Hoppa till huvudinnehåll

Bombdåd mot två koptiska kyrkor i Egypten - många döda

Egyptiska muslimer och kristna samlade för att hedra offren för ett bombdåd mot kristna i Kairo den den 17 december 2016.
Egyptiska muslimer och kristna samlade för att hedra offren för ett bombdåd mot kristna i Kairo den den 17 december 2016. Egyptiska muslimer och kristna samlade för att hedra offren för ett bombdåd mot kristna i Kairo den den 17 december 2016. Bild: EPA/KHALED ELFIQI Egypten,Kopter,kristna,muslimer

Först skakades en kyrka i Tanta, i Nildeltat av en explosion. Därefter exploderade det utanför en kyrka i storstaden Alexandria vid Medelhavet.

Vid tiotiden i morse exploderade en bomb i Mar Girgis-kyrkan i Tanta, ungefär 120 kilometer norr om huvudstaden Kairo.

Kyrkan var full av folk då den koptisk-ortodoxa församlingen firade minnet av Jesu intåg i Jerusalem.

Attentatsplatsen inne i Mar Girgis-kyrkan i Tanta undersöks 9.4.2017
Attentatsplatsen inne i Mar Girgis-kyrkan i Tanta undersöks. Attentatsplatsen inne i Mar Girgis-kyrkan i Tanta undersöks 9.4.2017 Bild: EPA/KHALED ELFIQI bombattentat,Egypten,kyrka,koptiska kyrkan

Minst 27 människor miste livet och uppemot 80 skadades.

Explosionen inträffade nära altaret. Det är oklart om den orsakades av en självmordsbombare.

IS tog på sig attentaten

Någon timme senare inträffade följande bombdåd i storstaden Alexandria vid Medelhavet.

Chockade människor utanför Markuskyrkan i Alexandria 9.4.2017
Chockade människor utanför Markuskyrkan i Alexandria. Chockade människor utanför Markuskyrkan i Alexandria 9.4.2017 Bild: AFP / Lehtikuva Kopter,Alexandria,bombattentat,Egypten

Enligt egyptiska medier var många människor samlade utanför Markuskyrkan då polisen stoppade självmordsbombaren som försökte ta sig in i kyrkan.

Han sprängde sig själv i luften och åtminstone elva människor dödades och ett 40-tal skadades.

Senare på eftermiddagen tog terrororganisationen IS på sig palmsöndagens bombattentat i Egypten

Påven fördömer och vädjar

Ungefär 10 procent av egyptierna är kristna kopter. De har utsatts för flera attacker av militanta islamister under senare år.

I december i fjol dödades 25 personer i ett bombdåd mot den största koptiska katedralen i Kairo. Terrorgruppen IS tog senare på sig den attacken och hotade kopterna med nya terrordåd.

I februari i år flydde mängder av kristna familjer och studerande från norra Sinai efter att IS hade genomfört flera riktade attacker mot kristna.

Egyptiska kopter har länge kritiserat den bristande säkerheten vid sina kyrkor.

Demonstranter utanför Mar Girgis-kyrkan i Tanta med lappar där de bl.a. kräver att guvernören, säkerhetschefen och inrikesministern ska sparkas.
Demonstranter utanför Mar Girgis-kyrkan i Tanta med lappar där de bl.a. kräver att guvernören, säkerhetschefen och inrikesministern ska sparkas. Demonstranter utanför Mar Girgis-kyrkan i Tanta med lappar där de bl.a. kräver att guvernören, säkerhetschefen och inrikesministern ska sparkas. Bild: EPA/KHALED ELFIQI Kopter,Egypten,demonstrationer (samhälleliga händelser),bombattentat

Påven Franciskus har fördömt bombdådet i Tanta och har vädjat om ett slut på terrorn. Han ska besöka Egypten den 28-29 april.

Också den egyptiska storimamen Sheikh Ahmed al-Tayeb har fördömt dådet. Han säger att det var en avskyvärt terrorbombning som var riktad mot oskyldiga personer.

Läs också