Hoppa till huvudinnehåll

Vapaavuori drog Samlingspartiet till valseger

Samlingspartiet blir största parti i kommunalvalet trots en nedgång från det förra valet för fyra år sedan. Partiet har röstmagneten i Helsingfors, Jan Vapaavuori, att tacka för mycket.

Jubel bröt ut på Samlingspartiets valvaka på restaurang Maxine i Helsingfors då Yle offentliggjorde sin valprognos strax före klockan 22 på söndag kväll.

Efter att 99 procent av rösterna räknats hade Samlingspartiet fått 20,7 procent av rösterna, följt av Socialdemokraterna på 19,3 och Centern på 17,7 procent.

Också för drygt fyra år sedan var Samlingspartiet det största partiet. Då med 21,9 procent.

– Jag vågar påstå att vi tydligen vann valet, utbrast ordförande Petteri Orpo på partiets valvaka på söndag kväll.

Enligt Orpo startade Samlingspartiet från ett ordentligt underläge i höstas. Partiet har målmedvetet arbete och en dynamisk kampanj att tacka för sin framgång, sade partiordföranden till FNB.

Orpo tackar också Samlingspartiets kandidater för att de vunnit väljarnas tillit.

Vapaavuori röstkung

Samlingspartiets borgmästarkandidat Jan Vapaavuori blev kommunalvalets absoluta röstmagnet i Helsingfors.

Då alla röster räknats i Helsingfors hade han fått över 29 500 röster. I det förra kommunalvalet fick Vapaavuori också flest röster i Helsingfors, omkring 7 900.

– Det är ett förstummande antal, sade en överraskad Vapaavuori.

Röstkungen Jan Vapaavuori och partiordförande Petteri Orpo skakar hand på Samlingspartiets valvaka.
Jan Vapaavuori och Petteri Orpo skakar hand på Samlingspartiets valvaka. Röstkungen Jan Vapaavuori och partiordförande Petteri Orpo skakar hand på Samlingspartiets valvaka. Bild: Lehtikuva Jan Vapaavuori,Petteri Orpo,Samlingspartiet,Kommunalvalet 2017

– Sist och slutligen är det frågan om vem det är som människor litar på att kan ta hand om en sådan stor stad som Helsingfors är, vem som kan sköta stadens ekonomi på ett sunt sätt och som möjliggör att vi kan bibehålla en bättre servicenivå här än i övriga landet, sade Vapaavuori till Yle Nyheter.

Orpo var mer än nöjd över partikamratens resultat.

– Att vi för tredje gången i rad lyckas i ett kommunalval är en stor sak. Borgmästarkandidaten Jan Vapaavuoris sug i Helsingfors har betytt mycket.

Lista över de kandidater som fick flest röster i kommunalvalet 2017.
Lista över de kandidater som fick flest röster i kommunalvalet 2017. Bild: Yle Kommunalvalet 2017

Artikeln har uppdaterats kontinuerligt med det senaste valresultatet.

FNB, Svenska Yle

Val