Det musiceras och skapas ny populärmusik i Svenskfinland som aldrig förr. En stor del av den har också möjligheter att nå ut utanför landets gränser. I hur stor grad den sedan för med sig nytänkande och nyskapande inom genren är inte lika självklart.
Niklas Winter spelar, komponerar och undervisar musik. Jazz är hans levebröd.
Niklas Winter började sin musikaliska bana redan som sexåring när han skrev sina första låtar. I och med det var yrkesvalet gjort.
Trots varningar om att man inte kan leva som heltidsmusiker inom populärmusik och jazz i Finland, hade han inget val.
- Den inre drivkraften var så stark. Det var nog hemskt svårt att säga nej till ett sådant val, säger han.
Niklas musikaliska bana har gått via studier i klassisk musik. På sidan om komponerade och spelade han i olika band hela tiden.
Den inre drivkraften var så stark. Det var nog hemskt svårt att säga nej till ett sådant val.
Intresset för lätt musik och jazz förde honom till Berkelee Music College i Boston, USA i början av 1990-talet.
- Jag ville ha utmaningar. Jag hörde sound som jag gillade och ville lära mig, men jag förstod överhuvudtaget inte alls vad det var för intervaller eller skalor som spelades, säger han.
Musikundervisningens makt märks i låtskrivandet
Det skapas mycket ny musik i Svenskfinland i dag. Allt från pop och jazz till klassiskt och folkmusik finns representerat.
Enligt Winter är uppfinningsrikedomen och variationen stor. Det beror på nya sätt i musikundervisningen.
Nuförtiden uppmuntras unga att skriva sin egen musik. Förr skulle de helst inte skriva förrän de var färdiga, utbildade musiker.
- Det gjorde tröskeln jätte hög, säger Niklas. Vill man bli bra, måste man skriva mycket, föra ut sin musik och låta sig bedömas.
God återväxt i Svenskfinland
Många unga i Svenskfinland har en liknande drivkraft som Niklas Winter inom sig.
Pianisten Felix Lindvik i Korsholm drömmer om en liknande karriär. Ännu är det skolbänken som gäller, men efter det hoppas han kunna studera musik på heltid. Musikaliskt är han en allätare.
För tillfället är Felix pianist för skolans 160-manna kör inför storevenemanget Skolmusik 2017 i Vasa i maj.

Skolkamraterna Lisa Näsman och Hanna Lång siktar åt samma håll som Felix.
- Musiken är en så pass stor del av mitt liv redan, säger flöjtisten Lisa.
- Jag kan inte tänka mig att göra nånting annat, inflikar Hanna. Jag vill sjunga pop och rock och sånt.
Nyskapande kräver ärlighet
Musikbranschen i Finland domineras av musik för den inhemska marknaden på finska.
Johan Lindroos, tidigare musikchef på Svenska Yle och numera musikchef på Yle Radio Suomi, ser en klar skillnad mellan lätt musik som skapas på finska och lätt musik som görs i Svenskfinland.
- Finlandssvenskarna är mera benägna att rikta sig utåt och har musik med en internationell marknad i sikte, säger han. Steget för finskspråkiga att åka utomlands är betydligt större.

Lindroos understryker att det skillnaden mellan finsk musik inte handlar om kvalitet utan bara om influenser samt stil och riktningar.
Man kanske inte genast blir upplockad på radio eller blir en enorm framgång, men om man inte gör det från hjärtat kommer man åtminstone ingenstans.
I det enorma utbudet av musik som finns lätt tillgänglig för massorna i dag är det viktigt att nischa sig på något sätt för att synas. Nischande räcker ändå inte enbart för att slå igenom.
- Jag snubblar ibland över låtar som kommer från Kina eller Rumänien och den berör mig fullständigt trots att jag inte förstår ett ord av texterna, säger Lindroos. Musiken kan till och med vara lite främmande.
För den som vill göra nyskapande, egen populärmusik som tillför genren något nytt, ger Lindroos rådet att lyssna till sitt hjärta och följa det.
- Sen får man se vart det räcker, säger han. Man kanske inte genast blir upplockad på radio eller blir en enorm framgång, men om man inte gör det från hjärtat kommer man åtminstone ingenstans.
"Det är tillfredsställande att spela egen musik"
Niklas Winter lever för att skriva och spela sin musik.
- Jag skulle ljuga om jag sade att jag inte gör det för att få egen njutning av det. Det är en jättekul känsla när man har skrivit en låt.
Förutom det har han ändå också alltid publiken i åtanke när han komponerar.
- Att spela låtarna på konserter är som kronan på verket. Folk kanske till och med gillar dem, säger han.
"Våra två musikkulturer är en outnyttjad resurs"
Axel Ehnström i Helsingfors skriver också texter och musik. Han gör det däremot för andra och riktar sig både till inhemska och internationella artister.

När han analyserar den finlandssvenska nya lätta musiken ser han en viss likriktning i det som görs.
- Finlandssvenskar som försöker slå igenom kör väldigt starkt på sådant som har en Lilla Sverige-känsla. Vi gör det på samma sätt som svenskarna, men inte lika bra.
Axel skulle gärna höra mycket mera influenser från finsk lätt musik i den musik som skapas i Svenskfinland i dag.
- Vi har låtar som ”Sommartider” och ”Sommaren är kort” i huvudet när vi gör musik. Finska sidan har melankolin.
Vi har låtar som ”Sommartider” och ”Sommaren är kort” i huvudet när vi gör musik. Finska sidan har melankolin.
Kreativitet enligt beställning
Det finns en hel industri av låtskrivare och textförfattare som levererar låtar på beställning världen över.
Förlaget Sugar House publishing i Vasa konkurrerar med utländska framgångsrika låtskrivare. Här skriver och komponerar ett tjugotal låtskrivare och producenter för bland annat musikmarknaderna i Japan, Korea, Taiwan och Hongkong.
Skapandet går till så att förlaget får en beställning med referenser om hur kunden vill att det ska låta. Ofta vill kunden ha musik som liknar det en berömd artist redan har gjort.

Merparten av dem som jobbar för Sugar House publishing är finlandssvenskar. Producenten Henri Vuorenvirta jobbar för tillfället med en låt för en manlig sångare i USA.
- Man måste försöka förstå vad de söker efter. Här sökte man dark rhythmic pop, förklarar han.
Det finns bara ett fåtal professionella kvinnliga musikproducenter i världen. Mikaela Pada är en av dem.

Hon jobbar på en låt för en kvinnlig artist med attityd för Kina, Taiwan eller Korea.
- När en låt når producenten är den som en skiss med melodi, ackord och text. Min roll är att klä på låten, lägga på trummor, syntar, piano och gitarrer. Jag skapa en ljudbild, ett speciellt sound som artisten i fråga vill ha.
Också Niklas Winters musik åker utomlands, men han spelar den själv. Bland annat har han ett tjugotal turnéer i Japan bakom sig.
Han känner sig lite som en ambassadör för Svenskfinland när han är utomlands. Dem han har att göra med får alltid veta att han är finlandssvensk och att landet har två språk och två lite olika kulturer.
- Folk jag träffar utomlands brukar också säga att jag skiljer mig från det de har läst om finnar. Jag sitter inte bara tyst i ett hörn utan är aktiv i sällskap även om man inte känner de andra, säger han.
Se hela programmet här:
Programmet sänds i repris i Yle Fem måndag 16.10.2017 kl. 19.00 samt på tisdag 17.10.2017 kl. 11.00.
Mer från programmet
- Attityden till branschbyte har förändrats genom åren: "Nu är det nog för sent att gå tillbaka till det ursprungliga"
- Långa arbetsresor fick Mikael Rosenström att bli egenföretagare i Korpo: "Jag har hittat hem"
- Sebastian bytte predikstolen mot företagsutveckling: “Vi ska skapa en bättre värld genom företagen”