Hoppa till huvudinnehåll

Tvåspråkig nödcentralsutbildning startar i Vasa

Alarmcentralen vid Vasa nödcentral.
Alarmcentralen vid Vasa nödcentral. Alarmcentralen vid Vasa nödcentral. Bild: Yle/Kati Enkvist nödcentraler,vasa nödcentral

Vasa börjar utbilda tvåspråkig personal till nödcentralerna, säger inrikesminister Paula Risikko (Saml) till Yle Österbotten. Inrikesministeriet, Nödcentralsverket och Räddningsinstitutet har utrett saken på begäran av inrikesminister Paula Risikko och arbetsgruppen är nu klar med sin rapport.

Rapporten överlämnas officiellt till ministern nästa vecka men Risikko har redan nu bekantat sig med den.

- Både jag och arbetsgruppen har kommit till den slutsatsen att en tvåspråkig utbildning inleds i Vasa, säger Risikko.

Paula Risikko
Paula Risikko Paula Risikko Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Paula Risikko

Detaljerna oklara

Detaljerna kring utbildningen är oklara i det här skedet. Man vet till exempel inte när utbildningen kan köra igång. Det ska man fundera på de närmaste veckorna.

Risikko ska nu diskutera med arbetsgruppen som gjort rapporten, tjänstemännen och Räddningsinstitutet.

För närvarande finns den enda nödcentralsutbildningen vid Räddningsinstitutet i Kuopio och där råder brist på tvåspråkiga studerande.

Det som är klart redan nu är att en del av utbildningen ordnas på annat håll än i Vasa.

- Till exempel simulatorer får vi tyvärr inte till Vasa eftersom de är så dyra. Simulatorutbildning ordnas därför i Kuopio och Tammerfors där utrustningen finns, säger Risikko.

Lättast få nya studerande i Vasa

Risikko säger att man för tillfället har tillräckligt med nödcentralspersonal med kunskaper i svenska men att behovet av mera svenskkunnig personal är uppenbart.

- Det är också därför vi vill att utbildningen ordnas just i Vasa. Vi förutspår att vi får flest nya studerande på det viset eftersom Vasa hör till en tvåspråkig region. Det kan vara svårt för studerande från Vasatrakten att söka sig till utbildningen i Kuopio.

Risikko påpekar ändå att kompetenskraven för nödcentralspersonal är de samma i hela landet.