Hoppa till huvudinnehåll

Valfunktionärer tror på ökat valdeltagande i Åbo

Väljare köar för att få rösta vid vallokal i Åbo.
Valfunktionärerna tror att valdeltagandet kan stiga i Åbo. Väljare köar för att få rösta vid vallokal i Åbo. Bild: Yle/Jesper Alm. Kommunalvalet 2017,Vallokal

Valdeltagandet kan öka i Åbo om man får tro valfunktionärerna. Enligt centralvalnämnden har det längs med dagen varit långa köer till vallokalerna runtom i staden.

Vid vallokalen i Rosenkvarteret på Allégatan 11 har det enligt valfunktionärerna varit mer aktivitet än under kommunalvalet 2012.

Många väljare verkar här oroade för hur det kommer att gå för städer och kommuner med tanke på alla de förändringar som är på kommande.

Väljaren Marica Asplund ska rösta i Åbo.
Marica Asplund röstar för första gången i Åbo och kom först till fel vallokal. Väljaren Marica Asplund ska rösta i Åbo. Bild: Yle/Jesper Alm. Kommunalvalet 2017,marica asplund

- För mig är det viktigt att min kandidat och politikerna är samhällsengagerade och värnar om allt från det lilla barnet till livets slutskede, säger Marica Asplund som röstar för första gången i Åbo. Jag har tydligen kommit till fel vallokal dessutom men nog ska jag väl hitta rätt lokal så småningom och få rösta.

Asplund tror att många väljer att rösta i kommunalvalet på grund av alla de diskussioner om exempelvis social- och hälsovårdsreformen och dessutom hoppas hon att människorna vill vara delaktiga och engagera sig i lokala frågor.

Miljön och trivseln i staden viktig

För Johan Eklund är miljön viktig och han har valt att rösta på partiet och inte på någon enskild kandidat.

- Det var inte så lätt att hitta en lämplig kandidat som står för min värdegrund så jag väljer att rösta på parti snarare än kandidaten, säger Eklund. Förutom att jag vill värna om miljön är trivseln i staden viktig för mig.

Väljare i Åbo som ska gå in till vallokal.
Johan Eklund hoppas att politikerna ska jobba för ungdomarna och utbildningen. Väljare i Åbo som ska gå in till vallokal. Bild: Yle/Jesper Alm. Kommunalvalet 2017,johan eklund

Eklund har inget svar på varför fler verkar vara i rörelse nu än under kommunalvalet 2012.

- Svårt att säga och för mig personligen kändes det svårare att hitta en kanidat på lokal nivå än det var i riksdagsvalet, säger Eklund. Jag är kanske inte så insatt helt enkelt och det är lättare att följa med den politik som förs på riksnivå.

Planläggningsärenden verkar också intressera

För Teija Törni var det inte svårt att hitta vilken kandidat hon tänker lägga sin röst på. Det har varit klart redan en längre tid.

Teija Törni hoppas att många röstar.
Teija Törni tycker det är roligt då många valt att rösta i kommunalvalet. Teija Törni hoppas att många röstar. Bild: Yle/Jesper Alm. Kommunalvalet 2017,teija törni

- Det är bra att invånarna aktiverar och engagerar sig, säger Törni. På det lokala planet är exempelvis planläggningen och hur man planerar i framtiden viktigt för mig men också ärenden som gäller social- och hälsovården är något som jag gärna diskuterar och ser att politikerna engagerar sig i.

Törni får medhåll av Pauliina Vanhala som tror att exempelvis invandrardebatten har aktiverat människor som nu ser det som viktigt att rösta.

- Jag vill att min kandidat jobbar för dem i samhället som har det sämre och svårare, säger Vanhala. De behöver samhällets stöd och det är viktigt att vi beaktar dem i det dagliga livet.

Väljaren Pauliina Vanhala hoppas på aktivt valdeltagande. Kvinna i övre medelåldern, ljusbrunt hår, grannröd halsduk ska rösta i Åbo.
Pauliina Vanhala tror att alla förändringar har fått folk till valurnorna. Väljaren Pauliina Vanhala hoppas på aktivt valdeltagande. Kvinna i övre medelåldern, ljusbrunt hår, grannröd halsduk ska rösta i Åbo. Bild: Yle/Jesper Alm. Kommunalvalet 2017,pauliina vanhala

Vanhala hoppas också att politikerna i Åbo ska arbeta för ungdomarna i framtiden.

- Det är viktigt med utbildning och jag hoppas att politikerna gör allt för att skapa goda förutsättningar för ungdomarna, säger Vanhala. De är vår framtid och viktiga för hela samhället och inte bara Åbo.