Hoppa till huvudinnehåll

Pärmäkoski fick sin revansch: ”Alltid kul med guld”

Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski har all anledning att le. Säsongen var hennes bästa. Krista Pärmäkoski. Bild: Yle/Tomi Hänninen Krista Pärmäkoski

Tremilsduellen blev tät, men Krista Pärmäkoski lyckades slå Kaisa Mäkäräinen. Det är hon väldigt nöjd med. ”Det var ett väldigt tufft sista varv”, säger FM-guldmedaljören.

Den ena packar ihop för vinter, den andra ska åka några tävlingar till. Men för både Kaisa Mäkäräinen och Krista Pärmäkoski var FM-tremilen i Övertorneå slutpunkten för vinterns viktiga tävlingar.

Pärmäkoski vann den sista duellen – en vecka efter att hon fick stryk i det korta FM-loppet i Kontiolahti. Det märktes att hon tyckte det var skönt.

– Jag lyckades inte få med mig ett guld förra veckan. Det är alltid kul att vinna och alltid kul att ta FM-guld, säger hon i Yles tv-intervju.

Tufft före

Tävlingen blev en tvekamp mellan Pärmäkoski och Mäkäräinen. Differensen mellan de två var drygt åtta sekunder i mål. Avståndet till trean Kerttu Niskanen var nästan två minuter.

– Det blev en sekundstrid och jag hörde inte mellantiderna så bra. Det blev ett väldigt tufft sista varv. Jag visste att Kaisa hade åkt i mål, det var tungt före och få åkare i spåret, men jag lyckades hålla undan, säger Pärmäkoski

– Min tränare ringde i går och sa att jag inte får gå ut för tufft. Banan var väldigt tudelad med mycket uppför i början och mycket utför sen. I det här snöfallet tvingades man ändå jobba hårt i de lätta partierna också. Det kändes tufft, säger Mäkäräinen.

"Karriärens bästa år"

Nu avslutar Mäkäräinen sin säsong. Kronan på hennes skidskyttesäsong blev bronset i VM i Hochfilzen.

– Det var en rätt bra säsong och ett rätt bra avslut. Nu slutar jag tävla och det känns som skidorna får vila en stund nu.

Pärmäkoski fick med sig två VM-medaljer från hemmamästerskapet i Lahtis, bland annat den första individuella medaljen. Säsongen gick fint, men hungern finns kvar.

– Det här var karriärens bästa år, men det finns mycket att förbättra. Som tur har jag många år kvar.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport