Hoppa till huvudinnehåll

Anders Norrback (SFP) bästa nykomling i Närpes

Anders Norrback i fähuset
Fårfarmare Anders Norrback (SFP) fick 315 röster i kommunalvalet. Anders Norrback i fähuset Bild: Yle/Roger Källman norrback

Fårfarmaren Anders Norrback i Övermark är bästa nykomling i kommunalvalet i Närpes. SFP:aren Norrback fick 315 personliga röster - tredje mest av någon kandidat.

- Jag är överväldigad och positivt överraskad, säger Norrback. Det är så mycket röster att man tänker till en gång till över vad man gett sig in i.

Grafik över mandatfördelningen i Närpes, kommunalvalet 2017.
Grafik över mandatfördelningen i Närpes, kommunalvalet 2017. Bild: Yle Kommunalvalet 2017,Kommunalval

Norrback har suttit två perioder i bildningsnämnden i Närpes. Utbildningsfrågor ligger honom också nära hjärtat.

- Jag har ju ett förflutet som yrkeslärare, på Yrkesakademin och på agrologutbildningen i Åbo, så det är en hjärtefråga för mig.

Anders Norrback säger att att man bör satsa på den grundläggande utbildningen. Där läggs grunden för studieiver och förståelse för betydelsen av kunskap.

Alla kommundelar är viktiga

Anders Norrback säger att jämställdhet är en viktig fråga för honom. Det må då gälla kön, ursprung och så vidare. Det gäller också jämställdhet inom kommunen, det vill säga balans mellan periferin och centralorten.

- Det fungerar så att mår byarna bra så mår Närpes bra och mår centrum bra så mår Närpes bra.

SFP behåller sina 32 platser, medan SDP kniper ett tredje mandat av KD som förlorar sin plats i fullmäktige.

Björklund röstdrottning

Sittande fullmäktigeordförande Mikaela Björklund (SFP) blev valets röstdrottning i Närpes med 449 röster då alla röster är räknade. Sven Jerkku (SFP) placerar sig på andra plats med 324 röster. Och nykomligen Norrback glider in på en tredjeplats. Socialdemokraten Peter Sjökvist gör ett bra val med 260 röster.

Majoriteten eller 21 ledamöter är gamla medan 14 är nya. Andelen män är större än andelen kvinnor i nya fullmäktige: 57 procent än män och 43 procent kvinnor. Medelåldern i nya Närpesfullmäktige är 47 år.

Valdeltagandet i Närpes steg i årets kommunalval från 64,1 till 68,6 procent.

Statsvetaren Claus Stolpe noterar att det inte är någon större turbulens i Närpes i och med att man kunnat presentera gynsamma bokslut. Dessutom ställde de flesta röstmagneter upp för omval.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten