Hoppa till huvudinnehåll

Jauhojärvi minns upptåg i förra hemma-FM: Gjorde kupp för att få tv-tid

Sami Jauhojärvi åker skidor.
Sami Jauhojärvi – som är känd för raka och underhållande intervjusvar – har inte mist sitt sinne för humor. Sami Jauhojärvi åker skidor. Bild: Lehtikuva Sami Jauhojärvi

Sami Jauhojärvi trivdes i hemmaspåret i Övertorneå på söndag. Senast FM ordnades där var år 1989 – då var en sjuårig Sami Jauhojärvi desperat efter lite tv-tid – och gav sig ut i spåret framför Marja-Liisa Kirvesniemi.

Jauhojärvi slutade trea på femmilen på söndag i ett bekant spår. Jauhojärvi bodde i Övertorneå i 23 år.

– Under tävlingen tänkte jag att jag tränat i kurvorna med pappa. Han ropade: ”nej, fel linje, gör om”. I dag trodde jag att jag hade rätt linje, den optimala linjen, säger Jauhojärvi till Yle Sporten med ett skratt.

Åkte ut framför Kirvesniemi

FM ordnades på samma ort år 1989. Då var Jauhojärvi sju år gammal och för ung för att delta – men begav sig trots det ut i spåret.

– Målsättningen var att få lite tv-tid. Jag letade upp en kamera och åkte över spåret precis innan Marja-Liisa Kirvesniemi kom till sin mellantid. Så jag såg mig själv i tv, säger Jauhojärvi som inte mist sitt sinne för humor under åren.

Nu är Jauhojärvi 35 år gammal och har en lång säsong bakom sig. Veteranen tog en koffeinshot för att orka ta sig igenom tävlingen.

– Spåret var riktigt tufft. Redan på det tredje varvet kände jag att muskulaturen blir utpumpad. Det var kul att åka på ett riktigt femmilsspår, inte på ett 3,75 kilometer långt spår med korta uppförsbackar.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport