Hoppa till huvudinnehåll

Bilden som kan avslöja om du är narcissist

Bläckfläck ur Rorschachtest. Svarta och röda abstrakta figurer.
Ett av de tio korten med bläckfläckar som utvecklades av schweizaren Hermann Rorschach. Bläckfläck ur Rorschachtest. Svarta och röda abstrakta figurer. Bild: Wikipedia Rorschachtest

Det är lättare för en narcissist att bli till exempel president i USA än att bli förman på Ejendals skofabrik i Österbotten.

Ejendals blivande personalchef Hanna Peltokangas testade förmän för sin doktorsavhandling vid Vasa Universitet. Hon använde sig bland annat av Rorschachtestet, en kontroversiell men beprövad metod som har använts i 100 år.

Förmännen uppvisade en klart högre grad av narcissism, 27 procent jämfört med 8 procent för sina underlydande. Överraskande nog verkade de narcissistiska cheferna vara både outtröttliga och populära chefer.
- Men när jag tittade närmare på resultaten visade det sig att de narcissistiska förmännen alla hade haft sitt jobb i mindre än två år. Därefter börjar problemen märkas, säger Peltokangas.

Idag testar hon som HR-chef alla arbetssökande inom den svenskägda Ejendals-koncernen med Rorschach. Och hon aktar sig för att låta alltför narcissistiska personligheter bli förmän. Risken för samarbetsproblem är stor. Narcissisten tenderar att bli manipulativ och tänka mer på sin egen vinning än på organisationens.

Bild på Hanna Peltokangas
- Rorschach är det enda testet som finländska domstolar accepterar som bevis. Så säkra resultat ger det, säger Ejendals HR-chef Hanna Peltokangas. Bild på Hanna Peltokangas Bild: Yle/Stefan Brunow Ejendals,Peltokangas

Narcissism en folksjukdom?

En av USA:s ledande forskare i narcissism, W. Keith Campbell, professor i psykologi vid universitetet i Athens, Georgia, anser att narcissismen sedan 1970-talet utvecklats till en epidemi, åtminstone i USA. Flera testresultat visar på detta. Dessutom stimulerar både den nyliberala samhällsutvecklingen och sociala medier egocentricitet i alla tänkbara former.
- Ungefär 20 procent av befolkningen får höga poäng i narcissistiska personlighetstest. Men den patologiska narcissismen, där det är fråga om en klinisk diagnos, den gäller bara för en procent.
I Finland rör det sig alltså om cirka 55 000 personer, säger Campbell.
Därmed fyller den kriteriet för en folksjukdom.

Psykologen Keith Campbell från USA.
- Faktakontroll är det viktigaste motgiftet mot narcissism inom politik och organisationer, anser professor W.Keith Campbell. Psykologen Keith Campbell från USA. Bild: Yle/Stefan Brunow narcissism,w keith campbell

Psykologen och psykoterapeuten Ulrika Segercrantz vid terapiföretaget Vastaamo i Helsingfors delar Campbells uppfattning.
- Jag tror också på en epidemi. Det syns på våra politiker till exempel. Och på alla selfies och videor som ger näring åt narcissismen. Plus det att föräldrar är väldigt upptagna med sitt och försummar att umgås med sina barn, säger Segercrantz.

Psykologen Ulrika Segercrantz.
Att spela brädspel och ibland ha tråkigt med sina barn är något psykologen Ulrika Segercrantz rekommenderar. Psykologen Ulrika Segercrantz. Bild: Yle/Hans-Peter Dhuy psykoterapeuter,ulrika segercrantz

Narcissism är en bakomliggande faktor i otaliga vårdnadstvister och trakasserier på arbetsplatser. Föreningen Narsistien uhrien tuki har en telefonjour för narcissistoffer och de tar emot hundratals samtal per år. 70 procent av dem handlar om problem inom familjer och parförhållanden. De flesta offren är kvinnor, eftersom narcissism är vanligast hos män.

Och hur fungerar bilden som avslöjar narcissisten? Rorschachtestet består av tio bilder där man helt enkelt ska berätta vad man ser. Narcissistiskt lagda människor tenderar att se världen som mörk, fragmentarisk och kaotisk. Vilket brukar synas när psykologen analyserar de hundra olika variablerna i testet. Den exakta tolkningen av svaren vill uttolkarna hålla hemlig.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle

 • Christoffer Strandberg och Oskar Sandqvist poserar framför en vägg.

  Christoffer hjälper ungdomar att sikta rätt i livet

  Dreams hjälper unga att nå sina drömmar.

  ”Följ dina drömmar” kan låta som en utnött klyscha, något man bara säger. Men Christoffer Strandberg och projektet Dreams försöker få unga att sträva mot något och på riktigt tro på sig själva. Något som kan kännas näst intill omöjligt i högstadieåldern.

 • Ann-Catrin Granroth

  Anka Granroth: Stick och brinn gamla scenskräck

  Så här kom jag över min scenskräck.

  Händerna skakar, blodet rusar i öronen och jag är torr i munnen fastän jag precis druckit en halv liter vatten. Jag hör de ödesdigra orden: "Nu är det dags för vår första talare!" och applåderna drar igång. Nu finns det ingen återvändo. Jag måste upp på scen.

 • En hand håller i spelkort, på bordet ligger sedlar.

  Hur lurar du systemet? Dela med dig!

  Dela med dig av dina knep.

  Planka, använda kompisens busskort, fuska på viktiga prov … de flesta av oss har kanske lurat systemet någon gång, och ibland är också den andra parten fullt medveten om vad du gör.

 • Twinkle Lomong-oy är en filippinsk sjukskötare som har rekryterats till Finland.

  Filippinska sjukskötare utan rättigheter

  Tvingades till olagliga avtal eller krävdes på pengar.

  Flera hundra filippinska sjukskötare har rekryterats till Finland för att sköta äldre på privata vårdhem. Men deras universitetsutbildning godkänns inte i Finland, och därför arbetar de med enklare uppgifter än de skulle ha kompetens för. Många skötare har dessutom tvingats till olagliga avtal.

 • Forskaren Juha Torvinen sitter i sitt vardagsrum med gitarren i knät

  Kan klimatförändringen bromsas med hjälp av musik?

  Miljöfrågor intresserar musikvetare.

  Hur kan man via musiken påverka människor i allmänhet men också beslutsfattarnas attityder i en mer hållbar riktning med tanke på miljön? Ekomusikologi kallas det nya forskningsrönet inom musikvetenskap.

 • Barn och vuxen hand i hand.

  Skolstart - även för föräldrarna

  Föräldrarnas insats i skolan uppmärksammas allt mer.

  I maj besöker kommande förstaklassisterna på många håll sina nya skolor och spänningen inför skolstarten i augusti börjar byggas upp. Men det är inte bara barnen som kommer att sitta på skolbänken. Föräldrarna finns mentalt bredvid dem. Den största betydelsen för barnens skolgång är faktiskt just föräldrarna, konstaterar Micaela Romantschuk på förbundet Hem och skola.

 • Reflex som hänger i ett träd

  "Hora är sånt man får höra varje dag"

  Unga berättar om erfarenheter av sexuella trakasserier.

  Många ungdomar har blivit utsatta för sexuella trakasserier. Vi bad unga dela med sig av sina upplevelser av sexuella trakasserier. Nästan 50 personer ville berätta vad de varit med om.

 • Diskussion kring Rundradion med Joan Harms och Arne Wessberg, 1974

  Rundradions politiska yttrandefrihet diskuterades 1974

  Diskussion om parlamentarism och partipolitik vid Rundradion

  "Ska vi äntligen få lite parlamentarisk kontroll på de här radioredaktörerna? Man kan ju inte lita på någonting." Rundradions förvaltningsråd ville normalisera radiosändningar och föreslog att man skulle redogöra efter partitillhörighet 1974. Förslaget sågs som en kränkning av yttrandefriheten.