Hoppa till huvudinnehåll

Knepigt val för SFP i Esbo

Nina af Hällström och Ibrahim Sayilir på SFP:s valvaka i Villa Junghans
Nina af Hällström blev invald i Esbo fullmäktige. Ibrahim Sayilir såg i början av kvällen ut att kunna komma in, men blev inte invald. Nina af Hällström och Ibrahim Sayilir på SFP:s valvaka i Villa Junghans Bild: Yle/Helena von Alfthan sfp i esbo

SFP i Esbo har genomgått många förändringar sedan senaste kommunalval. Partiet förlorade sitt sjunde mandat då Ulf Johansson bröt sig ut ur partiet.

Sittande fullmäktigeledamöterna Stig Kankkonen, Kurt Torsell och Mikael Eriksson ställde inte upp i kommunalvalet 2017. SFP:s röstmagnet i Esbo, Carl Haglund, lämnade politiken och Esbo.

- Det är faktiskt stora förändringar och det är klart att resultatet av det syns också i det här valet. Det är väldigt många som inte har haft sina trogna kandidater uppställda. Det tar en tid förrän man igen hittar någon ny som man kanske röstar på. Jag tror det här är en av orsakerna till att vi nu tycks tappa lite, säger Christina Gestrin.

Christina GEstrin på SFP:s valvaka i Villa Junghans
Christina Gestrin var SFP:s röstmagnet i Esbo med 2528 röster. Christina GEstrin på SFP:s valvaka i Villa Junghans Bild: Yle/Helena von Alfthan Christina Gestrin,sfp i esbo

Christina Gestrin är SFP:s röstmagnet i Esbo. Hon vill inte ännu säga om hon kommer att bli gruppordförande. Mikael Eriksson som varit SFP:s gruppordförande i Esbo ställde inte upp i kommunalvalet.

Nina af Hällström tog Carl Haglunds plats när han lämnade Esbopolitiken. Hon gjorde ett bra val och fick 683 röster. Det var en trött och glad af Hällström som lämnade SFP:s valvaka i Villa Junghans.

- Det känns fantastiskt, det känns jättefint att få fortsätta att jobba för vår stad, säger af Hällström.

Robert Donner på sfp:s valvaka i Villa Junghans
Det blev en nervös kväll för Robert Donner som många gånger såg ut att komma in i Esbo fullmäktige - men det föll på mållinjen. Robert Donner på sfp:s valvaka i Villa Junghans Bild: Yle/Helena von Alfthan sfp i esbo

Valet blev en nagelbitare för nykomlingen Robert Donner som många gånger under kvällen såg ut att komma in i Esbo fullmäktige - men det slutade med att han inte knep ett mandat.

- Det har varit för spännande! Först var jag inne, sedan var jag ute och nu är jag inne igen och nu är jag på väg ut. Jag har fått många röster från mitt eget distrikt, vilket var mitt viktigaste mål. Redan det kommer att hjälpa mig att driva de frågor som jag vill föra framåt, det gäller Sommaröarna, Sökö udd och planering, säger Robert Donner.

SFP i Esbo och Grankulla ordnade sin valvaka i Villa Junghans i Grankulla. I Esbo fick SFP sju mandat i förra kommunalvalet. Ett mandat gick förlorat när Ulf Johansson lämnade partiet. I kommunalvalet 2017 fick SFP sex mandat i Esbo.

Läs också