Hoppa till huvudinnehåll

Ovanligt att sittande ordförande faller ur fullmäktige

Vasa fullmäktigesal
Vasa fullmäktigesal Bild: YLE/Joni Kyheröinen vasa fullmäktigesal

Vasas stadsstyrelseordförande Seppo Rapo (Saml) lyckades inte få förnyat förtroende av väljarna. Det är inte ovanligt att styrelsens ordförande byts efter ett val, men att styrelsens ordförande inte lyckas bli återvald hör till ovanligheterna.

Med bara 58 röster i kommunalvalet hamnar Seppo Rapo på en föga smickrande plats som femte ersättare i Samlingspartiets nya fullmäktigegrupp. Med Samlingspartiets i övrigt mycket svaga resultat i Vasa är det inte annars heller aktuellt att partiet skulle kunna lägga beslag på posten som stadsstyrelsens ordförande. Den gör nu i stället socialdemokraterna anspråk på.

Merparten av de sittande fullmäktige- och styrelseordförandena i Österbotten ställde upp för omval i kommunalvalet och det var bara Rapo som åkte ut. Men han lär inte vara den enda som får ge över ordförandeklubban, personbyten blir nog aktuella i flera kommuner.

Många byten i norr

I Karleby ställde sittande fullmäktigeordförande Roy Sabel (SDP) inte upp för omval. En tänkbar ersättare, om man ser till rösterna, är SDP:s riksdagsledamot Jutta Urpilainen. Sittande styrelseordföranden Veikko Laitila (centern) fick förnyat förtroende i valet, men 127 röster är bara sjunde mest av centerpartisterna i Karleby.

I Kronoby återvaldes både fullmäktigeordförande Hans-Erik Lindgren och styrelseordförande Liane Byggmästar, båda SFP, med klart besked.

I Larsmo kommer man att tvingas byta åtminstone fullmäktigeordförande, eftersom sittande ordförande Sven Grankulla (KD) inte ställde upp för omval. Riksdagsledamot Peter Östman (KD) gjorde ett bra val och vill han ha ordförandeposten i fullmäktige så är platsen hans. Sittande styrelseordförande Ulf Stenman (SFP) fick faktiskt fler röster än Östman, men kristdemokraterna blev största parti i Larsmo.

I Pedersöre blir det ny ordförande både i fullmäktige och i styrelsen. Både Kaj Boström och Henrik Sandberg steg åt sidan inför kommunalvalet, och ser man till valresultatet kunde tänkbara ersättare vara tidigare kretsordföranden för SFP Greger Forsblom och vice ordföranden för ÖSP Niclas Sjöskog (SFP).

Anna-Maja Henriksson (SFP) var röstdrottning i Jakobstad och posten som fullmäktigeordförande är hennes om hon vill ha den. Sittande styrelseordförande Peter Boström (SFP) blev även han återvald till fullmäktige men med ett rätt blygsamt personligt röstetal. Väljer Jakobstadspolitikerna att värdera Boströms erfarenhet av att leda styrelsen, eller går man in för en ny ordförande som i högre grad gått hem hos väljarna?

Bystedt återtar ordförandeklubban

I Nykarleby fick både Elli Flén och Maria Palm förnyat förtroende av väljarna. Flén tog hem flest röster av SFP:arna i Nykarleby och kan sannolikt välja om hon vill leda fullmäktige eller styrelsen.

I Vörå ställde varken fullmäktigeordförande Katarina Heikius (SFP) eller styrelseordförande Stig Svens (SFP) upp för omval. Rainer Bystedt (SFP) blev kommunens röstkung och lär sikta in sig på posten som kommunstyrelsens ordförande, som han innehade före bråket som ledde till kommundirektörens avgång. Leena Nikkari-Östman fick näst mest röster i kommunen och kan vara aktuell för posten som fullmäktigeordförande.

I Vasas grannkommun Korsholm förnyade både fullmäktigeordförande Carola Lithén (SFP) och styrelsens ordförande Michael Luther (SFP) sina mandat av väljarna. Röstdrottningen och röstkungen torde kunna fortsätta på sina respektive taburetter.

Lorentz Uthardt (SFP) och Håkan Knip (SFP) har lett Malax fullmäktige och kommunstyrelse och blev båda återvalda. Mikael Appel (SFP) blev Malax röstkung men frågan är om han är villig att ta en ordförandepost. Håkan Knip har lett styrelsen i Malax i flera perioder och kan säkert fortsätta med det, även om hans personliga röstetal inte är någon garanti för den saken.

Korsnäs är nu en enpartikommun då hela fullmäktige består av SFP-ledamöter. Marcus Nordmyr och Sven-Erik Bernas har lett fullmäktige respektive styrelsen. Anna-Lena Kronqvist och Johanna Juthborg är röstdrottningar i kommunen, så vågar vi tippa på att åtminstone den ena ordförandeposten ska innehas av en kvinna?

Status quo i syd

Fullmäktigeordförande Mikaela Björklund (SFP) fick flest röster i Närpes och stadsstyrelsens ordförande Olav Sjögård (SFP) kom på en fjärde plats. Sven Jerkku (SFP) och Anders Norrback (SFP) placerade sig på plats två respektive tre, men gör knappast anspråk på platsen som styrelseordförande i det här skedet. Jerkku är kretsordförande för SFP i Österbotten och Norrback är ny i politiken.

I Kaskö torde Carl-Gustav Mangs (SFP) och Kari Häggblom (SDP) fortsätta leda fullmäktige respektive styrelsen, stärkta av valresultatet.

Stadsstyrelsens ordförande Åsa Blomstedt fick flest röster av alla kandidater i Kristinestad och fullmäktigeordförande Patrick Ragnäs näst mest.

Läs också