Hoppa till huvudinnehåll

Nya röstmagneter i Raseborg: Kräftkokare, polis och studerande

Anita Westerholm på valvaka.
Av de nyinvalda fick Anita Westerholm flest röster. Anita Westerholm på valvaka. Bild: Yle/Tove Virta SFP,Västnyland,Kommunalvalet 2017,anita westerholm

I Raseborgsfullmäktige kommer hela 40 procent av de invalda att vara nya och många av dem - men inte alla - är unga. Medelåldern på det nya fullmäktige är lägst i Västnyland, 49 år.

Bland de tio med högsta jämförelsetal finns tre nyinvalda.

En ny röstdrottning är 22-åriga studeranden Anita Westerholm (SFP) som fick tredje mest röster, 371 stycken. Hon fick mest röster av alla nykomlingar.

- Jag hade hoppats på ungefär en tredjedel av det jag nu fick. Jag är mållös, säger hon och sprudlar av glädje.

Westerholm kan tänka sig att det kan bero på att hennes kampanj har lyckats. Den har dels förts mycket på sociala medier men dels också så att hon träffat människor på torgen och hållit morgonkampanj tillsammans med Svensk Ungdom.

- Jag har också gjort lite annorlunda grejer, jag har utmanat människor genom att göra något positivt under en vecka. Så har jag haft valattack.

Det är en grupp som träffats och har motionerat tillsammans en timme för att sedan efteråt dricka smoothies och diskutera.

- Så lite nya grejer också, säger Westerholm.

Sammanlagt har fem kandidater från Svensk Ungdom lyckats ta sig in i fullmäktige. En ny SU-ledamot är 27-åriga Sandra Ahtola som också samlade mycket röster.

- Vi har alla samarbetat mycket och vi har haft otroligt roligt. Det är också det som gör att det här resultatet är som det är, tror Anita Westerholm.

Kräftkokare i topp

En annan nykomling bland tio i topp är Janne Ekholm. SFP:aren fick fjärde mest röster.

- Jag kan inte svara på varför, du måste fråga väljarna. Jag har inte gjort någon jättestor kampanj, säger Ekholm som är känd som kräftkokare och tidigare köpman.

Janne Ekholm på valvaka.
SFP:s Janne Ekholm drog många röster i kommunalvalet. Janne Ekholm på valvaka. Bild: Tove Virta företagare,Raseborg,Västnyland,Kommunalvalet 2017,janne ekholm

Han tror i alla fall att ensaksfrågorna inte är det som avgjort valresultatet. En fråga som diskuterats en del i Raseborg är byskolornas framtid.

- Inte har det tydligen påverkat så mycket. Kanske folk ändå tänker ganska klart, säger han.

Ny också på sjätte plats

Den tredje nykomlingen bland de tio främsta är Johan "Ödde" Berglund, också han SFP:are. Han stannade på sjätte plats. Han är ganska nöjd med resultatet.

- Kanske folk litar på mig, vet vem jag är och vad jag står för, säger Berglund.

Vad står du för?

- Jag står för att alla ska ha det bra i kommunen, också de små områdena som Pojo och Svartå.

Vad ska du jobba för?

- Jag ska jobba för ungdomarna och deras rättigheter. Och för att de äldre ska ha det bra på äldreboendena.

Johan "Ödde" Berglund
SFP:aren Johan "Ödde" Berglund, polis. Johan "Ödde" Berglund Bild: Tove Virta Raseborg,Kommunalvalet 2017,kandidater,sfp

Vad tänker du om samarbete med andra partier?

- Det går säkert bra. Jag kommer överens med alla.

Berglund konstaterar att han är med för att se och lära.

- Så ser vi hur långt det räcker sedan.

Många erfarna föll ut

Samtidigt som många nya kom in så föll många erfarna politiker ut. SFP:arna Roger Engblom, Martin Stenström, Maj-Britt Malmén och Isa Forsbäck samt Kukka-Maaria Luukkonen från SDP sitter inte i det nya fullmäktige.

En annan som föll ut är SFP:s nuvarande gruppordförande Mikael Borgman som också sitter i stadsstyrelsen.

- Det är ganska skönt, säger Borgman som suttit i fullmäktige sedan år 2000.

Han konstaterar att han suttit mitt i hetluften och att det kan bidra till att han inte blev invald.

- Många väljare har berättat att de inte röstar på grund av ett enda beslut som man har gjort. Men faktum är att man under en fullmäktigeperiod som styrelsemedlem fattar kanske 200 beslut. Och ett av dem kanske då inte tillfredsställer.

Sfp:aren Mikael Borgman i Raseborg.
SFP:s Mikael Borgman sitter inte i det nya fullmäktige. Sfp:aren Mikael Borgman i Raseborg. Bild: Yle/Malin Valtonen borgman mikael,Raseborg

Han ser att det under valkampanjen har blivit mycket ensaksrörelser, såsom skolor och Norra hamnen.

- Det kan nu bli intressant med närmare 20 nya, som egentligen inte känner bakgrunden, säger Borgman och konstaterar att det bland de nyinvalda finns personer som driver ensaksrörelser.

En fråga är hur de nya kommer att få sina röster hörda.

- Det är en annan sak om de nya på riktigt kan påverka inom partiet då det finns det gamla gänget som styr verksamheten finns kvar och de övriga bara följer, kommenterar Sannfinländarnas Petri Palin.

Bland samtliga kommunalvalskandidater var det Maarit Feldt-Ranta (SDP) och Thomas Blomqvist (SFP) som fick flest röster i Raseborg.

Artikeln rättades 10.4 klockan 08:10. Det stod felaktigt att medelåldern i Raseborgs fullmäktige är 39 år i stället för 49 år.