Hoppa till huvudinnehåll

Här är de viktiga valfrågorna i huvudstadsregionen

Kommunalvalet 2017.
Kommunalvalet 2017. Bild: Lehtikuva Kommunalvalet 2017,Kommunalval,valreklam

Vad är det vi röstar om på söndag riktigt? Vi har plockat bland de viktigaste valfrågorna i huvudstadsregionen, här kan du läsa mera om de frågor som intresserar just dig!

Här kommer ett plock från Yle Huvudstadsregionens valbevakning de senaste veckorna för att visa vilka som varit de största diskussionsämnena under kampanjerna. Och glöm inte att fylla i Yles valkompass som också kan hjälpa dig hitta en kandidat!

Många för kampanj om skolfrågor

Klocka på skolvägg i rödtegel.
Smedsby skola hör till de nedläggningshotade i Esbo. Klocka på skolvägg i rödtegel. Bild: Yle Victoria Wirén smedsby skola

Utbildning och dagvård kommer att vara kommunernas största uppgift och utgift efter att social- och hälsovårdsreformen flyttar över till landskapen om två år. Därför är det naturligt att skolfrågorna varit mycket på tapeten under kampanjerna och valdebatterna. Också i Yles valkompass finns flera frågor om skolvärlden.

På svenskt håll har frågan om hur skolnätet ska se ut väckt diskussion i Esbo, men de små skolornas framtid är ett stort samtalsämne också i Kyrkslätt. I Kyrkslätt fokuserar en stor del av skoldiskussionen på problemen med inomhusluften.

En vegarisk sallad
En vegarisk sallad Bild: CC0 / Stocksnap.io / Jeffrey Betts sallader (maträtter)

Läs också om hur de flesta kandidater tycker att skolklasserna är för stora, samt att nästan alla understöder en vegetarisk dag i veckan gällande skolmaten.

Gratis småbarnspedagogik - se upp när du väljer kandidat!

daghemmet lyan i Grankulla
Gratis småbarnspedagogik skulle kunna innebära att hälften av daghemsdagen är gratis också för yngre barn, precis som förskolan. daghemmet lyan i Grankulla Bild: Marianne Sundholm daghemsbarn

Frågan om gratis småbarnspedagogik delar flera partier. Till exempel bland Samlingspartiets och SFP:s finns det både kandidater som är för och som är emot avgiftsfri småbarnspedagogik, medan SDP har med frågan i sina valprogram i Helsingfors och Esbo men inte i Vanda. Vänsterförbundet och De gröna driver avgiftsfri småbarnspedagogik i hela landet och i alla kommuner i huvudstadsregionen.

Boendekostnaderna engagerar


Flera partier har boendekostnaderna i huvudstadsregionen högt i sina valprogram. Helsingfors bygger och bygger men når inte bostadsmålen, Esbo och Vanda är däremot lite duktigare.

Här kan du kolla in hur bostadsprisen utvecklats i just din kommun.

Läs mera:

Partimätning: Valet blir en rysare mellan de tre stora

Kampen om förstaplatsen i kommunalvalet ser ut att bli en verklig nagelbitare. Samlingspartiet toppar Yles sista partimätning inför valet med knapp marginal till Centern och SDP.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen