €.
- Genom att ringa donationstelefonen 0600 550 146. Donationssumman är 5 € (+ lna).

Insamlingen startar i Tongåvan fredagen den 7 april kl 19.22

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle