Hoppa till huvudinnehåll

SFP skrällde i Lovisa - enkel majoritet i fullmäktige

Grafik över mandatfördelningen i Lovisa, kommunalvalet 2017.
Grafik över mandatfördelningen i Lovisa, kommunalvalet 2017. Bild: Yle Lovisa,Kommunalvalet 2017

Den stora segraren i kommunalvalet i Lovisa är SFP, som tog hem 18 platser av 35 i fullmäktige. Det betyder en enkel majoritet.

SFP i Lovisa gick framåt med 6,8 procentenheter jämfört med föregående kommunalval. SFP tog hem 47,3 procent av rösterna och får därmed 18 mandat i Lovisafullmäktige.

Tvåan SDP gick framåt med en procentenhet jämfört med föregående val och kammade hem 20,6 procent av rösterna. Det betyder åtta mandat i fullmäktige.

Vänsterförbundet förlorade alla mandat

De stora förlorarna i kommunalvalet i Lovisa är Samlingspartiet som gick neråt med 5,7 procentenheter jämfört med föregående val. Samlingspartiet får således tre mandat i Lovisafullmäktige.

Sannfinländarna backade med 3,7 procentenheter och fick totalt 6,8 procent av rösterna. Det betyder endast två mandat.

Också Centern gick rejält framåt jämfört med föregående kommunalval: 2,6 procentenheter. Centern tar därmed två mandat i fullmäktige, likaså De Gröna.

Vänsterförbundet, som hade tre mandat i förra Lovisafullmäktige, fick inte ett enda mandat och backade med 4,3 procentenheter.

Röstmagneterna fanns i SFP

Lovisas röstmagnet är Otto Andersson från SFP. Han fick 469 personliga röster. Röstdrottning blev Mia Heijnsbroek-Wirén från SFP med 441 personliga röster.

Bland röstmagneterna kan också nämnas de nya fullmäktigeledamöterna Kristian Willner (obunden, SFP) och Ralf Sjödahl (SFP).

Av de gamla fullmäktigeledamöterna blev bland annat SFP:s Thérèse Meriheinä och Thomas Rosenberg samt SDP:s Satu Hämäläinen inte omvalda.

Totalt 15 ledamöter är nya och 20 omvalda. Medelåldern i nya Lovisafullmäktige är 52 år. 66 procent av ledamöterna är män och 34 kvinnor.

Valdeltagandet i Lovisa landade på 58,9 procent. Det är lägre än i föregående kommunalval då 61,4 procent röstade.