Hoppa till huvudinnehåll

Cancerbehandling - det hänger på håret

Peruker och scarfar på modellhuvuden.
Peruker och scarfar på modellhuvuden. Bild: Camilla Magnusson cancer,Frisyr,frisyrer,hattar,Håravfall,håret,mikko heinilä,peruker,Perukmakare,scarfar,Sjal,sjalar,skallighet,Turban

Många förlorar håret när behandlingen mot cancer sätts igång. Vissa tappar allt hår på kroppen, andra bara en del. Att förlora håret kan vara en katastrof för en del, eftersom håret kan vara en viktig del av identiteten. Detta gäller framför allt kvinnor. Många cancerpatienter kontaktar då en perukmakare.

När behandlingen på sjukhuset börjar får man en rekvisition som gäller för en syntetperuk. En del av summan betalas av staten, 165 euro, mellanskillnaden betalar man själv. En peruk är rätt kostsam. Priserna varierar från 200 euro till 1700 euro. De billigaste modellerna är gjorda av syntetiskt hår, medan de dyraste är gjorda av äkta hår.

Besök hos perukspecialisten

De som säljer peruker anser att patienten ska vara i kontakt med perukspecialisten redan innan håravfallet börjar, eftersom man strävar efter ett hår som liknar patientens eget. Trots det kommer 95 procent av kunderna efter att håret fallit av.

Kvinnlig perukmodell med sandfärgad peruk.
Kvinnlig perukmodell med sandfärgad peruk. Bild: Camilla Magnusson cancer,Frisyr,frisyrer,hattar,Håravfall,håret,mikko heinilä,peruker,Perukmakare,scarfar,Sjal,sjalar,skallighet,Turban

Då mäts huvudet och perukmodeller provas. De flesta perukstorlekarna är omkring 54-56 cm. Ett skalligt huvud är mindre än ett huvud med hår.

I större städer finns butiker som specialiserat sig på patienter med hårbortfall. På mindre orter och i mindre kommuner är det en frisör med peruker som bisyssla, som tar hand om kunder som saknar hår. Det handlar inte bara om cancerpatienter utan det finns många andra sjukdomar som får håret att falla av, bland annat alopecia.

Peruker i Mikko Heiniläs studio.
Peruker i Mikko Heiniläs studio. Peruker i Mikko Heiniläs studio. Bild: Camilla Magnusson cancer,Frisyr,frisyrer,hattar,Håravfall,håret,mikko heinilä,peruker,Perukmakare,scarfar,Sjal,sjalar,skallighet,Turban

Peruker binds till en del eller helt för hand. De är mycket skickligt gjorda och det är nästintill omöjligt att skilja en peruk från riktigt hår då man använder sig av monofilament, ett fibertyg, ur vilket hårbottnen skiner igenom.

Turbaner, scarfar och hattar

Sedan ett antal år tillbaka har man börjat sälja turbaner och scarfar för att täcka hjässan. Nu till sommaren 2017 tillkommer en modell av stråhatt. Till sommaren görs turbaner och mössor av bambuviskos och bomull, till vintern av kashmir.

Det är viktigt att en huvudbonad till ett kalt huvud är voluminös och samtidigt skyddar från sol och kyla. En huvudbonad för sommaren har solskyddsfaktor 50. Turbanerna och scarfarna har redan gjort stor succé och den nya sommarhatten för kvinnor väntas bli en storförsäljare.

Perukmodell med turban.
Perukmodell med turban. Bild: Camilla Magnusson cancer,Frisyr,frisyrer,hattar,Håravfall,håret,mikko heinilä,peruker,Perukmakare,scarfar,Sjal,sjalar,skallighet,Turban

Många köper turbaner och scarfar i samtidigt som de skaffar peruken. Men det är inte bara kunder utan hår som köper dem, utan kunder med hår har också upptäckt turbanerna och scarfarna. Badmössan för personer utan hår har också blivit succé bland kunder med hår.

