Hoppa till huvudinnehåll

Cancerbehandling - det hänger på håret

Peruker och scarfar på modellhuvuden.
Peruker och scarfar på modellhuvuden. Bild: Camilla Magnusson peruker,Turban,hattar,Perukmakare,sjalar,Sjal,cancer,håret,frisyrer,Frisyr,Håravfall,skallighet,mikko heinilä

Många förlorar håret när behandlingen mot cancer sätts igång. Vissa tappar allt hår på kroppen, andra bara en del. Att förlora håret kan vara en katastrof för en del, eftersom håret kan vara en viktig del av identiteten. Detta gäller framför allt kvinnor. Många cancerpatienter kontaktar då en perukmakare.

När behandlingen på sjukhuset börjar får man en rekvisition som gäller för en syntetperuk. En del av summan betalas av staten, 165 euro, mellanskillnaden betalar man själv. En peruk är rätt kostsam. Priserna varierar från 200 euro till 1700 euro. De billigaste modellerna är gjorda av syntetiskt hår, medan de dyraste är gjorda av äkta hår.

Besök hos perukspecialisten

De som säljer peruker anser att patienten ska vara i kontakt med perukspecialisten redan innan håravfallet börjar, eftersom man strävar efter ett hår som liknar patientens eget. Trots det kommer 95 procent av kunderna efter att håret fallit av.

Kvinnlig perukmodell med sandfärgad peruk.
Kvinnlig perukmodell med sandfärgad peruk. Bild: Camilla Magnusson peruker,Turban,hattar,Perukmakare,sjalar,Sjal,cancer,håret,frisyrer,Frisyr,Håravfall,skallighet,mikko heinilä

Då mäts huvudet och perukmodeller provas. De flesta perukstorlekarna är omkring 54-56 cm. Ett skalligt huvud är mindre än ett huvud med hår.

I större städer finns butiker som specialiserat sig på patienter med hårbortfall. På mindre orter och i mindre kommuner är det en frisör med peruker som bisyssla, som tar hand om kunder som saknar hår. Det handlar inte bara om cancerpatienter utan det finns många andra sjukdomar som får håret att falla av, bland annat alopecia.

Peruker i Mikko Heiniläs studio.
Peruker i Mikko Heiniläs studio. Peruker i Mikko Heiniläs studio. Bild: Camilla Magnusson peruker,Turban,hattar,Perukmakare,sjalar,Sjal,cancer,håret,frisyrer,Frisyr,Håravfall,skallighet,mikko heinilä

Peruker binds till en del eller helt för hand. De är mycket skickligt gjorda och det är nästintill omöjligt att skilja en peruk från riktigt hår då man använder sig av monofilament, ett fibertyg, ur vilket hårbottnen skiner igenom.

Turbaner, scarfar och hattar

Sedan ett antal år tillbaka har man börjat sälja turbaner och scarfar för att täcka hjässan. Nu till sommaren 2017 tillkommer en modell av stråhatt. Till sommaren görs turbaner och mössor av bambuviskos och bomull, till vintern av kashmir.

Det är viktigt att en huvudbonad till ett kalt huvud är voluminös och samtidigt skyddar från sol och kyla. En huvudbonad för sommaren har solskyddsfaktor 50. Turbanerna och scarfarna har redan gjort stor succé och den nya sommarhatten för kvinnor väntas bli en storförsäljare.

Perukmodell med turban.
Perukmodell med turban. Bild: Camilla Magnusson peruker,Turban,hattar,Perukmakare,sjalar,Sjal,cancer,håret,frisyrer,Frisyr,Håravfall,skallighet,mikko heinilä

Många köper turbaner och scarfar i samtidigt som de skaffar peruken. Men det är inte bara kunder utan hår som köper dem, utan kunder med hår har också upptäckt turbanerna och scarfarna. Badmössan för personer utan hår har också blivit succé bland kunder med hår.

Mössor för män

När jag frågar vad eleganta herrar använder, svarar perukspecialist Mikko Heinilä, att de använder mössor. Det finns två mössmodeller att välja mellan. De är trendiga och används av både unga och äldre män.

Perukmakare Mikko Heinilä i sin studio.
Mikko Heinilä rekommenderar mössor för män. Perukmakare Mikko Heinilä i sin studio. Bild: Camilla Magnusson peruker,Turban,hattar,Perukmakare,sjalar,Sjal,cancer,håret,frisyrer,Frisyr,Håravfall,skallighet,mikko heinilä

- Män som förlorar håret har inte samma behov av att skaffa sig en peruk, menar Heinilä. De väljer ofta att gå helt utan hår under behandlingen. Men det finns peruker för män och de provas på samma sätt som kvinnoperuker.

Text: Camilla Magnusson

Har du haft cancer och tappat håret under behandlingarna? Hur påverkade det dig? Hur viktigt har utseendet varit för dig under sjukdomstiden?

Dela med dig av din berättelse genom att använda formuläret nedan. Vi publicerar utdrag ur en del av texterna på våra webbsidor och förbehåller oss rätten att redigera i dem och rätta språkfel. Texterna kan också användas i Yle Vegas sändningar kring cancersatsningen. Du kan vara helt anonym om du vill, men lämna dina kontaktuppgifter om du vill att vi kontaktar dig. Har du frågor? Kontakta producenten Annika Löfgren: annika.lofgren@yle.fi

Berätta din historia!

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa