Hoppa till huvudinnehåll

Ilmarinens vd uppmuntrar till partnerskap med kinesiska företag

Pensionsbolaget Ilmarinens vd Timo Ritakallio.
Pensionsbolaget Ilmarinens vd Timo Ritakallio. Bild: Yle Ilmarinen,morgonettan

Vi kommer att se allt mer kinesiskt kapital i Finland, förutspår pensionsbolaget Ilmarinens vd Timo Ritakallio. Det finns ett pris på allt men det lönar sig inte att sälja billigt, manar han.

Den allt måttligare ekonomiska tillväxten i Kina oroar placerare.

Kineserna är särskilt intresserade av finländska teknologibolag och kunnandet där. Ritakallio säger att det lönar sig att överväga partnerskap med kineserna, goda möjligheter kan öppna sig för finländska företag.

Kinesernas ekonomiska inflytande har vuxit betydligt efter finanskrisen 2008, efter att tillväxten i Europa och USA mattades av.

- Trots den måttligare ekonomiska tillväxten i Kina har landet lyckats ta kontroll över riskfaktorerna, bedömer Ilmarinens vd. Landet håller raskt på att övergå från ett investeringsdrivet samhälle till ett konsumentdrivet sådant.

Ritakallio betonar att kineserna själva aktiverat sig inom världshandeln och försett sig med råvarulager runtom i världen.

Finlands relationer till Kina är aktuella i och med president Xi Jinpings besök i Finland tidigare i veckan. Han gjorde en stop-over i Helsingfors inför statsbesöket i USA.

Ilmarinens vd Timo Ritakallio intervjuades i Yleprogrammet Morgonettan på lördag morgon.

Ursprunglig text: Markus Myllyoja, Yle uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes