Hoppa till huvudinnehåll

IS: FM-femmilen slutpunkten – Jauhojärvi lägger av

Sami Jauhojärvi.
Sami Jauhojärvi fick ett brons med sig från hemma-VM i vintras. Sami Jauhojärvi. Bild: Yle/Tomi Hänninen Sami Jauhojärvi

Allt tyder på att landslagsstjärnan Sami Jauhojärvi lägger skidorna på hyllan efter den här säsongen. De här uppgifterna går Ilta-Sanomat ut med.

Söndagens femmil i de finländska mästerskapen i Övertorneå blir sista kapitlet i en lång skidkarriär. Enligt Ilta-Sanomat ska det nämligen bli Sami Jauhojärvis avsked till elitsatsningen.

Jauhojärvi har tidigare sagt att hans karriär avslutas efter den här säsongen eller efter nästa vinter. Då avgörs olympiska spelen i Pyeongchang.

Nu verkar ändå slutpunkten komma redan i vår för den profilstarke trettiosexåringen.

– Sami har inte tröttnat på tävlingarna eller skidåkningen i sig, utan allt annat som kommer med det såsom att vara borta från familjen. Det känns helt enkelt inte som ett lockande alternativ längre, säger en person nära Jauhojärvi till Ilta-Sanomat.

Sami Jauhojärvi, Iivo Niskanen.
Sami Jauhojärvi och Iivo Niskanen ordnade ett brons i sprintstafett i Lahtis. Sami Jauhojärvi, Iivo Niskanen. Bild: Yle/Tomi Hänninen Sami Jauhojärvi,Iivo Niskanen

Tog VM-brons i Lahtis

Efter söndagens femmil kommer Jauhojärvi att ordna en fest för vänner och samarbetspartners i skidkretsarna. Juahojärvi vill inte bekräfta uppgifterna om att karriären tar slut.

– Jag har inte hållit en fest för viktiga personer på länge. Det kan också vara anledningen. Jag har gott om tid på mig att informera om mitt beslut. Om det är så att jag slutar, skulle jag i så fall kunna gå med högt huvud med tanke på den gångna säsongens resultat.

I säsongens höjdpunkt, hemma-VM i Lahtis, tog Jauhojärvi ett brons i sprintstafetten tillsammans med Iivo Niskanen efter stor dramatik. På huvudsträckan femton kilometer klassiskt med intervallstart, där Niskanen tog guld, blev Jauhojärvi åttonde.

Jauhojärvis karriär har varit lång. Hans första mästerskapsstart kom i samband med VM i Lahtis 2001. Hans största merit är OS-guldet i sprintstafett tillsammans med Niskanen från de olympiska spelen i Sotji 2014.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport