Hoppa till huvudinnehåll

Vasamusikern Erik Sjöholm följde kärleken till Madrid

Erik Sjöholm spelar gitarr
Erik Sjöholms liv förändrades ordentligt under 2016. Ett nytt språk, ett nytt instrument och en ny stad introduceras i Eriks liv. Erik Sjöholm spelar gitarr Bild: Yle/ Johannes Björkqvist erik sjöholm

Erik Sjöholm hade ett minst sagt händelserikt 2016. Förutom att han släppte sin första skiva och musikvideo lärde han sig också ett nytt språk, ett nytt instrument och flyttade till en myllrande storstad. Sist men absolut inte minst träffade han kärleken.

Erik Sjöholm är en musiker som är hemma från Malax. Erik har spelat i många olika coverband i Vasa med omnejd. Sommaren 2016 släppte Erik sin första skiva, Walkabout. På skivan finns ett bonusspår som heter The Pearl. Det är till denna låt som Erik gjorde sin första musikvideo som du kan se här.

År 2016 var alltså ett händelserikt år för Erik. Men att det skulle bli exakt så händelserikt som det blev fanns inte på kartan för 24-åringen från Malax.

Lindy hop och spanska

Eftersom Erik släppte sin första skiva 2016, var det mycket fokus på den under våren. Utöver detta ville Erik ha en hobby. Det blev dansstilen Lindy hop och spanska.

- Jag hade flera kompisar som dansade Lindy hop så jag ville testa på det. Sen hade jag alltid velat lära mig spanska så jag började på en spanskakurs här i Vasa, säger Erik.

Två månader efter att spanskakursen inleddes befann sig Erik på en salsaträff i Vasa. Där träffade han Tamara González från Spanien. Där och då beslöt de sig för att utbyta tjänster.

- Jag skulle lära henne spela gitarr och hon skulle lära mig spanska. Det var ett oskyldigt möte som blossade upp till något helt annat än vad det var i början.

"Kommer vi någonsin att ses igen?"

Tiden gick och både Erik och Tamara kände att det var något annat än bara spanskan och gitarrspelandet som fick dem att träffas och umgås. Eftersom Tamara var utbytesstudent i Vasa och hennes hemadress var Madrid var ett hejdå oundvikligt.

- Vi stod med varandra på flygfältet i Vasa och funderade högt om detta är den sista gången vi kommer att ses.

Tamara återvände till Spanien och Erik fortsatte sitt musicerande på hemmaplan, men de fortsatte att hålla kontakt med varandra.

- Skype, Whatsapp och Facebook - vi höll kontakten konstant. Vi märkte nog båda två att känslorna blev starkare.

Erik Sjöholm spelar gitarr
Erik Sjöholm är hemma i Vasa och har spelning på Ritz 7.4.2017. Erik Sjöholm spelar gitarr Bild: Yle/ Johannes Björkqvist erik sjöholm

Efter några månader återvände Tamara till Österbotten. Hon hade ledigt från skolan så hela juli och augusti tillbringades i Finland.

- När Tamara åkte ner till Spanien igen hade jag bestämt mig att jag ska åka med. Så jag packade en väska, tog min gitarr och hoppade på ett plan ner till Madrid.

Att följa med Tamara ner till Madrid passade Erik bra också med tanke på det egna musicerandet, eftersom han länge velat leva på den egna musiken.

- Jag märkte att det blev för svårt att leva på egen musik här hemma, det fanns för lite folk helt enkelt. Att resa iväg till Madrid såg jag som en stor möjlighet och ett första steg ut i världen.

11 kvadrat och två italienare

När Erik och Tamara kom till Madrid började jakten på en lägenhet. Resultatet var kanske inte det de fantiserat om, men det funkade.

- Vi ville bo centralt och billigt, vilket är en knepig kombination i vilken storstad som helst. Vi såg på en Facebooksida att ett italienskt par var i samma situation som vi och de sökte rumskamrater. Vi hittade en lägenhet på 44 kvadrat som vi trängde in oss i tillsammans med dem. All hyra betalades kontant direkt, vilket säkerligen inte var särskilt lagligt.

Erik Sjöholm och hans flickvän Tamara
Erik och hans flickvän Tamara deltog i ett projekt i tunnelbanan i Madrid. Projektet hette "Paint a change of Orange". Erik Sjöholm och hans flickvän Tamara Bild: Erik Sjöholm erik sjöholm

Musicerandet i Madrid

När Erik kom till Madrid ville han direkt börja uppträda med sin egen musik. Problemet var att han inte kunde särskilt bra spanska. Dessutom visste han ingenting om staden. Det första steget tog han framför en rusande publik.

- Jag tänkte att tunnelbanan blir det bästa stället att börja på. Jag började helt kallt spela där på olika ställen. Lönen var inte den bästa, cirka 10 euro i timmen kunde jag skrapa ihop som bäst.

Att spela på tunnelbanan innebar inte alltid lugna spelningar. Nu som då kom lagens långa arm och stoppade gitarrspelandet.

- På vissa ställen sade de till direkt att det var förbjudet. Vid andra ställen så brydde de sig inte. Mest pengar kunde man få genom att gå från vagn till vagn. De gånger vakterna stod i vagnen fick man glatt åka med till nästa station och låtsas som ingenting. Sen fick man stiga av och hoppa in i nästa vagn. Hade jag spelat i samma vagn med vakterna hade jag fått mycket böter.

Erik Sjöholm och Sergio Salvador på en gatuspelning i Bryssel.
Under Eriks Europaturné har det blivit några gatukonserter. Här tillsammans med spanjoren Sergio Salvador i Bryssel. Erik Sjöholm och Sergio Salvador på en gatuspelning i Bryssel. Bild: Erik Sjöholm erik sjöholm

Flamencon kommer in i Eriks liv

Längs med att tiden gick så blev Erik intresserad av musikstilen flamenco. Han köpte en flamencogitarr och hittade en lärare som kunde undervisa honom i den för honom främmande musikstilen.

- Jag älskar flamencomusiken. Den är så dynamisk. Den går från noll till hundra, och så ner till noll igen. Den är väldigt simpel, men den går rakt in i själen.

Erik såg att det fanns ett flamencoställe i närheten av var han bodde. Nu hade han lärt sig att spela på flamencogitarren, så han sökte sig till flamencobaren med fingrarna i kors.

- Planen var att gå dit så ofta som möjligt och bli kompisar med de som spelade. Efter ett tag började de känna igen mig och inte långt därefter fick jag uppträda efter showen med lite bakgrundsmusik. Det var mitt första officiella gig i Spanien.

Eriks Walkabout

Eftersom Eriks flickvän, Tamara, skulle iväg på sitt sista utbyte i början på februari och lägenheten skulle sägas upp, började Erik redan i september planera en Europaturné. Denna turné har på sätt och vis att göra med skivan Walkabout som Erik släppte sommaren 2016.

- En walkabout är en rit som aboriginer gör i Australien. Denna rit ska de göra för att bli vuxna. De går ut i ödemarken där de ska överleva, ibland tar denna walkabout flera veckor. Denna turné och hela denna upplevelse har varit lite av en walkabout för mig. Jag ska överleva i en främmande miljö och nu är jag på en turné där jag måste fixa och ordna allting själv. Det har varit väldigt utmanande, men också väldigt lärorikt.

Turnén är för tillfället på hemmaplan Vasa, men Erik har varit och spelat i Belgien, Nederländerna, Luxemburg och Tyskland. Efter Finlandsbesöket åker Erik vidare till Sverige och efter slutdestinationen Danmark återvänder han till Madrid.

Erik Sjöholm spelar live i Utrecht, Nederländerna.
10 singer-songwriters spelade i en övergiven kyrka i Utrecht, Nederländerna. Erik Sjöholm spelar live i Utrecht, Nederländerna. Bild: Erik Sjöholm erik sjöholm

"Boka en biljett så finns det ingen återvändo!"

Erik har själv planerat och bokat in sig själv till alla ställen han spelat på. Det har betytt mycket arbete för honom, eftersom det är rätt svårt sälja in sig själv och få pubarna och caféerna att boka in en.

Erik uppträder på Ritz i Vasa fredagen den 7 april. Konserten drar igång klockan 20.00. Enligt Erik får gästerna en ordentlig överraskning.

Eriks tips till den som vill planera sin egen Europaturné:

  1. Ha klart för dig var du vill spela! På gatan, på ett café, eller vill du försöka samla en större publik till en konsert.
  2. Vilken utrustning behöver du? Ska du spela endast på gatan behöver du bara din gitarr, men direkt du behöver något utöver detta måste du uppträda på ett ställe där detta finns från förr.
  3. Planera din rutt! Om du har två veckor ledigt i maj så planera din turné efter det. Fantisera och hitta på, men det ger dig något konkret att hålla fast vid. Så här kan det se ut: Rotterdam, Amsterdam, Bryssel och till sist Luxemburg.
  4. Research! Var spelar lokala artister? Hitta dessa så tar du kontakt med dem. Research är mycket vitktigt.
  5. Personlig kontakt! Hittar du ett bra ställe som du vill satsa på ska du skapa en personlig kontakt med dem på plats. Att ringa är det bästa. En personlig kontakt är viktig. Nämn gärna något namn när du talar, att du sett att ett visst band varit där och spelat kan räcka långt.
  6. SÄLJ dig själv! Varför ska just DU komma dit och spela.
  7. Boka resebiljett! En grej som får dig ett steg närmare turnén är att boka en biljett. Har du en biljett bokad har du en orsak att åka iväg. Det sätter också lite press på dig.
  8. Våga! Vad är det värsta som kan hända liksom?
Erik Sjöholm på spelning i Madrid
Erik på en spelning i Madrid. Erik Sjöholm på spelning i Madrid Bild: Erik Sjöholm erik sjöholm

Nyligen publicerat - X3M