Hoppa till huvudinnehåll

Våga drömma i Virkby

Porträttbild på Christoffer Strandberg, Oliver Österberg och Ebba Lindblom.
Skådespelaren Christoffer Strandberg med Oliver Österberg och Ebba Lindblom. Porträttbild på Christoffer Strandberg, Oliver Österberg och Ebba Lindblom. Bild: Yle/ Christoffer Westerlund ungdomar,Virkby,Lojo,Dreams,Christoffer Strandberg,oliver österberg

Under temaveckan fick eleverna i Källhagens skola i Virkby bekanta sig med sitt lands historia bland annat genom matlagning och musik. Kända finländare besökte också skolan för att inspirera de unga.

Oliver Österberg och Ebba Lindblom går i nionde klass. Båda uppskattade möjligheten att bekanta sig med nya saker.

- Intressantast var det att få ägna en hel dag enbart åt musik. Vi fick lära oss om gamla musikgrupper i Finland, till exempel om Apocalyptica. Jag kände inte till den tidigare, berättar Ebba Lindblom.

Att få ha en helt annorlunda vecka som skiljer sig från en vanlig skolvecka, det tilltalade Oliver Österberg allra mest.

- Vi har fått lära oss mycket. Vi pratade bland annat om kompositören Lasse Mårtensson. Om hur hans karriär såg ut och att han hade fyra fruar.

Gamla spel och lekar fanns också på programmet liksom gammaldags skolundervisning.

Drömmar om musik och scen

Under musikdagen hade man också ett skivråd som röstade fram de bästa musikerna. Som etta placerade sig Alma med låten Karma. På andra plats valdes artisten Sanni med sången 2080-luvulla.

Ebba Lindblom kan inte på rak arm säga vad hon drömmer om att göra i framtiden. Oliver Österberg har däremot en klarare bild av vad han vill.

- Jag gillar både musik och skådespeleri så jag skulle gärna bli antingen dj eller skådespelare på teater eller film, avslöjar Österberg.

OS-bronsmedaljören i rullstolssprint, handikappidrottaren Henry Manni besökte Källhagens skola under temaveckan. Det gjorde också Finlands långvarige ambassadör i Washington, Jukka Valtasaari, samt FN-soldaten Mikael Bäckman.

Inspirerande förebilder

Inom ramen för Barn- och ungdomsstiftelsens Dreams-projekt möter man tiotusentals högstadieungdomar runt hela Finland. Tanken med skolbesöken är att förstärka ungdomarnas tro på framtiden och uppmuntra dem att ta konkreta steg mot sina drömmar.

Skådespelaren Christoffer Strandberg är också en dreamster. Det visar sig att han har en trogen publik i Virkby och i Oliver Österberg.

- Jag är en stor fan. Jag lyssnar jätteofta till Succémorgon i Radio X3M. Jag tycker om karaktären Väder Bosse och så har jag hört då han gjorde reklam för olika kommuner i Finland, förklarar Oliver Österberg.

Christoffer Strandberg säger att det han ser som viktigast är att inspirera elever att våga drömma.

- Det är helt ok att ha hur storartade drömmar som helst. Eller små drömmar. Storleken på dem är inte relevant, men det är viktigt att våga tro på sig själv. Det går att förverkliga sina drömmar, poängterar Christoffer Strandberg.

Våga vara modig

Skådespelare Strandberg skulle inte göra allt det han är sysselsatt med i dag om han inte hade vågat tro på att han verkligen kan bli skådespelare, säger han.

Han märkte att det är fullt möjligt att söka in till teaterhögskolan och bli antagen, att komma in på teaterbanan och nu ha andra skådespelare som kolleger. Samma gäller uppdragen på X3M.

- Det handlar mycket om att våga och att ta chansen. Om ett sorts mod, egentligen. Att drömma är en drivkraft i livet.

Att drömma är en drivkraft i livet.― Christoffer Strandberg, skådespelare

Christoffer Strandberg lyssnar till de ungas visioner och tycker inte alls att de är orealistiska. På högstadiet måste man heller inte veta vad man vill bli ännu.

- Inte ens när man är 30 eller 40. Det är aldrig för sent att drömma eller att jaga sina drömmar. Vissa har en uttalad dröm vid tidig ålder men andra har det inte. Det är fullständigt ok, understryker han.

När han möter högstadieungdomar presenterar han ofta i ord och bild sina första trevande steg på scenen och beskriver hur hans egen väg har sett ut. Det är givande också för honom själv att se vilka val han gjort för att nå dit han vill. Han hoppas kunna komma med några tips.

Kan man drömma för stort, så att drömmarna går i kras?

- Man kan inte drömma för stort. Men livet bjuder på utmaningar och motstånd, dem ska man tacka för och ta emot. Man ska heller inte vara rädd för att experimentera, både i stort och smått.

Gården vid Källhagens skola och Virkby gymnasium.
Källhagens skola i Virkby. Gården vid Källhagens skola och Virkby gymnasium. Bild: Yle/Nicole Hjelt virkby gymnasium och källhagens skola,Lojo,Virkby,skolor

Christoffer Strandberg har själv gått i Källhagens skola. Han vet att högstadietiden inte är den lättaste. Att göra comeback i sin gamla skola är litet pirrigt, medger han. Barn och unga ser han som den svåraste publiken, eftersom de är så ärliga.

- Man ska fånga uppmärksamheten direkt annars är det kört. Samtidigt känns det tryggt. Det är roligt att se att den här skolan har förändrats. Finland, skolväsendet och Källhagen har gått framåt.

Nästa vecka besöker Christoffer Strandberg högstadierna i Karis, Ekenäs och Hangö.