Hoppa till huvudinnehåll

Jan-Erik Enestam klar etta i Kimitoöns kommun - alla röster är nu räknade

Jan-Erik Enestam svarar på journalisternas frågor.
Jan-Erik Enestam gör comeback i politiken på Kimitoön. Jan-Erik Enestam svarar på journalisternas frågor. Bild: YLE/ Linus Hoffman jan-erik enestam

SFP, VF, De gröna och Samlingspartiet i Kimitoöns kommun går framåt i kommunalvalet. SFP får 44,9 % av rösterna i kommunen när alla röster är räknade. Partiet går framåt men klarar inte av att ta tillbaka den enkla majoritet partiet hade före valet 2012.

Fri samverkan får 19,9 procent av rösterna i kommunalvalet nu. I valet 2012 gjorde Fri samverkan ett mycket bra val och fick 22,9 procent av rösterna. Fri samverkan får nu 6 mandat i det nya fullmäktige. Det innebär att Fri Samverkan tappar ett mandat.

Grafik över mandatfördelningenpå Kimitoön, kommunalvalet 2017.
Grafik över mandatfördelningenpå Kimitoön, kommunalvalet 2017. Bild: Yle Kommunalvalet 2017,Kimitoön (ö)

SFP backade stort i Kimitoöns kommun vid kommunalvalet 2012 då partiet tappade 11,9 procentenheter i understöd. Nu ökar SFP sitt understöd med 3,5 procentenheter och får 13 mandat i det nya fullmäktige.

Jan-Erik Enestam är röstmagnet i kommunalvalet i Kimitoöns kommun med 318 personliga röster.

Skärgården gav sina röster till Daniel Wilson som blir omvald i Kimitoöns fullmäktige.

Svenska folkpartiet får alltså 44,9 procent av rösterna i Kimitoöns kommun (41,4 procent i valet 2012), Fri samverkan 19,9 procent av rösterna (22,9 procent i valet 2012), Socialdemokraterna 12,6 procent av rösterna (14,0 procent i valet 2012), De gröna 5,7 procent av rösterna (4.1 procent i valet 2012), Vänsterförbundet 6,6 procent av rösterna (6,3 procent i valet 2012), Centern 6,5 procent av rösterna (6,2 procent i valet 2012), Samlingspartiet 3,1 procent av rösterna (ingen invald 2012) och Sannfinländarna 0,7 procent av rösterna (ingen invald 2012). Samlingspartiet fick 3,1 procent av rösterna, Sannfinländarna 0,7 procent av rösterna. Det räckte inte till representation i fullmäktige.

Kimitoöns fullmäktige har 27 platser.

Uppdaterat: Artikeln är uppdaterad med de slutliga siffrorna när alla röster är räknade.
Artikeln är nu korrigerad vad gäller det valunderstöd de olika partierna fick. De siffror som fanns i artikeln tidigare var föråldrade.
Artikeln är uppdaterad 01:30 med ett förtydligande gällande Fri Samverkan. Partiet tappade de facto tre procentenheter i understöd jämfört med förra kommunalvalet och tappar därmed också ett mandat i fullmäktige