Hoppa till huvudinnehåll

Otto Andersson från Lovisa: ”Majoritet betyder inte att SFP är de enda i staden”

Otto Andersson
Otto Andersson fick flest röster i Lovisa. Otto Andersson Bild: Yle/Fredrika Sundén Svenska folkpartiet i Finland,Kommunalvalet 2017,otto andersson

SFP:s val i Lovisa gick över alla förväntningar. Röstkungen Otto Andersson säger ändå att det behövs samarbete över partigränserna också i fortsättningen.

- Jag är ärligt sagt helt paff för tillfället. Jag fick ett överväldigande stort stöd så jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Jag är ödmjukt tacksam, säger Otto Andersson på söndag kväll.

Han fick flest röster i Lovisa, 469 personliga röster. En enorm ökning mot förra valet då han ställde upp för första gången och fick 84 röster.

Otto Andersson konstaterar ändå att med ett stort förtroende kommer ett stort ansvar.

Majoritet i fullmäktige

Inte bara Andersson utan också hans parti var den stora segraren i Lovisa. Med 18 platser av 35 har SFP enkel majoritet i kommunfullmäktige.

- Vi är alla väldigt glada, men nog gick det över alla förväntningar, säger Andersson.

Han tror resultatet beror dels på att partiet gjort ett bra jobb de senaste fyra åren, dels på att de hade bra kandidater som gjort ett synligt valarbete.

Svenska folkpartiet på Lovisa torg
Svenska folkpartiet på Lovisa torg Bild: Yle/ Peik Henrichson Otto Andersson,Lovisa,kommunalvalet 2017

Enkel majoritet i fullmäktige är någonting som ingen i Lovisa är vana med.

- Det innebär ett stort ansvar för SFP. Enkel majoritet betyder ändå inte att vi är de enda i staden. Vi behöver samarbeta, till och med mera än tidigare, säger Andersson.

Han syftar på vårdreformen. Om Lovisa vill behålla sin hälsocentral måste beslutsfattarna kämpa över parti- och kommungränser enligt honom.

Läs mera:

SFP skrällde i Lovisa - enkel majoritet i fullmäktige

Den stora segraren i kommunalvalet i Lovisa är SFP, som tog hem 18 platser av 35 i fullmäktige. Det betyder en enkel majoritet.