Mössor för män

När jag frågar vad eleganta herrar använder, svarar perukspecialist Mikko Heinilä, att de använder mössor. Det finns två mössmodeller att välja mellan. De är trendiga och används av både unga och äldre män.

Perukmakare Mikko Heinilä i sin studio.
Mikko Heinilä rekommenderar mössor för män. Perukmakare Mikko Heinilä i sin studio. Bild: Camilla Magnusson cancer,Frisyr,frisyrer,hattar,Håravfall,håret,mikko heinilä,peruker,Perukmakare,scarfar,Sjal,sjalar,skallighet,Turban

- Män som förlorar håret har inte samma behov av att skaffa sig en peruk, menar Heinilä. De väljer ofta att gå helt utan hår under behandlingen. Men det finns peruker för män och de provas på samma sätt som kvinnoperuker.

Text: Camilla Magnusson

Har du haft cancer och tappat håret under behandlingarna? Hur påverkade det dig? Hur viktigt har utseendet varit för dig under sjukdomstiden?

Dela med dig av din berättelse genom att använda formuläret nedan. Vi publicerar utdrag ur en del av texterna på våra webbsidor och förbehåller oss rätten att redigera i dem och rätta språkfel. Texterna kan också användas i Yle Vegas sändningar kring cancersatsningen. Du kan vara helt anonym om du vill, men lämna dina kontaktuppgifter om du vill att vi kontaktar dig. Har du frågor? Kontakta producenten Annika Löfgren: annika.lofgren@yle.fi

Berätta din historia!

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Hälsa

 • kvinna tänker

  Erfarenheter av cancer – här är era historier

  Berättelser om nattsvarta dagar, vänner och kastade peruker.

  Ni berättade för oss hur det är att få cancebesked, hur livet kan se ut under sjukdomstiden och vikten av familj och vänner. Och även om den tunga mentala biten och livet tillbaka.

 • Förälder kramar om sitt barn

  Hur pratar vi med barnen om cancer?

  Om föräldern blir sjuk påverkas hela familjen.

  Cancer drabbar inte bara den som blir sjuk. Också partnern, barnen och närkretsen påverkas på olika sätt.

 • Grafisk bild av en man som tröstar en kvinna som drabbats av cancer.

  Rätten över den egna kroppen

  "Ett vårdtestamente kan underlätta cancerbehandlingar".

  Om du drabbas av en livshotande sjukdom är det många runt dig som också påverkas. Den närmaste familjen försöker stöda efter bästa förmåga, men ett vårdtestamente kan göra diskussionen om behandlingar lättare för alla parter.

 • Janina Tuomisto

  "Det var jobbigt att magra och tappa håret"

  Cancerbehandlingar kan få stora konsekvenser för utseendet.

  De tuffa cancerbehandlingarna gör ofta att man tappar både hår och kilon. Janina Tuomisto fick ta till kreativa metoder för att dölja hur mycket hon gått ner i vikt.

 • Peruker och scarfar på modellhuvuden.

  Cancerbehandling - det hänger på håret

  "Cancerpatienten vill ofta ha peruk eller turban."

  Många förlorar håret när behandlingen mot cancer sätts igång. Vissa tappar allt hår på kroppen, andra bara en del. Många cancerpatienter kontaktar då en perukmakare.

 • Sömn

  Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Man sover lutad mot sitt arbetsbord

  Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Markku Partinen

  Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • En kvinna som vilar på en hög med häften på ett konferensbord.

  Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Starr (gråstarr, katarakt)

  Har världen förlorat sina färger? Har du svårt att se i mörker eller att hitta glasögon som passar? Bländar mötande bilars strålkastare dig? Kanske dags att uppsöka en ögonläkare.

 • öga

  Glaukom (grönstarr)

  Glaukom är en lömsk sjukdom som i början inte ger några symptom alls, men som obehandlad kan leda till en betydande synnedsättning. I 40-årsåldern borde alla låta kontrollera sina ögon.

 • bild för sluta panta

  Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

Nyligen publicerat - Hälsa