Hoppa till huvudinnehåll

Säpo kände till den misstänkta gärningsmannen

Svenska polisens presskonferens den 8 april 2017 med anledning av terrorattentatet i Stockholm den 7 april. Till höger rikspolischef Dan Eliasson.
Svenska polisens presskonferens den 8 april 2017 med anledning av terrorattentatet i Stockholm. Till höger rikspolischef Dan Eliasson. Svenska polisens presskonferens den 8 april 2017 med anledning av terrorattentatet i Stockholm den 7 april. Till höger rikspolischef Dan Eliasson. Bild: EPA / JONAS EKSTROMER Svenska polisen,presskonferens,Stockholm,terrorattacker,Attentatet i Stockholm 2017,Dan Eliasson,rikspolischef

Svenska myndigheter höll under lördagseftermiddagen en presskonferens där de bland annat bekräftade att en 39-årig uzbek har anhållits på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott. Av utredningstekniska skäl var polisen mycket förtegen om detaljerna kring dådet.

Polisen bekräftade att den man som greps igår misstänks vara den man som körde lastbilen. Han anhölls under natten på sannolika skäl är misstänkt för terrorbrott.

Enligt polisen finns det i nuläget inget som tyder på att fel man skulle vara gripen.

- Ingenting säger att vi har fel person, tvärtom stärks misstankarna vartefter utredningen fortskrider. Vi kan fortfarande inte utesluta att fler personer är inblandade, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Av utredningstekniska skäl ville polisen inte berätta om andra personer har gripits eller förhörts i anslutning till utredningen.

Myndigheterna bekräftade ändå att man inte utesluter att fler personer kan vara inblandade och att jakten på eventuella medhjälpare fortsätter.

Den misstänktes identitet bekräftad

Polisen bekräftade att den anhållne är en 39-årig man från Uzbekistan, men ville i övrigt inte gå in på detaljer om mannens bakgrund.

Myndigheterna svarade inte heller på frågor om hur länge mannen har befunnit sig i Sverige och om han har uppehållstillstånd eller har sökt asyl.

- Hans historia kommer i andra hand i det här läget. Nu handlar det om att stärka bevisningen, sade vice chefsåklagare Hans Ihrman.

Polisen ville inte heller kommentera medieuppgifterna om att mannen skulle ha erkänt dådet i samband med gripandet. Man ville inte heller spekulera kring om dådet var planerat eller inte.

Varken bekräftar eller förnekar terrorkopplingar

Under presskonferensen fick polisen flera frågor om gärningsmannens möjliga kopplingar till terrorism. Flera svenska medier har rapporterat om att mannen skulle ha uttryckt sympatier för terrorgruppen IS via sociala medier.

Polisen sade att man varken kan bekräfta eller utesluta terrorkopplingar, men att den tekniska utredningen pågår.

Samtidigt kunde de svenska myndigheterna bekräfta att man kände till den misstänkte mannen sedan tidigare.

Säkerhetspolisen bekräftade att man hade fått information om mannen i fjol, men ville av utredningstekniska skäl inte gå in på hurdan typ av information det rörde sig om.

- Han har funnits i underrättelseflödet men uppgifterna gick inte att belägga, säger Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg.

Mannen ska inte ha förekommit i någon pågående utredning.

Misstänkt föremål hittades i lastbilen

Bland andra SVT har rapporterat om att sprängmedel hittades i lastbilens förarhytt. Det förekommer uppgifter om att det rör sig om en hemmagjord bomb som hade placerats i en väska.

Under presskonferensen bekräftade polisen att man hittade något i förarhytten som "inte hörde hemma där", men ville inte gå in på detaljer.

- Vi har påträffat en anordning i bilen som inte hör hemma där. Om det är en bomb eller någon annan typ av brandfarlig vara vet vi inte. Det pågår teknisk undersökning, säger Dan Eliasson.

Polisen fick också frågan om attacken lyckades eller misslyckades.

- Vi vet inte riktigt hans avsikt och hur många han hade för avsikt att döda. Men han hade uppenbarligen onda avsikter, säger Dan Eliasson.

Ganska klar bild av flyktvägen

Polisen sade också att man har en ganska klar bild av den misstänktes flyktväg med hjälp av övervakningskameror, vittnen och mannens egna blodspår.

Mannen greps i Märsta, efter att polisen hade fått ett samtal av en butiksinnehavare. Polisen kunde snabbt gripa mannen eftersom man redan hade spårat honom till området.

Enligt Aftonbladet flydde den misstänkte ner i tunnelbanan efter dådet. Han missade tåget och sprang därför tillbaka upp via en annan utgång. Han sprang några kvarter och hoppade på ett tåg till Arlanda flygplats. Från flygplatsen tog han en buss till Märsta.

I Märsta gick han några hundra meter till en bensinmack, där vittnen lade märke till honom och larmade polis.

Sedan fredagen har det kommit rapporter om skottlossning på olika håll och om en polisoperation i Hjulsta. Den svenska polisen ville inte kommentera de uppgifterna.

Företegen om offren

Polisen bekräftade att fyra personer dödades i attacken, men vill inte gå in på detaljer om offren. Under presskonferensen bekräftade man också att 15 personer skadades och att åtta av dem fortfarande vårdas på sjukhus.

Fyra personer upgpes vara allvarligt skadade.

Svenska medier har rapporterat om att en 11-årig flicka saknas efter attentatet. Flickans anhöriga har efterlyst henne via sociala medier.

Under presskonferensen fick polisen frågor om flickan men ville inte kommentera saken.

Människor lägger blommor för att hera offren.
Blommhavet vid Drottninggatan växer. Människor lägger blommor för att hera offren. Bild: EPA/ ANDERS WIKLUND lastbilsattack

Läs också