Hoppa till huvudinnehåll

Skräll i Åbo: De gröna blir näst störst

De grönas ballonger.
Åboborna vill se en grönare stad. De grönas ballonger. Bild: Yle De Gröna,Gröna, Bernburg ,partier,kommunalval,ballonger

Efter en mycket lång period där Samlingspartiet och Socialdemokraterna har dominerat i Åbopolitiken ser det nu ut att bli en förändring - De gröna blir näst största partiet i Åbo med 14 mandat i fullmäktige.

Samlingspartiet är störst i Åbo med 17 mandat.

De gröna knep 19,6 procent av rösterna i Åbo, vilket är 5,1 procentenheter bättre än i kommunalvalet 2012.

Partiordförande Ville Niinistö är röstmagnet bland De grönas kandidater med 3769 personliga röster.

De gröna har gått stadigt framåt i Åbo sedan 1980-talet. I kommunalvalet år 1988 röstade 3,5 procent av Åboborna på De gröna, men efter det har understödet vuxit.

På 1990-talet fick De gröna knappt 10 procent av rösterna (10 procent i valet 1992, 8,2 procent i valet 1996) och på 2000-talet nådde De gröna över tio-procentsstrecket. I kommunalvalet 2008 ville 15,9 procent av Åboborna att De gröna skulle få bestämma i Åbo.

Socialdemokraterna har gått stadigt nedåt för varje kommunalval

Att De gröna nu blir större än Socialdemokraterna kan få konsekvenser för det traditionella samarbetet mellan Samlingspartiet och Socialdemokraterna i Åbo, men det återstår att se. Socialdemokraterna fick nu 17,1 procent av rösterna. Det är 3,2 procentenheter mindre jämfört med kommunalvalet 2012.

Understödet för Socialdemokraterna har gått stadigt neråt i många år i Åbo. Vid kommunalvalet 1992 hade partiet ett stort understöd och var tredje Åbobo gav sin röst till SDP. Då gick 32,0 procent av rösterna till partiet.

Efter det har understödet minskat och i det senaste kommunalvalet år 2012 röstade 20,3 procent av Åboborna på Socialdemokraterna.

Uppdaterat: Artikeln har uppdaterats med de slutliga resultaten när alla röster är räknade.