Hoppa till huvudinnehåll

Lätt öppna börsen för cancer

animerad bild av människa med sparbössa
animerad bild av människa med sparbössa Bild: Björn Dahlgren och Patrik Berg/Sus Productions #prataomcancer

Miljontals euro delas varje år ut till stöd och forskning som är kopplat till någon av de 200 sjukdomar som ingår i begreppet cancer. Det dramatiska och oberäkneliga i att vem som helst kan insjukna när som helst är en av orsakerna till att det är lätt att öppna börsen för cancerinsamlingar.

Cancerstiftelsen delade ut hela 5,8 miljoner euro i stipendier och vetenskapsstöd år 2015. De tolv regionala cancerföreningarna i vårt land har månadsdonatorer och ordnar välbesökta evenemang och framgångsrika insamlingar året om.

Sirpa Wrede, docent i hälsosociologi vid Helsingfors universitet, menar att cancer är lättare att leva sig in i jämfört med andra sjukdomar som till exempel alzheimer eller Parkinsons sjukdom.

- Vi har alla någon i vår närhet som drabbats, säger Sirpa Wrede. I vissa tider har det nästan pratats om epidemier i cancer, då sjukdomen ökat så mycket.

Docent Sirpa Wrede
Cancer är lättare att leva sig in i än alzheimer, menar docent Sirpa Wrede Docent Sirpa Wrede Bild: Sus Productions docent,hälsosociologi,Helsingfors universitet,cancer,prata om cancer

Det är en omvälvande upplevelse att drabbas av cancer eller följa en närstående som är sjuk. Det väcker ett behov av att göra någonting meningsfullt och att bidra till en insamling är ett sätt. I Österbotten är över tusen frivilliga engagerade i insamlingsarbetet som Österbottens cancerförening ordnar.

Folk hjälper gärna till

- Eftersom var tredje finländare får cancer i något skede av livet så tilltalar det att hjälpa till, säger Markku Suoranta, som är verksamhetsledare på Österbottens cancerförening. För oss är det viktigt att vara trovärdiga och transparenta så att folk vet vart pengarna går.

Det är föreningens styrelse som bestämmer hur medlen används. I Österbotten har man satsat mycket på krishjälp, palliativ vård och stödverksamhet för diskussionsgrupper och kamratstöd. Under en av de senaste insamlingarna fick man in 300 000 euro.

- Vi räknade ut att under tio procent av det vi fick in var kostnader för material och marknadsföring, säger Markku Suoranta. Vi tycker tio procent är en hyfsat bra siffra, 90 % går då till cancerstöd.

Markku Suoranta
90% av insamlade medel går till cancerstöd, bekräftar Markku Suoranta. Markku Suoranta Bild: Sus Productions cancer,prata om cancer

Cancerdrabbade Lillemor Lerbacka och hennes syster Britt-Marie Sahlberg är aktiva i Karlebynejdens cancerförening och tror att just det faktum att nästan varje familj drabbas gör att det är lätt att samla in pengar för cancer.

- Vi har haft ett konkret mål att få hålla kvar vår palliativa vårdare, berättar Britt-Marie Sahlberg. Under de här senaste åren har vi samlat in 200 000 för det ändamålet.

Insamlingarna tar många former

Istället för blommor till begravningar eller jubileum har folk gjort inbetalningar till föreningen. Systrarna säger att de beställt hur många rosa band som helst och alla har alltid gått åt. Olika konserter och jippon har lockat folk, men även traditionell insamlingsverksamhet ute på stan eller byn.

- Jag har stått med bössan i butiker och det har varit lätt, berättar Lillemor Lerbacka. Då folk ser skylten Stop Cancer kommer de fram och ger pengar.

Britt-Marie Sahlberg och Lillemor Lerbacka
Britt-Marie och Lillemor är aktiva i Karlebynejdens cancerförening. Britt-Marie Sahlberg och Lillemor Lerbacka Bild: Sus Productions cancer,insamling,Karleby,syskon,upplysningsverksamhet,prata om cancer

Den medicinska vetenskapen har visat att den kan hitta lösningar och det har stärkt människors tro på insamlingar och vikten av att finansiera cancerforskning.

- Cancer representerar en av de största obegripligheter som vanliga människor kan möta, säger Sirpa Wrede. I princip kan man tänka sig att trafikolyckor är lika hotande, men få av oss engagerar oss i föreningar mot trafikolyckor.

Vissa typer av cancer favoriseras

Medial uppmärksamhet kring cancer är både bra och dåligt. Kändisar som drabbas kan bidra till större insamlingsresultat för vissa cancerformer.

- Det är delvis problematiskt att den mediala uppmärksamheten styr forskningsfinansiering till vissa typer av cancer, säger Sirpa Wrede. Andra cancerformer som inte får samma uppmärksamhet drabbas av att behandlingarna går långsammare framåt.

Movember-rörelsen, som samlar medel för forskning i prostata- och testikelcancer växer varje år. Den mest kända sociala rörelsen som uppstått kring cancer är bröstcancerrörelsen. Ifjol slog Rosa bandet-kampanjen nytt rekord då 1,8 miljoner euro samlades in för bröstcancerforskning och stöd till drabbade.

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa