Hoppa till huvudinnehåll

Pro Kronoby knep 10 mandat - "räcker knappast till landskapsbyte"

Glada miner på Pro Kronobys valvaka.
Eva-Lott Björklund ny, Tapani Myllymäki, Sixten Dalvik och Elisabeth Hagström tar plats i fullmäktige. Glada miner på Pro Kronobys valvaka. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén pro kronoby

Pro Kronoby knep tio platser. Det räcker knappast till ett landskapsbyte, säger en besviken Carl-Johan Enroth.

- Jag hade hoppats på åtminstone tolv platser, säger Enroth.

SFP:s Liane Byggmästar som med sina 310 röster blev röstdrottning i kommunen är lättad.

- Jag är lättad över att vi fortfarande är i majoritet. Jag befarade att det skulle bli väldigt jämt och KD skulle få en vågmästarroll, säger Byggmästar.

Grafik över mandatfördelningen i Kronoby, kommunalvalet 2017.
Grafik över mandatfördelningen i Kronoby, kommunalvalet 2017. Bild: Yle Kronoby,Kommunalvalet 2017

SFP får 16 platser, Pro Kronoby tio och KD en plats i nya fullmäktige. Det är främst SFP och SDP som tappat röster till Pro Kronoby. SFP gick back tolv procent och SDP 9,6 procent och fick inte in någon kandidat i fullmäktige.

De fyra SFP:are som bytte parti till Pro Kronoby fick också nu en plats i fullmäktige. Flest röster inom Pro Kronoby fick Tapani Myllymäki 154 och Elisabeth Hagström 152.

Började från noll

Tidigare SFP:aren Sixten Dalvik säger att resultatet är väntat. Den här gången fick man börja från noll och jobba hårt för varje röst.

- Det går inte att ändra folks röstningsbeteende så snabbt om de röstat SFP hela livet, säger Dalvik.

Hur det blir med landskapsfrågan beror på SFP säger Dalvik.

- Det beror på om de stöder oss, det vet jag inte, säger Dalvik.

Bara tre partier

Den tidigare centerpartisten Tapani Myllymäki kom in i fullmäktige för Pro Kronoby och Peter Ahlbäck hoppade av. Det betyder att Centern inte har någon representant i det nya fullmäktige.

Den sista fullmäktigeplatsen knep KD där spänningen stor. Leo Byskata och sittande fullmäktigeledamoten Göran Strandvall har samma antal röster, 45 och det lär bli lotten som avgör. Även i SFP:s led fick Adam Näse och Per-Emil Sandstedt båda 57 röster var och lotten vem av dem som kniper den sista platsen i fullmäktige.

Många nya namn

I det nya fullmäktige är 13 ledamöter nya och 14 omvalda. I det nya fullmäktige är 63 procent män och 37 procent kvinnor.

- Det kan bli svårt att hitta kvinnor till alla poster, säger Liane Byggmästar.

Medelåldern bland de nya ledamöterna är 49 år, 18 ledamöter är nyinvalda och 25 är omvalda. Valdeltagandet i Kronoby var 76,4 procent jämfört med 72,4 procent i kommunalvalet 2012.

Statsvetare Claus Stolpe noterar att trots den goda kandidatnomineringen för Pro Kronoby räckte det inte till en majoritet.

- På grund av Pro Kronoby var detta den mest svårtippade kommunen, säger Stolpe.

Läs också