Hoppa till huvudinnehåll

Lätt öppna börsen för cancer

animerad bild av människa med sparbössa
animerad bild av människa med sparbössa Bild: Björn Dahlgren och Patrik Berg/Sus Productions #prataomcancer

Miljontals euro delas varje år ut till stöd och forskning som är kopplat till någon av de 200 sjukdomar som ingår i begreppet cancer. Det dramatiska och oberäkneliga i att vem som helst kan insjukna när som helst är en av orsakerna till att det är lätt att öppna börsen för cancerinsamlingar.

Cancerstiftelsen delade ut hela 5,8 miljoner euro i stipendier och vetenskapsstöd år 2015. De tolv regionala cancerföreningarna i vårt land har månadsdonatorer och ordnar välbesökta evenemang och framgångsrika insamlingar året om.

Sirpa Wrede, docent i hälsosociologi vid Helsingfors universitet, menar att cancer är lättare att leva sig in i jämfört med andra sjukdomar som till exempel alzheimer eller Parkinsons sjukdom.

- Vi har alla någon i vår närhet som drabbats, säger Sirpa Wrede. I vissa tider har det nästan pratats om epidemier i cancer, då sjukdomen ökat så mycket.

Docent Sirpa Wrede
Cancer är lättare att leva sig in i än alzheimer, menar docent Sirpa Wrede Docent Sirpa Wrede Bild: Sus Productions cancer,docent,Helsingfors universitet,hälsosociologi,prata om cancer,sirpa wrede

Det är en omvälvande upplevelse att drabbas av cancer eller följa en närstående som är sjuk. Det väcker ett behov av att göra någonting meningsfullt och att bidra till en insamling är ett sätt. I Österbotten är över tusen frivilliga engagerade i insamlingsarbetet som Österbottens cancerförening ordnar.

Folk hjälper gärna till

- Eftersom var tredje finländare får cancer i något skede av livet så tilltalar det att hjälpa till, säger Markku Suoranta, som är verksamhetsledare på Österbottens cancerförening. För oss är det viktigt att vara trovärdiga och transparenta så att folk vet vart pengarna går.

Det är föreningens styrelse som bestämmer hur medlen används. I Österbotten har man satsat mycket på krishjälp, palliativ vård och stödverksamhet för diskussionsgrupper och kamratstöd. Under en av de senaste insamlingarna fick man in 300 000 euro.

- Vi räknade ut att under tio procent av det vi fick in var kostnader för material och marknadsföring, säger Markku Suoranta. Vi tycker tio procent är en hyfsat bra siffra, 90 % går då till cancerstöd.

Markku Suoranta
90% av insamlade medel går till cancerstöd, bekräftar Markku Suoranta. Markku Suoranta Bild: Sus Productions cancer,markku suoranta,prata om cancer,österbottens cancerförening

Cancerdrabbade Lillemor Lerbacka och hennes syster Britt-Marie Sahlberg är aktiva i Karlebynejdens cancerförening och tror att just det faktum att nästan varje familj drabbas gör att det är lätt att samla in pengar för cancer.

- Vi har haft ett konkret mål att få hålla kvar vår palliativa vårdare, berättar Britt-Marie Sahlberg. Under de här senaste åren har vi samlat in 200 000 för det ändamålet.

Insamlingarna tar många former

Istället för blommor till begravningar eller jubileum har folk gjort inbetalningar till föreningen. Systrarna säger att de beställt hur många rosa band som helst och alla har alltid gått åt. Olika konserter och jippon har lockat folk, men även traditionell insamlingsverksamhet ute på stan eller byn.

- Jag har stått med bössan i butiker och det har varit lätt, berättar Lillemor Lerbacka. Då folk ser skylten Stop Cancer kommer de fram och ger pengar.

Britt-Marie Sahlberg och Lillemor Lerbacka
Britt-Marie och Lillemor är aktiva i Karlebynejdens cancerförening. Britt-Marie Sahlberg och Lillemor Lerbacka Bild: Sus Productions britt-marie sahlberg,cancer,insamling,Karleby,lillemor lerbacka,prata om cancer,syskon,upplysningsverksamhet

Den medicinska vetenskapen har visat att den kan hitta lösningar och det har stärkt människors tro på insamlingar och vikten av att finansiera cancerforskning.

- Cancer representerar en av de största obegripligheter som vanliga människor kan möta, säger Sirpa Wrede. I princip kan man tänka sig att trafikolyckor är lika hotande, men få av oss engagerar oss i föreningar mot trafikolyckor.

Vissa typer av cancer favoriseras

Medial uppmärksamhet kring cancer är både bra och dåligt. Kändisar som drabbas kan bidra till större insamlingsresultat för vissa cancerformer.

- Det är delvis problematiskt att den mediala uppmärksamheten styr forskningsfinansiering till vissa typer av cancer, säger Sirpa Wrede. Andra cancerformer som inte får samma uppmärksamhet drabbas av att behandlingarna går långsammare framåt.

Movember-rörelsen, som samlar medel för forskning i prostata- och testikelcancer växer varje år. Den mest kända sociala rörelsen som uppstått kring cancer är bröstcancerrörelsen. Ifjol slog Rosa bandet-kampanjen nytt rekord då 1,8 miljoner euro samlades in för bröstcancerforskning och stöd till drabbade.

 • vatten fungerar inte

  Vattenavbrott i Sibbo på onsdag kväll

  Vattnet i Lönnbacka stängs av klockan 20.

  Invånarna i delar av Sibbo får klara sig utan vatten på onsdag kväll (26.4). Avbrottet varar i ett par timmar.

 • Sångaren Nina Persson uppträder på en lilafärgad scen på Rusrock.

  The Cardigans och Liam Gallagher till Åbo

  Uppträder i samband med Tall Ships Races i juli.

  Brittiska Liam Gallagher, frontfigur och sångare i Oasis samt svenska The Cardigans uppträder i Åbo den 21 juli. Konserterna är en del av den två dagar långa festivalen The Tall Ships Races Music Festival som går av stapeln i slottsparken invid Åbo slott.

Läs också

 • Regeringen sammanträder

  Regeringen satsar på säkerhet och barnfamiljer

  Regeringens halvtidsgranskning klar.

  Dagvårdsavgifterna sänks för att fler föräldrar ska kunna jobba. Studerande med barn får föräldratillägg för att de inte ska behöva avbryta sina studier. Och polisen, gränsbevakningen och försvaret får tilläggsfinansiering. Det här är några av satsningarna som regeringen visar upp efter sin halvtidsgranskning.

 • träd på metgrundet utan skarvbon i sig.

  "Finns knappt någon skarv att skrämma"

  Vasa stad fick tillstånd som egentligen inte behövs.

  Skarven är en nyckfull fågel, det har Vasa stad lärt sig i år. Då man utrustad med lov från NTM- centralen skulle börja skrämma bort skarven från stadsfjärden visade det sig att det knappt finns några fåglar att skrämma.

 • Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue.

  Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

  Kan vara taktiskt drag att attackera fridfullt grannland.

  Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.

Hälsa

 • kvinna tänker

  Erfarenheter av cancer – här är era historier

  Berättelser om nattsvarta dagar, vänner och kastade peruker.

  Ni berättade för oss hur det är att få cancebesked, hur livet kan se ut under sjukdomstiden och vikten av familj och vänner. Och även om den tunga mentala biten och livet tillbaka.

 • Förälder kramar om sitt barn

  Hur pratar vi med barnen om cancer?

  Om föräldern blir sjuk påverkas hela familjen.

  Cancer drabbar inte bara den som blir sjuk. Också partnern, barnen och närkretsen påverkas på olika sätt.

 • Grafisk bild av en man som tröstar en kvinna som drabbats av cancer.

  Rätten över den egna kroppen

  "Ett vårdtestamente kan underlätta cancerbehandlingar".

  Om du drabbas av en livshotande sjukdom är det många runt dig som också påverkas. Den närmaste familjen försöker stöda efter bästa förmåga, men ett vårdtestamente kan göra diskussionen om behandlingar lättare för alla parter.

 • Janina Tuomisto

  "Det var jobbigt att magra och tappa håret"

  Cancerbehandlingar kan få stora konsekvenser för utseendet.

  De tuffa cancerbehandlingarna gör ofta att man tappar både hår och kilon. Janina Tuomisto fick ta till kreativa metoder för att dölja hur mycket hon gått ner i vikt.

 • Peruker och scarfar på modellhuvuden.

  Cancerbehandling - det hänger på håret

  "Cancerpatienten vill ofta ha peruk eller turban."

  Många förlorar håret när behandlingen mot cancer sätts igång. Vissa tappar allt hår på kroppen, andra bara en del. Många cancerpatienter kontaktar då en perukmakare.

 • Sömn

  Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Man sover lutad mot sitt arbetsbord

  Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Markku Partinen

  Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • En kvinna som vilar på en hög med häften på ett konferensbord.

  Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Starr (gråstarr, katarakt)

  Har världen förlorat sina färger? Har du svårt att se i mörker eller att hitta glasögon som passar? Bländar mötande bilars strålkastare dig? Kanske dags att uppsöka en ögonläkare.

 • öga

  Glaukom (grönstarr)

  Glaukom är en lömsk sjukdom som i början inte ger några symptom alls, men som obehandlad kan leda till en betydande synnedsättning. I 40-årsåldern borde alla låta kontrollera sina ögon.

 • bild för sluta panta

  Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

Nyligen publicerat - Hälsa

 • Olika sorters tabletter.

  Antibiotika kan skada barnens tarmflora

  Små barn bör ta en kur bara när det är absolut nödvändigt.

  Enligt en färsk forskning vid Helsingfors universitet påverkas barnens tarmflora negativt av antibiotika. Immunförsvaret och tarmbakterierna tar mera skada ju fler antibiotikakurer ett barn äter.

 • DJ Glenn Grip

  Cancern utvecklade empatin

  "Cancern gav ödmjukhet och insikter."

  För musikern Glenn Grip flöt livet på. Han jobbade heltid som dj och producent och hade just inlett arbetet med sin andra fulla lp-skiva då cancersjukdomen slog till. Diagnosen lymfkörtelcancer innebar många tuffa behandligar och såväl fysiska som psykiska påfrestningar. Fyra år senare kan Glenn också se att cancern innebar en resa in i honom själv.