Hoppa till huvudinnehåll

Henrik, 22, är Ingås röstkung

Kommunpolitiker Henrik Wickström
Kommunpolitiker Henrik Wickström Bild: Yle/Isabella MAttsson henrik wickström

Henrik Wickström, 22 år, är Ingåbon som fick flest röster i Ingås kommunalval. Han är även på nionde plats i hela landet i förhållande till röstningsmängden.

Henrik blev invald i kommunfullmäktige, SFP, redan för andra gången trots sin unga ålder. Han är rejält under medelåldern, som ligger på exakt 50 år. Det är bara Henrik och Minni Lehtopelko (Saml), 18 år, som är under 30 år av de invalda i Ingå.

Henrik är Ingås röstkung med sina 374 röster. Han fick mer än 200 fler röster än den som kom tvåa, och fick mer än fem gånger fler röster än år 2012.

Det här kom som en total överraskning, varken jag eller någon annan kunde förutse att det skulle gå så här bra.― Henrik Wickström

- Det här kom som en total överraskning, varken jag eller någon annan kunde förutse att det skulle gå så här bra. Mitt mål var att fördubbla förra valets röstantal, säger Henrik nöjt.

Henrik menar att hans framgång beror delvis på att han varit med och fattat viktiga beslut under förra fullmäktigeperioden. Främst tror han ändå att det beror på att han varit aktiv på många andra olika håll i Ingå.

- Jag har varit mycket aktiv i problemen Ingå hade kring kollektivtrafikförbindelserna. Framför allt har jag därtill försökt synas under kampanjen samt träffa och diskutera med folket och lyssna på dem, säger Henrik.

Henrik använde sig flitigt av många olika kanaler under kampanjperioden. Han höll sig framme på sociala medier och försökte vara nytänkande. Samtidigt har han velat vara traditionell och ordnat små byevenemang där han konkret har kommit i kontakt med byborna.

Bitterheten gjorde att Henrik ställde upp

Bitterheten över många olika saker i samhället gjorde att Henrik Wickström ställde upp för första gången som 18-åring.

Redan som yngre visste lärare, föräldrar och vänner att jag var intresserad av politik.― Henrik Wickström

- Redan som yngre visste lärare, föräldrar och vänner att jag var intresserad av politik, men jag var inte med i något ungdomsförbund. Jag fick förfrågan att delta i kommunvalet 2012 bara några dagar före kandidatlistorna skulle vara inne, och behövde inte fundera så mycket på mitt val. Det kändes genast ganska bra, och jag fick genast känslan av att få påverka på riktigt, menar Henrik.

Han har varit med och fattat viktiga beslut angående kommunens budgetar, olika riktlinjer för skolnätverken och ansökt om ungdomsverksamhet till Ingå.

- Under de följande fyra åren vill jag jobba för kommuninvånarnas välbefinnande på många olika nivåer, säger Henrik.