Hoppa till huvudinnehåll

Fransk polis hittar 3,5 ton vapen i Etas gömmor

Fredens hantverkare står det på en banderoll i Bayonne i södra Franrike
En banderoll utlyser fredens hantverkare. Fredens hantverkare står det på en banderoll i Bayonne i södra Franrike Bild: GUILLAUME HORCAJUELO/EPA Euskadi ta Askatasuna,Baskien,Spanien

Den baskiska separatiströrelsen Eta har lagt ner sina vapen efter omkring 50 års kamp för ett självständigt Baskien. Under den kampen har Eta dödat 830 människor.

Eta informerade i lördags franska myndigheter om åtta vapengömmor och fransk polis har hittat nästan 3,5 ton vapen, sprängämnen och annat krigsmaterial i gömmorna i sydvästra Frankrike.

Den franske inrikesministern Matthias Fekl beskriver vapenöverlåtelsen som ett viktigt steg på vägen till fred.

Eta berättade tidigare i veckan att man ämnar överlåta alla vapen som man fortfarande har.

Eta utlyste en vapenvila redan år 2011 och har inte varit aktiv på flera år.

Vill att medlemmar benådas

Eta har under den senaste tiden försökt förhandla om benådningar eller bättre förhållanden för sina medlemmar som sitter i fängelser.

Spanien meddelar ändå att landets riktlinjer inte har förändrats och uppmanar Eta att upplösa sig, be sina offer om förlåtelse och sedan försvinna. Den spanske premiärministern Mariano Rajoy beskriver Eta som en terrororganisation som inte kan vänta sig några eftergifter av staten.

Eta grundades år 1959 av unga baskiska studenter som en reaktion på förtrycket under diktatorn Francisco Franco. Studenterna krävde att en oberoende stat grundas med baskiska som officiellt språk.

Källor: STT/FNB, AFP, AP.

Läs också