Hoppa till huvudinnehåll

Dalsbruk blir pilotby för integration

välkomstkasse åt flyktingfamilj
En välkomstkasse som en flyktingfamilj fick i Dalsbruk. välkomstkasse åt flyktingfamilj Bild: Yle/Monica Forssell dalsbruk

Fyrtio syriska kvotflyktingar har flyttat till Dalsbruk i fjol och i år. Nu ska livet i skärgårdsbyn följas upp.

Projektet Hela byn integrerar har valt Dalsbruk i Kimitoöns kommun till pilotby. Projektet följer med livet i byn från april till december. Det beskriver allt från vanlig vardag till anpassningens mångfacetterade steg och feststunder. Pilotbyn ska utgöra ett konkret föredöme för andra kommuner och byar om hur samlevnaden med invandrare fungerar.

Kimitoön har tagit emot sammanlagt 40 syriska kvotflyktingar under åren 2016 och 2017. De har kommit från flyktingläger till skärgårdsbyn med cirka 1 500 invånare. Flyktingarnas integrationsspråk är finska.

Projektet finansieras av Arbets- och näringsministeriet och administreras av föreningen Byaverksamhet i Finland.

Jag är väldigt glad och stolt över hur både personal och frivilliga, hela ön och byborna, har tagit emot våra nya invånare. Utnämningen till pilotby är en väldigt fin sak och jag måste själv också konstatera att valet föll på rätt ort, säger Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta.

De syriska familjerna i Dalsbruk lotsas in i sina nya liv av flyktingkoordinator Sini-Tuulia Numminen, i samarbete med lokalbefolkningen.

– Efter en vecka i Dalsbruk uttryckte flyktingarna sin förtjusning över finländarna som människor. ”Alltid när man går till butiken möts man av ett leende och ett hej.” På förhand hade vi också sagt att de kommer att få ett vänligt bemötande. Ett första intryck kan man bara ge en gång, men det har fortsatt i samma stil, säger Numminen.

Dalsbruk var också årets by i Egentliga Finland 2016. I samband med utnämningen betonades att byn präglas av en stark gemenskap.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland