Hoppa till huvudinnehåll

De Eurovisa är tillbaka i rutan

Johan Lindroos, Emma Sandström, Tomas Ek och Eva Frantz.
De Eurovisa-panelen i det första avsnittet: Johan Lindroos, Emma Sandström, Tomas Ek och Eva Frantz. Johan Lindroos, Emma Sandström, Tomas Ek och Eva Frantz. Bild: Yle / Barbro Ahlstedt de eurovisa,de eurovisa 2017,Emma,emma sandström,Eva Frantz,Johan Lindroos,Tomas Ek

Det är åter den tiden på året då Eurovisionslåtar ska ratas och hyllas. Vem hämtar någonting originellt till bordet och vem har grävt i Modern Talkings skrivbordslåda med bortglömda låtar från 90-talet?

De Eurovisas panel säger för sjätte året i rad sin ohämmade åsikt om både låtar och videor som producerats på alla håll i Europa, och ibland också utanför kontinenten. Poängen från ett till tio är också en viktig ingrediens i programmet, vilket lands Eurovisionsbidrag gillar de Eurovisa mest och minst?

Vad bjuder första avsnittet på?

Epic sax guy är tillbaka, Sverige skickar en fattig mans Justin Timberlake-kopia medan Belgiens Blanche låter som Lorde. Å andra sidan framkallar Tjeckiens bidrag mest gäspningar och Georgien har skapat världens sämsta Bondlåt.

De Eurovisa Johan Lindroos, Emma Sandström, Tomas Ek och Eva Frantz.
De Eurovisa Johan Lindroos, Emma Sandström, Tomas Ek och Eva Frantz. Bild: Yle / Barbro Ahlstedt de eurovisa,de eurovisa 2017,Emma,emma sandström,Eva Frantz,Johan Lindroos,Tomas Ek

Eva Frantz fortsätter som programledare och Yle Vegas och Yle X3Ms musikchef Johan Lindroos är ständig medlem i panelen.

Gäster i det första programmet är Emma Sandström och Tomas Ek. Hon var förhandsfavorit i Tävlingen för ny musik UMK i år med låten Circle of Light och han är programledare på Radio Vega med några Euroviisut-bidrag i bakfickan.

Emma Sandström säger att Eurovisionen alltid betytt mycket för henne och att det varit en familjetradition att se på den tillsammans. Hon är uppväxt i Karleby men bor nu i Stockholm där hon jobbar som musiklärare.

Emma Sandström.
Emma Sandström. Bild: Yle / Barbro Ahlstedt de eurovisa,de eurovisa 2017,Emma,emma sandström

Medverkan i UMK har öppnat dörrar för henne och hon skriver låtar tillsammans med ett antal olika låtskrivare. Ett skivkontrakt står fortfarande högt på önskelistan.

- Jag hoppas på en karriär både i Finland och Sverige. Kanske jag söker till både Melodifestivalen och UMK nästa år.

Hon säger att det var så roligt att vara med i UMK att hon gärna skulle göra om det varje år. Lite revanschsugen är hon också eftersom det gick som det gick och Circle of Light slutade på tredje plats.

Emma Sandström och Tomas Ek.
Emma Sandström och Tomas Ek. Bild: Yle / Barbro Ahlstedt de eurovisa,de eurovisa 2017,Emma,emma sandström,Tomas Ek

Tomas Ek har tävlat i de finländska uttagningarna år 1981, 1984 och 1990. Han tävlade med hela tre bidrag år 1984, men Kirka och Hengaillaan åkte iväg till Eurovisionen.

År 1990 kom han på fjärde plats med Du går så skyggt som han själv varit med och skriva. Det var Beat med finlandssvenska låten Fri som det året fick representera Finland i Zagreb.

- Eurovisionen har alltid funnits där. På något sätt har jag tänkt att om man ska klara sig som musiker internationellt sett så måste man delta i någon form av tävlingar, svarar Ek på frågan vad Eurovisionen betytt för honom.

Han säger att det är på gott och ont. Om man kom hem från tävlingen med en nolla så sågs man närmast som en landsförrädare.

Studion under inspelningen av De Eurovisa.
Studion under inspelningen av De Eurovisa. Bild: Yle / Barbro Ahlstedt de eurovisa,de eurovisa 2017

Han säger att han inte aktivt sökte sig till tävlingen, eller ens egentligen velat vinna den. Han blev helt enkelt ombedd att vara med.

Tomas Ek har redan i flera år jobbat som redaktör på Yle. De senaste åren har lyssnarna hört honom i Nyländsk förmiddag, och nu är han delvis tillbaka i sina rötter som musikredaktör på programmet Vår musik i Radio Vega.

Tomas Ek.
Tomas Ek. Bild: Yle / Barbro Ahlstedt de eurovisa,de eurovisa 2017,Tomas Ek

Två frågor till gästerna

Vad är det bästa med Eurovisionen?

Emma Sandström: Det är en hel vecka på året då man bara firar tillsammans med resten av Europa. Det är mycket glädje kring det.

Tomas Ek: Det ger en möjlighet för några få att slå igenom. Abba som exempel. Man behöver inte ens alltid vinna för att en låt ska fortsätta leva. Men visst är det en vansinnig tanke att tävla i musik.

Ett hurudant nummer skulle du vilja göra i Eurovisionen?

Emma Sandström: Jag skulle ha massor med balettdansöser på scenen. Jag älskar balett. Jag har många visioner, kanske lite rök och barn. Jag gillar också hur Beyoncé gör sina uppträdanden med dans. Stort och annorlunda mot vad jag gjorde i UMK i år.

En hurudan låt skulle du skriva för Eurovisionen?

Tomas Ek: Jag skulle börja med refrängen, ”hooken” i låten. Det tar ofta helt för länge att komma fram till den, trots att man bara har tre minuter på sig i de här sammanhangen. Skippa alla intron!

De Eurovisa i sin studio.
De Eurovisa lyssnar på Portugals Salvador Sobral. De Eurovisa i sin studio. Bild: Yle / Barbro Ahlstedt de eurovisa,de eurovisa 2017

Del ett av De Eurovisa med Emma Sandström och Tomas Ek som gäster sänds i Yle Fem lördagen den 8 april klockan 21.00.

Alla tre avsnitt publiceras samma lördag på Yle Arenan och kan ses i hela världen.

På sociala medier får man gärna prata om programmet med hashtaggen #DeEurovisa.
Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

 • Brygga renoveras.

  Glädje i Dalsbruk efter att industriområdet äntligen såldes

  Nu hoppas man att affären blåser nytt liv i orten.

  Beskedet att kommunen och lokala företag köper upp Valsverksholmen i Dalsbruk tas emot med glädje på orten. De ortsbor som Yle Åboland talat med hoppas nu att affären blåser nytt liv i Dalsbruk.

 • Kimi Räikkönen.

  Blåvitt kalaskval – Räikkönen i första startledet

  Ferrari spände musklerna i kvalet i Sotji.

  Ferrari spände musklerna i kvalet i Sotji och tog en dubbelseger. Kimi Räikkönen gjorde säsongens överlägset bästa kval, men en liten miss gjorde att han inte tog pole position.

 • Polisbil.

  Polisen utreder dödsolycka i Nådendal

  Ung man föll i vattnet från klipporna vid Kopparberget.

  Polisen undersöker en dödsolycka som inträffade i Nådendal natten mot lördagen. En ung man föll i vattnet från klipporna vid Kopparberget invid stadens centrum.

 • Nicolas Dupont-Aignan och Marine Le Pen under en gemensam presskonferens i Paris på lördagen 29.4.2017

  Le Pen utnämnde sin premiärministerkandidat och fick uppmärksamhet - igen

  Le Pen i rampljuset också på lördag - Macron i skuggan.

  Euroskeptikern och nationalisten Nicolas Dupont-Aignan kan bli Frankrikes premiärminister om Marine Le Pen vinner presidentvalet. Och just nu går Le Pens kampanj på högvarv. Åtminstone vann hon tävlingen om mediernas uppmärksamhet också på lördagen.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Eurovision

Nyligen publicerat - Eurovision