Hoppa till huvudinnehåll

Föraren måste ha haft kunskap - "man får inte igång en lastbil hur som helst"

Polisen spärrar av lastbilen som körde in i varuhuset Åhlens i Stockholm den 7 april 2017.
Polisen spärrar av lastbilen som körde in i varuhuset Åhlens i Stockholm den 7 april 2017. Polisen spärrar av lastbilen som körde in i varuhuset Åhlens i Stockholm den 7 april 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Attentatet i Stockholm 2017,Stockholm,lastbilar,Åhléns,Åhléns City,avspärrning

Den som körde lastbilen måste ha haft kunskap om hur man gör. Utan den vetskapen är det svårt att stjäla en lastbil.

- Då kommer det inte att gå, det kan jag nästan lova dig, säger Ulric Långberg, branschchef på Sveriges Åkerier.

Exakt hur bilen stals är fortfarande oklart. Men enligt Ulric Långberg är det svårt att stjäla en lastbil. En parkerad lastbil har flera spärrar innan man får igång den, transponder, alkolås.

- Man får inte igång en lastbil hur som helst, säger Ulric Långberg.

Fast lastbilen kan ju ha varit igång.

- Ja, det måste vara ett tillfälle när lastbilen är igång. Men sedan måste du också veta hur man gör. Det liknar förstås en personbil, men du måste ändå ha kännedom, säger han.

Jobba med rutiner

På moderna lastbilar kan man stänga av bilen, låsa hytten och ändå manövrera lastfunktionerna. Rutinen är att föraren låser hytten vid lastning, men det kan ha varit en stressig situation, resonerar Ulric Långberg.

- Man måste jobba med rutinerna för att se till så att bilen inte är körbar, säger han.

Han har nu sett på sociala medier om hur lastbilschaufförer pratar med varandra.

- Många förare lär nu vara oerhört på sin vakt. Det här är ett uppvaknande som är otroligt smärtsamt att våra redskap är en del av terrorismens redskap, säger Långberg.

Blev påkörd

Spendrups förare, vars lastbil blev kapad, försökte stoppa gärningsmannen före dådet som krävde flera dödsoffer.

- Han säger att han ställde sig framför lastbilen, som körde mot honom. Han lyckades kasta sig åt sidan, men blev lindrigt skadad då han blev påkörd, säger Spendrups kommunikationsdirektör Mårten Lyth till Expressen.

Föraren försökte sedan springa efter lastbilen, och försökte hjälpa människor som skadats. Han är "otroligt chockad", säger Lyth till SVT Nyheter.

Fackförbundet Livsmedelsarbetareförbundet, där mannen var ansluten, har varit i kontakt med honom.

- Chauffören är chockad och lindrigt skadad. Vi vill inte kommentera hans tillstånd i övrigt, men förutsätter och tror att arbetsgivaren tar sitt ansvar i det här och stöttar honom, säger förbundets presskontakt Ingrid Persson till Expressen.

Text: FNB-TT-Olle Lindström

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes