Hoppa till huvudinnehåll

De grönas Ville Niinistö: Det blir en grön vår

Glädjen var stor på De grönas valvaka på rockklubben Tavastia i Helsingfors då resultatet från förhandsröstningen offentliggjordes.

De grönas ordförande Ville Niinistö är mycket nöjd med förhandsrösterna på över 10 procent. I förra valet var de 6,3 procent.

Till Yle säger Niinistö att han väntar sig att partiet har stigit med ytterligare två procentenheter när kvällens resultat är klart.

- Det blir en grön vår och mänskligare politik i kommunerna, säger Niinistö.

Ville Niinistö på De grönas valvaka på Tavastia i Helsingfors.
Ville Niinistö på Tavastia. Ville Niinistö på De grönas valvaka på Tavastia i Helsingfors. Bild: Lehtikuva Ville Niinistö,Kommunalvalet 2017

Partiets viceordförande Maria Ohisalo, kandidat i Helsingfors, sade att situationen är helt ny för De gröna och att partiets politik verkar ha gått hem.

- Vi har talat mycket om utbildningen. Jag tror folk lyssnat på det vi sagt, säger Ohisalo.

Sunniva Drake, kandidat i Helsingfors, är glad för de rödgröna partiernas del efter att förhandsrösterna offentliggjordes.

- Det är tack vare regeringen som det ser ut så här!

Ger inte upp hoppet om borgmästarplats

-Det ser jättebra ut! Jag är otroligt glad för det här resultatet. Det ser speciellt bra ut i Jyväskylä, och i hela landet för den delen, säger Helsingforskandidaten Amanda Pasanen.

Trots det goda resultatet för De gröna ser det ut som att Samlingspartiet blir största parti i Helsingfors och därmed är favorit för att få borgmästarposten.

-Jo, det är synd, men det är ännu mycket röster kvar att räkna, så man får hoppas att De gröna ännu stiger, säger Pasanen.

Du ger inte ännu upp drömmen om att De gröna ska få borgmästarposten ännu?

-Nej, och jag är glad för att det har gått bra i hela landet.

Lite före klockan halv tio stiger partisekreterare Lasse Miettinen upp på scenen på Tavastia och deklararar De gröna vinnare i valet.

- Vi håller på att få en helt sanslös valseger på riksnivå. Ett helt obegripligt grönt valresultat! ropar Miettinen.

Artikeln uppdaterad klockan 22.05 med fler kommentarer från valvakan.

Läs mera:

Helsingforsgröna taggade för spännande kväll när rösträkningen framskrider

De gröna i Helsingfors gläds åt rekordhöga siffror när de första resultaten för förhandsrösterna har kommit. I skrivande stund ser det ut som om Samlingspartiet kniper platsen som största parti, men ännu har man inte gett upp på valvakan på Tavastia. En lång och spännande kväll lovas åt de närvarande.

Läs också

Val