Hoppa till huvudinnehåll

Kanoninsats av Piippo i FM: ”Nära att svimma halvvägs”

Eveliina Piippo.
Eveliina Piippo har en fin säsong bakom sig. Eveliina Piippo. Bild: Yle / Tomi Hänninen Eveliina Piippo

Eveliina Piippo slog flera landslagsåkare i tremilen. Tröttheten slog till halvvägs. Sedan vaknade hon. ”Mjölksyran känns inte så hemsk under sista varvet för säsongen”, säger hon till Yle Sporten.

Eveliina Piippo är ett av landets främsta skidlöften på damsidan just nu. Trots att hon drabbades av förkylning i samband med junior-VM, vinterns största mål, var hon snubblande nära medalj. Hon var femma och åtta på sina två individuella distanser.

Den senaste veckan har hon fått sena formbesked. Hon kan räkna in en sjundeplats och en sjätteplats under säsongens sista FM-veckoslut.

– Allmänna formen är ett steg bättre än i fjol. Både styrka och uthållighet har gått framåt, säger hon till Yle Sporten.

"En jobbig bana"

I dag var hon sexa på tremilen i Övertorneå. Hon förlorade med drygt tre minuter till världsåkaren Krista Pärmäkoski. Fram till bronset och Kerttu Niskanen var det ungefär en minut och femton sekunder.

– Det var tufft i dag och när snön kom var det ännu jobbigare. Jag hade det tungt i loppet ungefär halvvägs. Då tänkte jag att jag snart svimmar.

– När jag fick mer dricka så började det ändå kännas bättre, men jag borde kanske ha startat lite hårdare. Det var en jobbig bana och när snön började falla blev det bara tyngre. Sista varvet gick ändå relativt enkelt. Det var sista varvet för säsongen, jag gav allt. Mjölksyran känns inte så hemsk då.

"Vågen bestämde hur mitt liv såg ut"

Piippo är arton och har fortfarande ett år kvar i juniorklassen. Hon säger att det helt enkelt bara behövs fler träningsår för att nå Pärmäkoskis nivå.

– Jag förlorade inte så mycket uppför, men utför och på platta partier tappade jag. Jag behöver mer träning.

Piippos väg hit har ändå varit krokig. I en intervju med Helsingin Sanomat berättade hon nyligen om sina problem med ätstörningar. Som värst var det hösten 2014.

– Jag har alltid varit en perfektionist. Jag fick bilden att ju smalare jag är, desto bättre orkar jag åka uppför backarna. Jag pressade mig långt fysiskt och psykiskt. Det fanns ingen glädje kvar när det var som värst. I praktiken bestämde vågen hur mitt liv såg ut.

– Jag vill påstå att det här är allmännare bland unga idrottare än vad man vet. Speciellt unga tjejer äter för lite. Då fungerar inte kroppen.

Nu stundar en paus för Piippo, som går i gymnasiet i Vuokatti. Sedan väntar en ny träningssäsong – och den utför hon troligen delvis tillsammans med juniorlandslaget.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport